Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Το Κ.Κ.Ε. και «η διαδήλωση της κατσαρόλας» κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Η κριτική της νέας κυβέρνησης «εκ των έσω»…

untitledκη

Τα «ντουβάρια» ως γνωστόν δεν μετακινούνται…

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους- δυνάστες μας συνεχίζεται και είναι σκληρή, αλλά η νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει. Όλα θα κριθούν στο εσωτερικό μέτωπο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισαν ούτε για επιστροφή στη δραχμή ούτε για το «σοσιαλισμό στις 18», που ‘λεγε κι ο μακαρίτης ο Αντρέας.

Τα νομοσχέδια προς ανακούφιση του λαού πρέπει ν’ αρχίσουν να έρχονται στη Βουλή…

«Αν μη τι άλλο, για τον φόβο του ΚΚΕ! Το οποίον, προς δόξαν της επαναστατικής εγρήγορσης, πριν αλέκτορα φωνήσαι κατεβάζει τον λαό στο Σύνταγμα για να δείξει στους Γερμαναράδες ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, δεν μας τρομάζει εμάς η επιστροφή της ακροδεξιάς Δεξιάς. Εξάλλου, υπό μιαν έννοια η Δεξιά δεν έφυγε ποτέ, μιας κι αυτή η Αριστερά δεξιά είναι. Των μονοπωλίων, της διαπλοκής και της υποτέλειας. Μεγάλο το δίκιο σας, σύντροφοι. Μόνον κρατηθείτε λίγο, μην εκτιθέμεθα! Μην κακαρίζετε χαιρέκακα, αφήστε πρώτα να παλουκώνουν τους δεξιούς Συριζαίους οι Γερμαναραίοι στις γειτονιές και τα περάσματα κι ύστερα χτυπήστε επινίκιες τις κατσαρόλες της πικρής σας δικαίωσης. Ξέρατε εσείς, που δεν βάλατε πλάτη στην προσπάθεια να είναι τώρα όλα αλλιώς, ότι τίποτα σ’ αυτήν τη ζωή, πάρεξ τα βάσανα του καπιταλισμού, δεν οδηγούν στην έλευση του σοσιαλισμού. Και έτσι ήρθε ο καιρός. Μετά τις χιλιάδες τίμιες διαδηλώσεις των κομμουνιστών στο Σύνταγμα, να κάνουν οι επίγονοί τους και την πρώτη διαδήλωση κατσαρόλας. Αλίμονο…»

(Το απόσπασμα στα εισαγωγικά είναι από άρθρο του Στάθη, που βρήκα στο iskra.gr)

*Το σατυρικό τραγούδι του Τζίμη Πανούση και Γιάννη Αγγελάκα για το ΚΚΕ… Και μη μου πει κανείς ότι το τραγούδι είναι άτεχνο και ευτελές… Σάτιρα είναι κι ως γνωστόν η σάτιρα δεν έχει όρια! Και το ΚΚΕ δεν είναι το «τοτέμ» που κανείς δεν πρέπει ν’ αγγίζει!

 

-Και η κριτική εκ των έσω…

Είναι μάλλον αναμενόμενο η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αλλαγή της σχέσης με τους πιστωτές, στα όρια που επιβάλλονται από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. και αυτό που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, να προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό, σε στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν, όμως, ακόμα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, είναι μάλλον αδόκιμο και εξαιρετικά βιαστικό να αρχίζει μια πολεμική, η οποία ξεπερνά τα όρια της απλής κριτικής, κυρίως όταν αυτή προέρχεται από βουλευτές, νυν και πρώην, καθώς και ευρωβουλευτές, με μεγάλη παράδοση στην Αριστερά ή καλή και βαθιά γνώση των οικονομικών και πλούσιο και εξαιρετικό συγγραφικό έργο, καθώς και ριζοσπαστικές αντιλήψεις.

Προκειμένου να προκαλέσει κάποιος με πολιτικό αξίωμα έναν διάλογο για μονομερή διαγραφή χρέους και κατά συνέπεια άμεση λυτρωτική έξοδο από το ευρώ, καλό θα ήταν προηγουμένως να έχει καταθέσει στην κυβέρνηση και τους πολίτες μια πλήρη και αιτιολογημένη πρόταση για την επόμενη ημέρα, αλλά και για τη συνέχεια, η οποία κατά προτεραιότητα και εκ των ων ουκ άνευ θα περιλάμβανε την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη πρόσβαση του πληθυσμού σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, ανταλλακτικά για οχήματα και ιατρικά μηχανήματα, ιατρικό εξοπλισμό, πετρέλαιο, πρώτες ύλες, τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, κατ’ ελάχιστον, όπως επίσης και να περιγράφει το πλαίσιο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, την εγγύηση συνόρων, την αντικατάσταση των επιδοτήσεων σε αγροτικό τομέα και άλλους, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα που θα πρέπει να προβλεφθούν για την επόμενη ημέρα.

Ας κρατήσουμε τις φράσεις του πρωθυπουργού «είμαστε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» και «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία».

Η κριτική και η αμφισβήτηση είναι η πεμπτουσία της Αριστεράς και κυρίως αυτής που έφερε την ονομασία ανανεωτικής. Η πρώιμη εσωτερική σύγκρουση, η οποία προδικάζει τετελεσμένα, στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση που σχηματίστηκε ποτέ στην Ελλάδα δεν μοιάζει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε τη  διάθεση να την κρίνουμε, αλλά και να την βοηθήσουμε να πετύχει. Η υπομονή και η διαύγεια θα πρέπει να επικρατήσουν. Στο πλαίσιο των δύο φράσεων του πρωθυπουργού μπορούν να αιτιολογηθούν και κάποιες επιλογές προσώπων, καθώς και να κατανοήσουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά αξίζει τον κόπο να τον περπατήσουμε.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Το Κ.Κ.Ε. και «η διαδήλωση της κατσαρόλας» κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Η κριτική της νέας κυβέρνησης «εκ των έσω»…

 1. Στενοχώριες έχουμε όλοι μας αλλά ας μάθουμε να έχουμε λίγη υπομονή. Είναι απολύτως βέβαιο ότι πολλοί που εκ του ασφαλούς σήμερα φωνάζουν για έξοδο από το ευρώ (μεταξύ τους ένας είμαι και εγώ) αύριο θα παραπονιούνται ότι λείπουν ήδη πρώτης ανάγκης και πως η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση εντός του νομίσματος και να μην έρθει σε ρήξη.
  Ψιλομπάχαλο είναι.
  Το δε ΚΚΕ αντιδρά γιατί …έτσι! Αν είχε τα κότσια ας στήριζε την κυβέρνηση (ώστε να μην είχε την ανάγκη των ΑΝΕΛ) και στην πρώτη διαφωνία ας την έριχνε. Τόσο απλά. Αν ήθελε να περάσει τα αντικαπιταλιστικά του, να συμμετείχε και αυτό στη ρήξη.
  Στην απόξω είναι καλά. Γι’ αυτό και θέλουν να μείνουν πάντα εκεί.

 2. Καλημέρα, Πέτρο!… Πολύ βιάζονται μερικοί (αριστεροί)…
  Προς ανυπόμονους αριστερούς που βιάζονται πολύ να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση:
  -Ο Λένιν είχε πει πως «σε κάποιες καταστάσεις χρειάζεται να παραχωρείς έδαφος για να κερδίσεις χρόνο». Η προσαρμογή αυτού του κανόνα στις “συμφωνίες” της νέας κυβέρνησης με τους «εταίρους» μας ωθεί να τολμήσουμε το επόμενο στοίχημα: Για να κερδίσει χρόνο και χώρο η ελληνική κυβέρνηση έκανε κάποιες παραχωρήσεις. Για να αφήσει χρόνο στην ελπίδα να ριζώσει στην Ευρώπη, αναμένοντας επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (όπως αυτή της Ισπανίας) και την κατάκτηση νέων στρατηγικών μετώπων από τους πρωταγωνιστές της νέας πολιτικής. Αλλά για μια θετική εξέλιξη, θα χρειαστούν τους επόμενους μήνες κινητοποιήσεις σε πολλαπλά επίπεδα: κοινωνικοί αγώνες και πολιτικές πρωτοβουλίες, νέες καθημερινές συμπεριφορές και νέο ομαδικό λαϊκό πνεύμα, κυβερνητικές ενέργειες και δυναμικές αυτόνομες απαντήσεις των πολιτών. Τη στιγμή που αναγνωρίζουμε την κρίσιμη σημασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτήν που προαναγγέλλει μια νίκη του Podemos στο θεσμικό πεδίο, οφείλουμε κι εμείς επίσης να οργανώσουμε τον νέο πολιτικό χώρο.

  -Όσο για το ΚΚΕ το ξέρουμε καλά πλέον: «ζει ακόμα στη λίθινη εποχή»… Θα κριθούν πολύ αυστηρά από τους αριστερούς ψηφοφόρους… Αν 4-5 πράγματα καταφέρει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς ανακούφιση του λαού, τους βλέπω να πάνε στο 3% και στο μπαίνω δε μπαίνω στη Βουλή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: