Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Για το «Ποτάμι»: «Γεια σου, Σταύρο και κυρ Σταύρο κι αφέντη τσουτσουλομύτη!»….

theodorakis_2

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας επίμονης προσπάθειας από πλευράς του διαπλεκόμενου πολιτικο-οικονομικο-εκδοτικού κατεστημένου, προκειμένου να αποφευχθεί το αναπόφευκτο. Ο μεγάλος εφιάλτης του κυρίαρχου συστήματος έχει σήμερα ονοματεπώνυμο. Η ιδέα και μόνο της ανατροπής του παγιωμένου πολιτικού σκηνικού που θα επιφέρει η αναμενόμενη εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί δέος στα συμφέροντα που λυμαίνονται την Ελλάδα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ένας συστημικός δημοσιογράφος, με εργασία σ’ αυτό που ονομάζουμε «κανάλια της διαπλοκής», καλός στη δουλειά του, αλλά που ποτέ δεν ασχολήθηκε, ιδιαίτερα στα χρόνια των βάρβαρων μνημονίων, με τα θέματα που «καίνε» την κοινωνία.

Έφτανε μέχρι εκεί που να αρέσει σ’ όλους και κυρίως πολύ προσεκτικός να μην δυσαρεστήσει τα αφεντικά του.

Διάβαζα τελευταία, και το πιστεύω, ότι ο κόσμος τόσα χρόνια κουράστηκε να βλέπει τις εκπομπές του και η τηλεθέασή τους  έφθινε σιγά σιγά, οπότε και ο Σταύρος αποφάσισε να αναστείλει την ιδιότητα του δημοσιογράφου, όπως δήλωσε, και να γίνει πολιτικός αρχηγός του «Ποταμιού». Εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη αναγνωρισιμότητά του και, βέβαια, την απόγνωση, την αβεβαιότητα του κόσμου σ’ ένα πολιτικό κλίμα που εύκολα μεταλλάσσεται και την ανάγκη για την πολιτική  εμφάνιση του «καινούριου», αποφάσισε να το ρισκάρει και να ψαρέψει στα θολά νερά του «Ποταμιού» του.

Το πολιτικό ρόλο καλείται όμως να παίξει;…

Το «Σύστημα» που τον «πάει» και τον στηρίζει ως πρώτο ανάχωμα για τη συγκράτηση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων επινόησε την Ελιά. Αντιγράφοντας το ιταλικό παράδειγμα και με έντονες αναφορές στην ελληνική παράδοση, η Ελιά ενσάρκωσε τις ελπίδες για την ανάσχεση της επικίνδυνης αιμορραγίας προς τα αριστερά. Όμως οι βαθιές ρίζες του κεντροαριστερού πολιτικού προσωπικού στο κυρίαρχο, όσο και υπεύθυνο για τη σημερινή καταστροφή, πολιτικό σύστημα λειτούργησαν αρνητικά. Το κοινωνικό σώμα αποστρέφεται όλους αυτούς που ενώ συμμετείχαν στο πάρτυ της δημόσιας ζωής και ευθύνονται για τη σημερινή κρίση, παρουσιάζονται σήμερα ως σωτήρες και παίρνουν θέση και για την επόμενη ημέρα. Ο δάκος της κοινωνικής αντίδρασης φάνηκε πιο ανθεκτικός από το τεχνητό μπόλιασμα κι έτσι η Ελιά ξεράθηκε πριν προλάβει να δώσει καρπούς…

Η επόμενη κίνηση έπρεπε λοιπόν να είναι πιο επιθετική. Το νέο κόμμα ετοιμάστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αφού δεν του χρειάστηκαν ούτε επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις, ούτε πολιτικός σχεδιασμός, ούτε καν σαφής ιδεολογικός προσανατολισμός. Με μόνο εφόδιο την επικοινωνιακή επένδυση, το Ποτάμι δικαίωσε από την πρώτη στιγμή τη θολερότητα των ποταμίσιων νερών. Οι πρώτες δηλώσεις του γνωστού τηλεοπτικού αστέρα και φερόμενου ως ηγέτη του Ποταμιού, ότι κλέβει ιδέες και από την αριστερά και από τη δεξιά, τοποθετούν το νέο κόμμα στο θολό χώρο του απολίτικου και του αποιδεολογικοποιημένου. Όπως και οι διαβεβαιώσεις του ότι σύντομα θα γίνει κόμμα εξουσίας, αν διαβαστούν σωστά, αποκαλύπτουν τη συγγένειά του με την πραγματική εξουσία, με το κυρίαρχο δηλαδή κατεστημένο.

Το ξαφνικό δημοσκοπικό φούσκωμα του Ποταμιού, μάλλον πρόσκαιρο και εποχιακό θα αποδειχθεί.

Στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής δεν έχει μετρηθεί παρά η προσωπική δυναμική του πρώην δημοσιογράφου που έγινε πολιτικός αρχηγός.

Τέλος πάντων, ο καιρός θα δείξει αν το «Ποτάμι» θα μακροημερεύσει πολιτικά ή θα αποδειχτεί ένα μικρό «ρυάκι» που σύντομα θα στερέψει.

…….

Ενδεικτικά:

-Ο Νίκος Δήμου, συνιδρυτής του Ποταμιού, έσπευσε να αποκαλύψει στον Νίκο Ευαγγελάτο κι ένα μυστικό, πως το κόμμα του έχει ήδη τη στήριξη ξένων παραγόντων που τους λένε «προχωρήστε κι εμείς θα χρηματοδοτήσουμε αυτήν την προσπάθεια». Μόνο που ο… σεβάσμιος μπλόγκερ δε μας εξειδίκευσε ακόμα ποιοί είναι αυτοί οι ξένοι οι ξένοι παράγοντες και ποιά είναι τα ανταλλάγματα που έχουν ζητήσει. Ίσως στην επόμενη τηλεοπτική του εμφάνιση, αν βέβαια του την επιτρέψουν οι επικοινωνιολόγοι του Ποταμιού.

-Στο μεταξύ ο Στέφανος Μάνος, σε ανάρτησή του στο «twitter», ταύτισε τις θέσεις της ΔΡΑΣΗΣ για τις απολύσεις στο Δημόσιο με αυτές του Ποταμιού: «Είναι ευχάριστο ότι, για την ώρα τουλάχιστο, τα ΜΜΕ προβάλλουν τις θέσεις του κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Έτσι ακούγονται απόψεις που εδώ και χρόνια προβάλλει η ΔΡΑΣΗ και “θάβουν” τα ΜΜΕ. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωράκης, όπως και η ΔΡΑΣΗ, δεν διστάζει να υποστηρίξει την ανάγκη να απομακρυνθούν από το Δημόσιο όχι μόνον οι επίορκοι, αλλά και οι αργόσχολοι και οι ανίκανοι», έγραψε ο πρώην υπουργός.

-«Για τις Κούνεβες που είναι οκτώ μήνες στο δρόμο, για το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και την παγκόσμια κρίση είπατε τίποτα; Χάρη σας έκανα που ανέχθηκα να σας ακούω τόση ώρα». Με δυο κουβέντες ο σοφός γέροντας της πλατείας στα Χανιά, από όπου εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία ο Σταύρος Θεοδωράκης με 200 παρευρισκόμενους (!), τα είπε όλα για το επικοινωνιακό «Ποτάμι», που κινδυνεύει να παρασύρει την κοινή λογική στο τυχοδιωκτικό του πέρασμα.

Single Post Navigation

4 thoughts on “Για το «Ποτάμι»: «Γεια σου, Σταύρο και κυρ Σταύρο κι αφέντη τσουτσουλομύτη!»….

 1. Φοβάμαι πως με τόσα ποτάμια θα «ξεχειλίσουμε» εμείς τελικά… Καλό βράδυ φίλε Γιάννη. Αυτός ο λαμογοπολιτικός κόσμος στο Ελλάντα, δεν θα αλλάξει ποτέ…

  • Ciao, joan petra!!!… Τον «λαμογοπολιτικό» τον βλέπω να ξεφουσκώνει ως τις εκλογές! Δημιούργημα των άθλιων συτημικών ΜΜΕ είναι κι ο κόσμος νομίζω πως άρχισε να καταλαβαίνει… Το ελπίζω!

 2. Μετά τους κομματικούς στρατούς, τους εγκάθετους και τις κλαδικές, περάσαμε στους απολιτίκ, αυτούς δηλαδή που δεν γουστάρουν κανένα κόμμα (επειδή τα δοκίμασαν όλα, άσε που γνωρίζουν ολονών τις πολιτικές!) για να καταλήξουμε στην νέα πρόταση Θεοδωράκη (ούτε νέα είναι και πολύ περισσότερο δεν είναι δική του).
  Ο (ανέκαθεν αντιπαθής σ’ εμένα) δημοσιογράφος Θεοδωράκης βγήκε μπροστά πρώτος, κρύβοντας μέχρις στιγμής πολύ κόσμο πίσω του, να μας προτείνει μια εμφανίσιμη ιδεολογική σαλάτα, που όποιος κάνει το λάθος να δοκιμάσει θα καταλάβει ότι καλύτερα θα ήταν να έμενε νηστικός.
  Στη λογική του ‘μάζευε κι ας είν’ και ρώγες’ έριξε τα δίχτυα του μήπως και πιάσει τα ψαράκια που περιφέρονται άσκοπα μακριά από τα κοπάδια με χαμένο τον προσανατολισμό.
  Η αποκαθήλωση θα αρχίσει όταν τον βάλουν, αυτόν ή τα στελέχη του ‘ποταμού’ του, στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και του(ς) ζητήσουν να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις για φλέγοντα ζητήματα. Ωραία είναι να μας μιλάει για τα ένσημά του (παραβλέποντας που τα κόλλαγε), όταν όμως ερωτηθεί για τις απόψεις του για την φτώχεια, την ανεργία, την Παιδεία, την Υγεία, την οικονομία, τη μετανάστευση, την εξωτερική πολιτική, τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη… τότε να δούμε όχι ποιες θέσεις έχει, αλλά ΑΝ έχει!
  Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου τούτη η κίνηση. Ο κάθε έλληνας πολίτης μπορεί να κατέλθει στον πολιτικό στίβο παρουσιάζοντας τις προτάσεις του. Όποιος πειστεί από αυτές είναι ο ίδιος υπεύθυνος και όχι αυτός που τον παραμύθιασε.
  Απλά θα έπρεπε όποιος/α βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόταση Θεοδωράκη να αναρωτηθεί: πίσω από το περιτύλιγμα, πίσω από το σπρώξιμο των καμερών, πίσω από τις βόλτες στα πάρκα και στις πλατείες με το μικρόφωνο στο χέρι και την τσάντα στον ώμο, μήπως υπάρχει και κάτι που δεν φαίνεται;
  Ο ΑΚΤΩΡ ας πούμε…;

  • Γεια σου, Πέτρο, ευχαριστώ για το σχόλιο!….
   Έφαγε ο δάκος την ΕΛΙΑ και τώρα προμοτάρουν με κάθε τρόπο, κυρίως μηντιακό, «Το ποτάμι», του κυρ Σταύρου!… Ένα (μη) κόμμα, απολιτίκ, που ψωνίζει, όπως λέει, από κάθε μαγαζί… Πολιτική κοπτοραπτική!… Πολλά και μεγάλα συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετήσει ο κυρ Σταύρος και όπως φαίνεται (από τις δημοσκοπήσεις) μπορεί να το κάνει καλύτερα από την Ελιά του Βενιζέλου… Το θέμα είναι πόσοι ψηφοφόροι θα τσιμπήσουν ως τις εκλογές… Ελπίζω πως όταν σε λίγο καιρό αναγκαστεί να εκφράσει δημόσια τις (νεοφιλελέ) θέσεις του ν’ αρχίσει να ξεφουσκώνει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: