Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Οι ανισότητες στην εκπαίδευση ή «καλοί» και «κακοί» μαθητές…

-24-638

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων» (Αριστοτέλης)

Προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας μιας αριστερής κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντισταθμιστική εκπαίδευση, φροντίδα και μέτρα για τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, ώστε να αμβλυνθούν οι ταξικές εκπαιδευτικές ανισότητες:
-«Τίποτα δεν είναι πιο άνισο από ένα σχολείο “ίσο” για “παιδιά άνισα”»
Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν όλοι εκεί στο κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης» του Αμαρουσίου, από την υπουργό της φωτοτυπίας, Άννα Διαμαντοπούλου, από «Ποταμίσιους», έως τον Άδωνη Γεωργιάδη, και θα συνεχίσουν στο Σύνταγμα με αντιδραστικές εκδηλώσεις τύπου κατσαρόλας, όπως πρωτοεμφανίστηκαν στη Χιλή το 1973, από τις «νοικοκυρές» και τους «νοικοκυραίους» της αστικής τάξης για να ρίξουν τον Αλιέντε. Ένας εσμός των πιο αντιδραστικών θέσεων και απόψεων που έχει οδηγήσει τη δημόσια εκπαίδευση σε κατάρρευση εκτοξεύοντας τα ποσοστά μαθητικής διαρροής στα ύψη και πετώντας στον … Καιάδα της αμάθειας και της αμορφωσιάς στρατιές μαθητών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η «Πρωτοβουλία» πρώην υπουργών, επίλεκτων πολιτικών εραστών της ευρωδουλείας και των μνημονίων, πρυτάνεων και καθηγητών των ΜΑΤ και της βίας, υποτακτικών και «πρόθυμων» διανοουμένων που όλα αυτά τα χρόνια «σιωπούσαν» ή λασπολογούσαν κάθε αίτημα και αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας υμνώντας κάθε νεοφιλελεύθερο μέτρο των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ που ξεθεμελίωνε τη δημόσια εκπαίδευση.
Το σχολείο ευνοεί εκείνους που είναι ήδη ευνοημένοι, αποκλείει, απωθεί, απαξιώνει τους άλλους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προβληματική της σχολικής επίδοσης παρουσιάζει η θεωρία του Howard Gardner περί πολλαπλών τύπων νοημοσύνης: μια θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι «συνολικά» ευφυής, αλλά ότι ο καθένας διαθέτει τις ευφυείς και τις βραδύνοες πλευρές του, ανάλογα με τον τύπο νοημοσύνης τον οποίο διαθέτει. Ένας «λογικο-μαθηματικός» τύπος νοημοσύνης μπορεί, έτσι, να αριστεύει στις «θετικές» επιστήμες και να υστερεί απολύτως στη γυμναστική ή στις τέχνες. Αντιστοίχως, ένας «κιναισθητικός» τύπος νοημοσύνης μπορεί να διαπρέπει σε συγκεκριμένα αθλήματα, αλλά να συναντά ανυπέρβλητες δυσκολίες στην κατανόηση της φιλοσοφίας ή της ποίησης. Όθεν και το κρίσιμο ερώτημα: σε ποιον τύπο νοημοσύνης αναφέρεται εντέλει η «αριστεία»; Ποιες ακριβώς δεξιότητες και επιδόσεις επιβραβεύει;
Για ποιο σχολείο;
Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς μαρξιστής ή επαναστάτης για να απορρίψει όλες αυτές τις ρατσιστικές αντιλήψεις περί «αριστείας» , «καλών» και «κακών» μαθητών που πλασάρουν οι κάθε λογής συντηρητικοί. Από τον διαφωτισμό και τον αστικό ανθρωπισμό διδασκόμαστε ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι.
Ένας σπουδαίος παιδαγωγός, ο Μίλτος Κουντουράς, από τη δεκαετία του 1930 τόνιζε: «Σκοπός του Σχολείου δεν είναι ο βαθμός. Αν δεν μαθαίνουν τα παιδιά χωρίς τη βοήθεια βαθμού, τιμωρίας, αμοιβής, σημαίνει ότι ο δάσκαλος είναι κακός, που ζητά μ’ εξωτερικά μέσα τη μάθηση. Τέτοια μάθηση έξω από τα πραγματικά ενδιαφέροντα και το ζήσιμο των παιδιών είναι επιπόλαιο χρίσμα, που θα βγει με το πρώτο φύσημα. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν όλα, επομένως όλα να έχουν καλό βαθμό. Αλλιώς πρέπει να καλείται ο δάσκαλος σε απολογία. Οι εξετάσεις κι οι διαγωνισμοί είναι αιτία ηθικής διαφθοράς των μαθητών. Τρόποι εξετάσεων – οι κλεψιές, οι υποκρισίες, οι ψευτιές, ο τρόμος, η άδικη κούραση των παιδιών. Ψεύτικα αποτελέσματα. Αιτία κακών σχέσεων δασκάλων και παιδιών».
(Από χειρόγραφο για το λόγο του Μίλτου Κουντουρά στο τέλος του σχολικού έτους 1929-30 στο Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης)

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Οι ανισότητες στην εκπαίδευση ή «καλοί» και «κακοί» μαθητές…

 1. Σιγά σιγά οι ξεφτίλες ξεμπροστιάζονται.
  Πολύ το χάρηκα που ομονοούν και τώρα πια δεν το κρύβουν πόσο πολύ αγαπιούνται αυτά τα παιδιά. Δεξιοί, ακροδεξιοί, φασίστες, τραμπούκοι, σοσιαληστές, επιτυχημένοι πρώην υπουργοί (παρα)παιδείας όλοι μαζί μια χαρούμενη παρέα που επιτέλους συμφωνούν σε κάτι: στον κοινό εχθρό: στον Σύριζα.
  Επειδή η …επανάσταση δεν στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και στο Σύνταγμα μαζεύτηκαν γύρω στους 150 νοματαίους (αν η μάζωξη γινόταν στο χωριό μου περισσότεροι θα πήγαιναν) επιστράτευσαν και τους πιστωτές. Οι πιστωτές, λέει, αντέδρασαν με το νομοσχέδιο Μπαλτά και ζήτησαν να αποσυρθεί.
  Βάστα γερά Τσίπρα!
  Βάστα όσο περισσότερο μπορείς για να μάθουμε πόσο εθελόδουλα είναι τα υποκείμενα που μας κυβέρνησαν.

  • Γεια σου, Πέτρο!…
   Στενοχωρήσαμε κόσμο και κοσμάκη την 5η Ιουνίου. Εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα δώσουμε τα 300 εκατομμύρια στο ΔΝΤ, εμείς τα κρατήσαμε για να τα δώσουμε στους συνταξιούχους, να τα φάνε στη δηλωτή και στα λουκούμια. Όπως θα έλεγαν και οι τριακόσιοι φιλελέδες του εκσυγχρονισμού, αυτοί που αναφέρονται στο κείμενό μου, αυτοί που φώναζαν «όχι Μπαλτάς στην Παιδεία», είναι μέγας ξεπεσμός να μην πληρώνεις την Κριστίν Λαγκάρντ για να πληρώσεις τον μπάρμπα Μήτσο τον Χλέμπουρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: