Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Με τη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση Σαμαρά αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς – Ο νέος λογότυπος: Δ.ΕΙΜ.ΑΡ.= ΔΗΘΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ…

Η μνημονιακή δυάδα έγινε…τριάδα!

Μετά τη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση Σαμαρά είναι πια καθαρό ότι το κόμμα του Κουβέλη συντηρητικοποιείται και στρέφεται προς το κέντρο, παίρνοντας οριστικό «διαζύγιο» με τις παραδόσεις της Αριστεράς. Μια στρατηγική απόφαση (συνεργασία με τη Ν.Δ. του Σαμαρά, του Βορίδη και του Γεωργιάδη!) την οποία όμως δύσκολα θα δεχθεί ο κόσμος που την ακολούθησε μετά τη διάσπαση από τον ΣΥΝ. Γιατί δεν μπορεί να δοθεί αξιόπιστη απάντηση στο πώς συνδυάζεται η προεκλογική δέσμευση για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά.

Αλλά το μεγαλύτερο κακό, κατά τη γνώμη μου, είναι το ό, τι μ’ αυτή της την επιλογή η ΔΗΜ.ΑΡ. αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την πρόταση διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά. Από δω και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας δε θα μπορεί πλέον ν’ απευθύνει με την ίδια ευκολία κι αξιοπιστία την πρόταση συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων, καθώς μετά την πάγια εμμονική άρνηση του ΚΚΕ προστίθεται τώρα και το «διαζύγιο» με την Αριστερά της ΔΗΜ.ΑΡ.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μη έχοντας πλέον αριστερούς συνεργάτες θα δυσκολεύεται πολύ να δώσει αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα που θα του τίθεται: «με ποιους θα συγκυβερνήσει;».  Έτσι, μετά τη μετάλλαξη του Κουβέλη σε «Καρατζαφέρη της Αριστεράς»,  η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, αν δεν υπάρξουν στο μέλλον άλλοι αριστεροί εταίροι, θα πέφτει στο κενό και ουσιαστικά η πρότασή του για κυβέρνηση Αριστεράς θα είναι πρόταση για αυτοδυναμία! Δύσκολα πράγματα…

Απορίας άξιο…

Ενώ οι δεύτερες κάλπες που στήθηκαν ενίσχυσαν τη ΝΔ και μαζί με τον παλιό μνημονιακό της συνέταιρο, το ΠΑΣΟΚ, μπορούσαν να συγκροτήσουν άνετα κυβέρνηση, είναι απορίας άξιο γιατί σπεύδει και η ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει σε αυτό το συντηρητικό κυβερνητικό σχήμα. (Όπως προκύπτει, όμως, και από την παραπάνω φωτογραφία, ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει ή τα «γυρίζει».)

Αν και ο Φώτης Κουβέλης τόνιζε προεκλογικά (δείτε το βίντεο εδώ) ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα και δεν θα αποτελέσει το αριστερό άλλοθι των μνημονιακών δυνάμεων, ωστόσο λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δήλωσε προθυμία να βάλει τη ΔΗΜΑΡ στη μνημονιακή κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δείτε τι έγραφε ο κυρ Φώτης στις 3 Μαΐου!

Τα εύλογα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από αυτή την επιλογή είναι πολλά. Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί δεν έκανε αυτή την επιλογή μετά την 6η Μάη. Και γιατί άφησε να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές που έβγαλαν ενισχυμένη τη ΝΔ. Με ασθενέστερο τότε τον Σαμαρά θα μπορούσε ίσως να επικαλεστεί ο Φώτης Κουβέλης ότι θα είχε πιο ισχυρό λόγο σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Και τώρα η ΔΗΜΑΡ, που καταψήφισε το μνημόνιο και προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα μπει σε κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά, συνεργάζεται με τις δύο μνημονιακές δυνάμεις, αν και οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ δεν είναι αναγκαίες, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν από τις πρόσφατες εκλογές 162 έδρες.

ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ ο τρίτος πόλος

Η πιθανότερη εξήγηση για την ασυνέπεια της ΔΗΜΑΡ είναι η επιθυμία του Φώτη Κουβέλη και άλλων στελεχών να ανασυγκροτήσουν τον κεντρώο χώρο και να συγκροτήσουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τον περιβόητο τρίτο πόλο. Αυτή η επιλογή για τη δημιουργία νέου κόμματος με τη συμμετοχή του (εναπομείναντος) ΠΑΣΟΚ έσπρωξε τη ΔΗΜΑΡ στη συμμετοχή σε κυβέρνηση που θα υπηρετεί την τρόικα και τα μνημόνια, τους δανειστές και τις τράπεζες.

Θα ήταν, άλλωστε, αδύνατη η συγκρότηση αυτού του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ εντός και τη ΔΗΜΑΡ εκτός κυβέρνησης.

Διαφωνίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ

Το 30% των μελών της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ δεν ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Φώτη Κουβέλη για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας σε συνεδρίαση του οργάνου που ολοκληρώθηκε μετά τη 1.30 τα μεσάνυχτα την Τρίτη.

Φυσικά αναμένονται εξελίξεις και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι στο εξής η στάση των διαφωνούντων.

(αποσπάσματα του παραπάνω κειμένου είναι από σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε χθες στο Left.gr, όπως και τα νέα «λογότυπα» της ΔΗΜΑΡ)

Ο νέος λογότυπος:

Single Post Navigation

Σχολιάστε