Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Όταν ο Μαρξ «προφήτευε» την «κινεζοποίηση» των εργασιακών σχέσεων…

marx_004

Οι Σαμαροβενιζέλοι με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας που επιβάλλονται στους εργαζόμενους εκπληρώνουν ήδη την «προφητεία» του Μαρξ περί «κινεζοποίησης»!:

-«…κινέζικα μεροκάματα, αυτός είναι τώρα ο σκοπός που επιδιώκει το αγγλικό κεφάλαιο» (Καρλ Μαρξ, «Κεφάλαιο», τόμος 1ος, σελ. 622).

-«…η ανάπτυξη της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής έριξε τους εργάτες όλου του κόσμου. Δεν πρόκειται πια για το κατέβασμα των αγγλικών μισθών στο επίπεδο των μισθών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά για το κατέβασμα στο λίγο – πολύ κοντινό μέλλον των ευρωπαϊκών μισθών στο κινέζικο επίπεδο» (Καρλ Μαρξ, «Κεφάλαιο», τόμος 1ος, σελ. 885).

Αυτά έγραφε ο Μαρξ. Πριν από αιώνες! Το ερώτημα είναι αν ο ελληνικός λαός θα επιτρέψει την «κινεζοποίησή του». Έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει; Έχει. Παραφράζοντας ελαφρώς τον Σαίξπηρ, ο «Ριχάρδος Γ’» το περιγράφει έτσι: «Αυτοί δεν θα ήσαν λύκοι, αν εμείς δεν ήμασταν αρνιά»!

P1000286-rc - Αντίγραφο

Στην περίπτωση της Cosco στον Πειραιά η «κινεζοποίηση» των εργασιακών σχέσεων δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι καθημερινή πραγματικότητα για εκατοντάδες εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω εργολάβων – δουλέμπορων κι απολύονται με την μεγαλύτερη ευκολία αν διαμαρτυρηθούν για τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας….

«… Ας δούμε λίγο τον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Η Κίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για τον εργασιακό Μεσαίωνα: Ανήλικοι εργαζόμενοι, εξοντωτικά ωράρια εργασίας και πάρα πολλοί εργαζόμενοι χωρίς αμοιβή, απαγόρευση ουσιαστικά του συνδικαλισμού και της δυνατότητας δημιουργίας εργατικών ενώσεων.
Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Κίνα που την βίωσαν εν μέρει και οι εργαζόμενοι υπάλληλοι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν προσέλαβε προσωπικό με πλήρη σχέση εργασίας και δεν έκανε φυσικά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή συλλογική διαπραγμάτευση. Και βέβαια για να συμβούν αυτά δεν χρειάστηκε καμία συμφωνία ούτε η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας. Η «κινεζοποίηση» λοιπόν των εργασιακών σχέσεων είναι μία πραγματικότητα και στον Πειραιά. Και δυστυχώς αυτό σιγά-σιγά μεταφέρεται πλήρως στην ελληνική κοινωνία….»
(απόσπασμα από τοποθέτηση σε επιτροπή της Βουλής της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη)

 

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: