Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Το λάθος του Μανόλη Γλέζου…

images6V8X1FQ0

Σεβόμαστε και τιμούμε το Μανόλη Γλέζο, αλλά οι πολιτικές του θέσεις και τοποθετήσεις, σύμφωνα με τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, υπόκεινται κι αυτές σε κριτική, όταν μάλιστα αυτές εκτιμώνται από πολλούς σαν άκαιρες και «εν θερμώ», γίνονται εκτός  των θεσμικών οργάνων και επιπλέον, όταν αυτές στηρίζονται σε μη καλή, έγκυρη, πληροφόρηση.

Αναφέρομαι, βέβαια, στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του – γραπτή ανακοίνωση, με την οποία ασκεί σκληρή κριτική σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα του τελευταίου γιούρογκρουπ- θρίλερ.

Εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία μου στην κριτική του Μανόλη Γλέζου, έχω να σημειώσω τα εξής:

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η κυβέρνηση του βουνού ούτε κανένας δούρειος ίππος που θα ανατρέψει τον καπιταλισμό. Είναι μια εκλεγμένη κυβέρνηση που εκφράζει το 4% αυτών που τον ψήφιζαν ανέκαθεν και ένα 33% ανθρώπων που προέρχονται από άλλους δημοκρατικούς χώρους. Αυτά λοιπόν που θα εφαρμόσει οφείλουν να είναι αντίστοιχα, γι’ αυτό καλό θα είναι να λείπουν από τώρα οι επαναστατικές χοντράδες, για να μην ζαλιστούμε μετά από τις κωλοτούμπες.
 2. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη διαπραγμάτευση και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ ας ψήφιζαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να μας βγάλει εκτός Ευρωζώνης ούτε και θυμάμαι να την ζήτησε ποτέ. Αν κάποιοι σημερινοί βουλευτές ήθελαν ένα τέτοιο σενάριο, ας μιλούσαν προεκλογικά ανοιχτά για το ενδεχόμενο Grexit αντί να το αποφεύγουν ως απίθανο.
 3. Μα, δεν κατανοεί ο Μανόλης Γλέζος ότι με τη δημόσια αυστηρή κριτική του γίνεται ο καλύτερος συνήγορος της Σαμαροδεξιάς, η οποία, βέβαια, δεν έχασε την ευκαιρί και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση!

Τέλος, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του Μανόλη Γλέζου, διαβάζοντας το κείμενό του, έχω να πω ότι εκλογές κάναμε κι όχι επανάσταση και ότι η κυβέρνηση είναι συνεργασίας (μ’ ένα δεξιό μάλιστα κόμμα), ότι ο λαός δεν είναι έτοιμος για μια ρήξη τέτοιου είδους, όταν βασική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παραμονή μας στην ευρωζώνη, κάτι άλλωστε που το επιθυμεί πάνω από 80% των ψηφοφόρων.  Άρα οι στόχοι που τέθηκαν προεκλογικά θα υλοποιηθούν με ανάλογο ρυθμό και ανάλογο συσχετισμό μέσα κι έξω από τη χώρα.

Κατά τη γνώμη μου κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο, γι αυτό χρειάζεται ομόνοια μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ψυχραιμία, σοβαρότητα κι υπευθυνότητα, και κυρίως την ομόθυμη στήριξη του λαού μας, την οποία παρεμβάσεις σαν αυτή του Μανόλη Γλέζου της δημιουργούν ρήγματα και απογοήτευση.

Advertisements

Single Post Navigation

7 thoughts on “Το λάθος του Μανόλη Γλέζου…

 1. Κι εγώ δυσαρεστήθηκα πολύ από τη θέση του Γλέζου. Στην τελική, αν ήθελε να προβάλει τις αντιρρήσεις του, θα μπορούσε να το είχε κάνει στα όργανα του κόμματος και όχι δημόσια, προς δημιουργία -αρνητικών- εντυπώσεων. Όντως, έδωσε την καλύτερη πάσα, όχι μόνο στους εντός, αλλά και στους εκτός εχθρούς της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας…

 2. «προς αποφυγή δημιουργίας» αρνητικών εντυπώσεων, επί το σωστότερο, κάτι που, από ο,τι φάνηκε, δεν ήταν η επιλογή του…

 3. Αγαπητέ Γιάννη,μακάρι ο Γλέζος να είχε άδικο,όμως δεν έχουμε πάθει αμνησία ακόμη καθότι λίγος ο καιρός.
  Ναι δεν υποσχέθηκε τα «κομουνιστικά» που αναφέρεις ο ΣΥΡΙΖΑ,δήλωνε όμως την κατάργηση ΟΛΩΝ των νόμων του μνημονίου,και το ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ,καθώς και το αυτεξούσιο αποφάσεων και όχι υπό την προυπόθεση έγκρισης από τους δανειστές.
  Γι’αυτά ανησυχεί (σωστά) ο Γλέζος(και πολλοί άλλοι) και χτυπάει τη καμπάνα και όχι τα «κομμουνιστκά».Γι’αυτά λοιπόν περιμένουμε αιτιολόγηση και επιχειρήματα.

 4. Τιμώ τον Μανώλη Γλέζο γι’ αυτό που είναι ή, τέλος πάντων, γι’ αυτό που λέγεται ότι είναι ή γι’ αυτό που λέγεται ότι έκανε. Έχω όμως και άλλοτε γράψει, όπως στις περιπτώσεις του δημοσιογράφου John Swindon http://www.ribandsea.com/waves/1019-exei-kai-i-ameriki-tous-tsampa-magkes-tis, του Αδαμάντιου Πεπελάση http://www.ribandsea.com/editorial/646-2012-03-09-09-23-45, του Παναγιώτη Βουρλούμη http://www.ribandsea.com/articles/1527-to-pelateiako-systima-kai-enas-akomi-tsampa-magkas-panagis-vourloymis και του Άρη Σκιαδόπουλου http://www.ribandsea.com/articles/1699-giati-eimai-anaksiopistos ότι δεν αρκεί να καταγγέλεις εκ των υστέρων τα κακώς κείμενα, τις λανθασμένες επιλογές ή τις προδοσίες αυτών που υπηρέτησες ή στήριξες προκειμένου να εισπράξεις τα συγχαρίκια του κόσμου, ως ένας ακόμη τσάμπα μάγκας.

  Ένας τσάμπα μάγκας που έβλεπε και αντιλαμβανόταν τα στραβά που διαδραματίζονταν γύρω του αλλά δεν βρήκε το κουράγιο, όπως τότε που υπέστειλε τη ναζιστική σημαία από τον βράχο της Ακρόπολης, να τα καταγγείλει εγκαίρως και να κατέβει απ’ το τραίνο που έτρεχε και στο οποίο ήταν κι’ ο ίδιος επιβάτης. Και ας μη νομίσει ο Μανώλης Γλέζος ότι η ηρωϊκή-συμβολική πράξη της υποστολής της ναζιστικής σημαίας τον απαλλάσσει κριτικής, γιατί οι πάντες κρίνονται όταν οι λόγοι δεν συμπίπτουν με τα έργα τους.

  Αν λοιπόν, αγαπητέ Μανώλη Γλέζο, ήθελες με τα στερνά να τιμήσεις τα πρώτα, δεν είχες παρά να πάρεις το καπελλάκι σου και να κατέβεις απ’ το τραίνο εγκαίρως και να ενημερώσεις τον λαό, για την ενημέρωση του οποίου τόσο καθυστερημένα ενδιαφέρεσαι. Όσο συνέχισες να ταξιδεύεις μ’ αυτό, να εισπράττεις την βολευτική σου αποζημίωση και να απολαμβάνεις της ασυλίας και των λοιπών βολευτικών προνομίων, δεν έχεις τώρα το δικαίωμα δια να ομιλείς, όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας, ούτε, πολύ περισσότερο, έχεις το δικαίωμα να καταγγέλεις εκ των υστέρων αυτόν που τόσο καιρό στήριζες.

  Ιωσήφ Παπαδόπουλος
  http://www.ribandsea.com

 5. Καλημέρα, Petra!!!… Συμφωνούμε απολύτως… Δεν είναι τόσο οι διαφωνίες του Γλέζου, που θεμιτό να υπάρχουν, αλλά ο τρόπος και η συγκυρία που τις δημοσιοποίησε… Και δεν είναι η πρώτη φορά και παλιότερα υπέπεσε στο ίδιο λάθος… Είναι καιρός νομίζω ο ίδιος να το καταλάβει, είναι πλέον 92 χρονών, να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική… Όπως και να ‘χει θα τον σεβόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα.

 6. Καλημέρα, σ/φε Lysippe!… Το ‘γραψα και στο παραπάνω σχόλιο- απάντηση στην Petra… Θεμιτές οι διαφωνίες του Γλέζου, σ’ αρκετά ίσως έχει και δίκιο, αλλά θα μπορούσε να τις εκφράσει κατ’ ιδίαν στον Τσίπρα ή στα όργανα του κόμματος κι όχι να βγει να τις δημοσιοποιήσει με τον τρόπο που το έκανε δίνοντας έτοιμη «τροφή» στους εσωτερικούς κι εξωτερικούς εχθρούς μας…
  Τώρα επί της ουσίας για τη διαπραγμάτευση όντως υπήρξε υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές του θέσεις, αλλά και κάτι κέρδισε… Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις, γίνονται και συμβιβασμοί… Πιστεύω πως το «παιχνίδι» θα κριθεί εσωτερικά… Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να υλοποιήσει πέντε πράγματα απ’ αυτά που υποσχέθηκε για ανακούφιση του πολύπαθου λαού το κυβερνητικό μέλλον είναι δικό του… Όπως και να ‘χει η πρώτη σκληρή διαπραγμάτευση ήταν μια πρώτη μάχη, έχουμε μπροστά πολλές ακόμα πιο σκληρές…. Θα δείξει πόσες θα είναι οι αντοχές της κυβέρνησης… Ελπίζω να τα καταφέρουμε, γιατί ειδάλλως η Αριστερά θα μπει στο περιθώριο για πολλές δεκαετίες… Γι αυτό χρειάζεται, έστω και με τις διαφωνίες μας, η στήριξη της κυβέρνησης, όχι μόνο από τους Αριστερούς αλλά κι από όλο το λαό… Χάρηκα, που είδα την τελευταία δημοσκόπηση να φτάνει η αποδοχή των ενεργειών της κυβέρνησης στο 80%!

 7. Αγαπητέ, Ιωσήφ, ευχαριστώ για το σχόλιό σου… Δεν είναι ξεκάθαρο όμως από τα γραφόμενά σου από ποια (πολιτική) σκοπιά ασκείς κριτική στο Γλέζο… Η επιφύλαξή σου και μόνο για το αν ο Γλέζος (με το Σάντα) κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη με κάνει καχύποπτο…. Τέλος πάντων, το θέμα μου ήταν η τελευταία πολιτική ενέργεια του Γλέζου που εκθέτει το ΣΥΡΙΖΑ και πάνω σ’ αυτό του ασκώ κριτική…

  Και τρεις παραπομπές:

  1. -Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός αγώνα αντοχής

  http://tvxs.gr/news/ellada/gabriil-sakellaridis-briskomaste-stin-arxi-enos-agona-antoxis

  2. -Ν. Φίλης: Θα αποδειχτεί σύντομα ότι ο Γλέζος κάνει λάθος με τις δηλώσεις του
  «Αν δεν δεχθούν τη λίστα τότε θα έχουμε πολιτική σύγκρουση»

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=679823

  3. -Δημήτρης Ψαρράς, «Μια άλλη ανάγνωση της δήλωσης Γλέζου»…
  http://www.efsyn.gr/arthro/mia-alli-anagnosi-tis-dilosis-glezoy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: