Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Ο «αρχηγισμός» δεν είναι η πολιτική κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ…

tsipras-zoi-lafaz-600x375 koyvelis-alavanos

Παραιτούνται μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί άλλοι που θα πάνε σπίτι τους από απογοήτευση… Παραιτήθηκαν βουλευτές κι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σ. Τάσος Κορωνάκης… Έτσι είναι, κ. πρωθυπουργέ, σ. Αλέξη Τσίπρα, που ακόμα αναγκαστικά σε στηρίζω, όταν υποτιμάς το κόμμα σου και αποφασίζεις με το δικό σου «κονκλάβιο» σπέρνεις ανέμους και θερίζεις θύελλες!.. Το ουσιαστικό χαρακτηριστικό της Αριστεράς δεν είναι η «προσωπολατρία» και η του «ενός ανδρός αρχή», αλλά η συντροφικότητα και η συλλογικότητα στις αποφάσεις…. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να παρακολουθήσω ιδεολογικοπολιτικά το εγχείρημα των σ. της Αριστερής Πλατφόρμας με τη δραχμολαγνεία τους. Λάθος! Ένας ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένος δεν μπορεί να εμπνεύσει και να μακροημερεύσει.
Η απογοήτευση με τη μνημονιακή μας μετάλλαξη και τη διάσπαση είναι διάχυτη στις ψυχές της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν παραιτούμαι όμως, «δεν πάω σπίτι μου», παραμένω στο ΣΥΡΙΖΑ και θα αγωνιστώ με πολλούς άλλους συντρόφους και συντρόφισσες ν’ αλλάξουμε «από τα μέσα» τα πράγματα.
Αναμένω μετά τις εκλογές το συνέδριο του κόμματος όπου εκεί θα ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους!
Οι πολιτικές και κυρίως οι κομματικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον θα είναι ραγδαίες…
Το ταξίδι συνεχίζεται. Το λέει και ο ποιητής:
«Στα λιμάνια την Κυριακή σαν κατεβούμε να ανασάνουμε, βλέπουμε να φωτίζονται στο ηλιόγερμα σπασμένα ξύλα από ταξίδια που δεν τέλειωσαν… σώματα που δεν ξέρουν πια πώς να αγαπήσουν».

-Φρόιντ VS Μαρξ…
“Ζούμε σε μια κοινωνία εγωπάθειας…»… Και η Αριστερά (πρωτίστως τα στελέχη της) είναι κι αυτή προσβεβλημένη από το «εγωπαθές σύνδρομο»! Άλλοι θέλουν ντε και καλά να είναι αρχηγοί κομμάτων κι άλλοι για δεκαετίες βουλευτές…
Για να μην πάω παλιότερα: ο Κουβέλης κόμμα, ο Αλαβάνος κόμμα, ο Λαφαζάνης κόμμα, η Ζωή κι αυτή κόμμα… Ποιος άλλος έχει σειρά!
Νομίζω πως πρέπει να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά τους προσφεύγοντας περισσότερο στο Φρόιντ και λιγότερο στο Μαρξ…
Το θέτει πολύ καλά ο Νίκος Καρούζος σε δυο στίχους του:
«Το θέμα δεν είναι η ανάπτυξις σοσιαλιστικής ιδεολογίας (αυτό είναι εύκολο)
το θέμα είναι η ανάπτυξις σοσιαλιστικής ψυχολογίας (αλλ’ αυτό είναι πολύ δύσκολο)»!

Advertisements

Single Post Navigation

7 thoughts on “Ο «αρχηγισμός» δεν είναι η πολιτική κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ…

 1. Γιάννη,κάνεις μεγάλο λάθος.Μόνο ο αρχηγισμός «δεν είναι στη κουλτούρα της αριστερά»?
  Που βλέπεις την αριστερά σε όσα συνέβησαν τους 2 τελευταίους μήνες?
  Απώθηση τραύματος είναι αυτό.Παραδέξου την προδοσία για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε

 2. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Λύσιππου. Με πρόλαβε.
  Από τη μνημονιακή μετάλλαξη Τσίπρα και μετά, έχουν έρθει τα πάνω κάτω, όχι μόνο στο κόμμα – που ποσώς με ενδιαφέρει, όταν πρόκειται για την πατρίδα μας. Είναι απολύτως βέβαιο Γιάννη ότι αν αυτό το έκτρωμα το έφερνε η πασοκοδεξιά στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρούσε και θα ενωνόταν με τον κόσμο στην πλατεία. Μπορείς να μου πεις τί επί της ουσίας αλλάζει αν το δηλητήριο μού το σερβίρει ο Τσίπρας, ο Μεϊμαράκης, ο Ποτάμης ή η Φωφώκα; Σε ενδιαφέρει δηλαδή το ονοματεπώνυμο του δήμιου που θα σου κόψει το λαιμό;
  Εμένα όχι.
  Συγγνώμη για την αντίδραση, δεν έχει να κάνει με σένα που σε σέβομαι και το ξέρεις, όμως αυτό το απίθανο «θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο και ταυτόχρονα θα παλεύουμε να το αλλάξουμε…» αν δεν ήταν το χυδαιότερο ψέμα θα έπαιρνε άνετα την πρώτη θέση της μαλ..κίας του αιώνα!
  Τα παιδία παίζει εντός του Σύριζα (αυτού που απέμεινε να …παλεύει!) και νομίζουν πως 5 χρόνια μνημονιακού εγκλήματος μπορούν να γίνουν και 8 και 10 και 15 χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
  Θα το μάθουν σύντομα.
  Λυπάμαι φίλε μου αλλά βλέπω πολλά στελέχη να περιφέρονται δεξιά αριστερά και να πουλάνε τρέλα νομίζοντας πως για τον λαό ένας Τσίπρας αρκεί. Πως δεν έχει σημασία η πολιτική που εφαρμόζει αλλά το νεαρό της ηλικίας, του, ότι είναι άφθαρτος (αυτό παίζεται), ότι αρκεί από μόνο του το γεγονός ότι οι άλλοι είναι τρισχειρότεροι.
  Μόνο που η Αριστερά δεν έμαθε να πορεύεται με συγκρίσεις αλλά με ευλαβική πίστη σε ιδέες και αρχές και δεν έμαθε να λιβανίζει αρχηγούς (και δη μαριονέτες).
  Τον Τσίπρα τον στήριξα, τον υποστήριξα, τον πίστεψα, στηρίχτηκα πάνω του.
  Από τη στιγμή που μεταμορφώθηκε σε έναν άλλον, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γυρίσω τον εγκέφαλό μου τα μέσα-έξω και να αρχίσω με τη σειρά μου να βλέπω τα μνημόνια ως μοναδική λύση.
  Λες πως οι αποχωρήσαντες είναι δραχμολάγνοι. Μάλλον δεν άκουσες τι είπε ο ίδιος ο Λαφαζάνης στη συνέντευξη τύπου.
  Το ευρώ είναι το μέσο για την ευημερία, όχι ο σκοπός. Όχι άλλες ανθρωποθυσίες Γιάννη μου για ένα νόμισμα που οι άλλοι δεν μας θέλουν σε αυτό και εμείς δεν το αντέχουμε.
  Δεν θα αργήσει η ώρα που θα δεις κι εσύ ότι δεν πάει άλλο. Ελπίζω τότε να υπάρχει Ελλάδα.

  ΥΓ: Να σου θυμίσω ότι τις φράσεις «το ευρώ δεν είναι φετίχ» και «δεν είναι τοτέμ» τις έχει πει πρώτα ο Τσίπρας. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση του 4%.

 3. Αγαπητοί φίλοι, Λύσιππε και Πέτρο, σεβαστές οι απόψεις σας αλλά διαφωνώ…
  Κατ’ αρχήν σήμερα έχουμε χάσει το μπούσουλα για το τι είναι η (κομματική) Αριστερά στη χώρα μας… Εντάξει, δεν είναι Αριστερά ο Τσίπρας που έκανε την κωλοτούμπα… Αλλά είναι μήπως Αριστερά το ΚΚΕ του Κουτσούμπα που έκανε το κόμμα περίκλειστο φρούριο και ζει στο δικό του κόσμο?
  Είναι Άριστερά η ΛΑ.Ε. του Λαφαζάνη, που ως τα τώρα λειτουργούσε σαν κόμμα μέσα στο κόμμα?.. Και τι σχέδιο εξόδου απ’ τα μνημόνια μας προτείνει; Να βγούμε από την Ευρωζώνη και να γυρίσουμε στη δραχμή!!!… Για μένα καταστροφή του λαού και της χώρας!… Ήταν απαραίτητη άραγε η διάσπαση, είχαμε ανάγκη ακόμα ένα κόμμα της Αριστεράς;… Προοπτική για σύγκλιση της ΛΑΕ με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν υπάρχει; Άρα;… Θα μείνει (ο Λαφαζάνης) με ένα κόμμα του 4-5% που συν τω χρόνω θα φθείρεται… Είναι αυτό λύση για το λαό;
  Μπορεί άραγε «σοβαρός» αριστερός να εμπιστευτεί την αλλοπρόσαλη πολιτικά Κωνσταντοπούλου, παρέα με τη Ραχήλ Μακρή;
  Επιλέγω αναγκαστικά να παραμείνω στο ΣΥΡΙΖΑ, με μισή καρδιά θα ψηφίσω Τσίπρα, ελπίζοντας σ’ ένα νέο ξεκίνημα… Αν δω ότι ο Τσίπρας μας οδηγεί στην «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον αποχαιρετίσω κι αυτόν…
  Σας ευχαριστώ για τα σχόλια, να ‘μαστε καλά και πάλι θα συναντηθούν οι δρόμοι μας!

  • Είναι αλλοπρόσαλη η Κωνσταντοπούλου και δεν είναι ο κορυφαίος απατεώνας Τσίπρας?
   Αφού ο Λαφαζάνης ήταν κόμμα γιατί ο Τσίπρας το σκέφτηκε τώρα?Το 4% από που προκύπτει?
   Αλλά τα σοβαρά δεν είναι αυτά.
   Υπάρχει δημοκρατία και σύνταγμα στην Ελλάδα?
   Υπάρχει το ελάχιστο ήθος στο Τσίπρα και τη κομπανία του?
   Τι το αριστερό έχει.Είναι καθαρά ακροδεξιός με κριτήριο το κουρέλιασμα του συντάγματος,το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου,την εργατική νομοθεσία,την καταστολή κλπ.

 4. Άσε, για την Κωνσταντοπούλου έχουμε να δούμε κι άλλα τραγελαφικά… Και γιατί απατεώνας ο Τσίπρας; Έκρυψε τίποτα; Βγήκε στο λαό και είπε την πικρή αλήθεια… Αν μπορόύν. με την έγκριση του λαού, ας καταργήσουν τα μνημόνια η ΛΑ.Ε. , το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ… Κομμάτι δύσκολο το βλέπω… Κι ο Λαφαζάνης πως καθόταν μαζί μ’ έναν απατεώνα τόσα χρόνια!…Άντε, και να πάρει και 7% ο Λαφαζάνης… Θα αλλάξει τίποτα;…Για το λαό και τη χώρα «πέρα βρέχει», το μόνο που θα συμβεί είναι να μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Αριστερά!… Αυτό θέλουμε;

  • Αν η Κωνσταντοπούλου παρέμενε στον συριζα, μόνο καλά λόγια θα είχαν γι’ αυτήν. Γιατί άραγε;
   Κάθησε να σκεφτείς μήπως οι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ έγιναν για να σταματήσουν οι εξεταστικές στις οποίες (εντελώς συμπτωματικά) προεδρεύει η Ζωή. Κάθησε και σκέψου μήπως οι γερμανοί έχουν απλώσει το χεράκι τους ΚΑΙ σε αυτό.

   Ξέρω, ψεκάζομαι!

   Ο Λαφαζάνης που κατηγορείς λέει αυτά που έλεγε και ο Τσίπρας (χωρίς φυσικά να τα πιστεύει) μέχρι και πριν 2 μήνες. Αυτά είναι που τράβηξαν κοντά τους το λαό, όχι η ομορφιά του Τσίπρα. Αν ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, έγινε από όσα υποστήριζε και υποστηρίζει η αρ. πλατφόρμα, αυτοί που μέχρι χτες αποκαλούσες συντρόφους. Αν ο προεκλογικός του λόγος ήταν αναφανδόν υπερ του ευρώ με οποιοδήποτε κόστος, με μνημόνιο, με συνέχιση των εγκλημάτων, τότε ξέρεις πολύ καλά τι θα έπαιρνε. Πάντως όχι ψήφους.

   Ο Σύριζα έχει πασοκοποιηθεί. Απορώ που δεν το βλέπεις.

   Το χειρότερο, αγαπητέ φίλε Γιάννη, είναι αυτό που νιώθει ο σημερινός ψηφοφόρος του Σύριζα. Επειδή έχω μιλήσει με πολλούς, πραγματικά υπάρχει μεγάλη φτώχεια σκέψης. Προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους για την ορθότητα των επιχειρημάτων τους. Ξέρουν ότι είναι λάθος αλλά προσπαθούν.
   Και μου κάνει εντύπωση που πρόκειται για ανθρώπους με ιστορία, αγώνες και πορεία μέσα στο κόμμα. Εγώ «σώγαμπρος» είμαι, προχτές ήρθα. Αλλά πίστεψα σε ιδανικά. Λάθος μου!

   Οι δρόμοι μας δεν χωρίζουν. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα συναντηθούμε ξανά. Να είσαι σίγουρος ότι δεν θα είναι όταν εμένα αρχίσουν να μου αρέσουν τα μνημόνια, αλλά όταν ο Σύριζα επιστρέψει στις ρίζες του. Όταν δηλαδή θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση (για πάντα πια) και θα προσπαθήσει να παραστήσει το αντισυστημικό/αντιμνημονιακό κόμμα.

   Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να στεναχωρηθούμε μεταξύ μας. Διαφωνώ κάθετα οριζόντια και διαγώνια με όσα λες, αλλά κρατώ τη φιλία μας και την ανάγκη να εκφραζόμαστε ελεύθερα.
   Συμφωνώ δε απόλυτα με τον Λύσσιπο.

 5. Το ίδιο κι εγώ, Πέτρο, κρατώ τη φιλία μας και την αλληλοεκτίμηση… Το ίδιο ισχύει και για το Λύσιππο!… Σας ευχαριστώ…Δε θέλω να σχολιάσω κάτι για τα πολιτικά για να επιβεβαιώσουμε άλλη μια φορά ότι διαφωνούμε!… Καλά να είμαστε να τα λέμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: