Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Διαβάζεις την Έκθεση – καταπέλτη (1947) του Πωλ Πόρτερ και νομίζεις πως μιλάει για το σήμερα…

8DA2ED91144B24C7804E33181B387C78

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι σαν φάρσα αλλά σαν τραγωδία!…

Στις αρχές του 1947 ήρθε στην Αθήνα ο Πωλ Πόρτερ, επικεφαλής μιας ομάδος Αμερικανών, προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση της χώρας και να συντάξει σχετική έκθεση για τα οικονομικά και πολιτικά πράγματα της εποχής. Ηταν η στιγμή που οι Βρετανοί παρέδιδαν τη σκυτάλη στους Αμερικανούς επικυρίαρχους. Ενα μήνα μετά, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήγγειλε το «Δόγμα Τρούμαν» και η Ελλάδα περνούσε οριστικά στην «αρμοδιότητα» των ΗΠΑ…

Η Εκθεση του Πωλ Πόρτερ ήταν καταπέλτης. Μιλούσε για μια κλίκα εμπόρων και τραπεζιτών που έχουν τους πολιτικούς στην υπηρεσία τους. «Η κυβέρνηση δεν έχει καμμίαν άλλη πολιτική πρακτική από το να ζητάει συνέχεια βοήθεια για να διατηρεί την εξουσία της και να διασώζει τα προνόμια μιας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα»… Την ορατή εξουσία συγκροτούσαν πολιτικοί από όλο το φάσμα της Δεξιάς και του Κέντρου, συνασπισμένοι σε κοινό μέτωπο έναντι του αριστερού κινδύνου. Συνεχίζει ο Πόρτερ:

«Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας. Τα συμφέροντα των εφοπλιστών προστατεύονται επίσης με σκανδαλώδη τρόπο. Η ελληνική εμπορική ναυτιλία ανθεί στην εποχή μας και οι εφοπλιστές κερδίζουν τεράστια ποστά, αλλά το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος δεν αποκομίζει κανένα όφελος απ’ αυτό. Οι μισθοί των ναυτικών γυρίζουν στην Ελλάδα, αλλά οι εφοπλιστές ασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στις ξένες χώρες»…

porter1353595495

Διαβάζεις την Εκθεση Πόρτερ και νομίζεις πως μιλάει για το σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών. Ανικανότης, αβελτερία και διαφθορά. Πολιτικοί υποταγμένοι στα κελεύσματα ξένων σωτήρων και μονίμως στην υπηρεσία «μεγάλων συμφερόντων». Ενα κράτος-ρετάλι, υποχείριο επιτηδείων, κράτος άξενο για την πλειονότητα, κράτος-τύραννος και βασανιστής. Από τότε μέχρι σήμερα. Με κάτι μπαλώματα κατά καιρούς και λίγες βελτιώσεις.

 

Advertisements

Single Post Navigation

14 thoughts on “Διαβάζεις την Έκθεση – καταπέλτη (1947) του Πωλ Πόρτερ και νομίζεις πως μιλάει για το σήμερα…

 1. myownpersonalwinter on said:

  Aν αυτό το σαθρό «σύστημα» δε θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή, τότε τι;
  Τα μαλώματα όπως έχει δείξει η ιστορία, δεν διορθώνουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, το διαιωνίζουν μέχρι να εξαϋλωθούμε.

  • myownpersonalwinter on said:

   *μπαλώματα

  • Καλησπέρα, Νάνσυ!…Συθέμελα πρέπει να γκρεμιστεί!… Και «ο λαός να είναι ο γκρεμιστής και ο χτίστης», όπως γράφει σ’ ένα ποίημά του ο Παλαμάς!

   • myownpersonalwinter on said:

    Καλησπέρα Γιάννη!
    «Υπάρχω υπάρχουμε. Δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Σ εμάς εναπομένει ν αρχίσουμε. Στα χέρια μας είναι η ζωή. Καιρό τώρα έχει αδειάσει από κάθε περιεχόμενο. Παράλογη, τρεκλίζει εδώ κι εκεί, αλλά εμείς αντέχουμε κι έτσι θέλουμε να γίνουμε η γροθιά της και οι σκοποί της.» Πνεύμα της Ουτοπίας, Ερνστ Μπλοχ

   • myownpersonalwinter on said:

    Ένα βιβλίο που θέλω να διαβάσω οπωσδήποτε!!!

   • … Κι εγώ δεν το ‘χω διαβάσει… Θα ψάξω να το βρω σύντομα.

   • myownpersonalwinter on said:

    Στα αγγλικά υπάρχει σίγουρα.
    Για τα ελληνικά, δεν ξέρω.

   • Αγγλικά δεν ξέρω, αλλά πιστεύω πως θα υπάρχει και στα ελληνικά για να το διαβάσω.

   • … Ευχαριστώ πολύ, Νάνσυ, για το ωραίο παράθεμα του Μπλοχ!….
    Και τούτοι οι στίχοι, του Λευτέρη Πούλιου, αν θυμάμαι καλά:
    «Πώς μας κλείσαν απ’ όλες τις μεριές, ως μέσα, – λέει- πιο μέσα/ με τη βουβή κραυγή, τη βουβή οργή, το βουβό μαχαίρι…/ να το καρφώνουμε στη φούχτα μας – κι αίμα δε βγαίνει…/ Αμόλησαν τα σκυλιά στους δρόμους. Τα σκυλιά μπήκαν στα σπίτια μας/ αδειάσαν τα ψυγεία, στρωθήκαν στα κρεβάτια./ Οι άνθρωποι κοιτάν απορημένοι. Δυο μονάχα λέξεις στα μυστικά ακονίζουν τα μαχαίρια: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».

 2. Το βιβλίο το έχω από τη σειρά του βήματος «ο εμφύλιος σε πρώτο ενικό» Νο 7-«οι ξένοι»,εκδ.2010.

  Αυτά που παραθέτεις ισχύουν όχι από το 1947 αλλά από το 1823-μάσα,τυραννία και εμφύλιοι αν κινδυνέψουν τα φαγοπότια.Αδίστακτοι με την χορηγία των ξένων επικυρίαρχων.

  • Καλημέρα, σ. lysippe!… Συμφωνώ, γνωστά πράγματα για όποιον έχει διαβάσει λιγάκι ιστορία!…Από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους δεν έλειψαν ποτέ κυβερνώντες και πλουτοκράτες, ξεπουλημένοι στους ξένους!… Και η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι σαν φάρσα αλλά σαν τραγωδία!

 3. Πολύ διδακτική η έκθεση Πόρτερ. Σα να μην άλλαξε μια μέρα, σαν να άφησαν οι πωλητικοί της τότε εποχής το manual στους επόμενους για το δρόμο που θα ακολουθήσουν.
  Πραγματικά, πολύ θα ήθελα να ήμουν από μια μεριά να ακούω τι συζητούν για εμάς τραπεζίτες, καναλάρχες, εφοπλιστές. Τόσο πιστούς υπηρέτες αποκλείεται να έβρισκαν σε όλη την οικουμένη.
  Τελικά, Γιάννη, αυτό που φταίει περισσότερο σε τούτο το λαό είναι ό,τι είμαστε ανιστόρητοι. Άσε που νομίζουμε πως είμαστε έξυπνοι!!!
  Καλή σου μέρα.

  • Καλησπέρα, Πέτρο!…Εύστοχες οι επισημάνσεις σου!…
   Ε, κάποτε το ξεπούλημα στους ξένους από τους πωλητικούς μας πρέπει να σταματήσει… Νομίζω ότι τώρα που απαξιώθηκαν πλήρως είναι η ώρα να τους ξαποστείλουμε στο διάολο… Όντως είμαστε λαός ανιστόρητος και το παίζουμε και έξυπνοι (τρομάρα μας)… Αλλά πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι κι ο λαός θα αντιδράσει και θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στα κεφάλια των πωλητικών μας που μας οδήγησαν στην καταστροφή! Για να δικαιωθεί και μάρτυρας του έθνους μας, Ρήγας Φεραίος που έγραψε στη Χάρτα του:
   -«Τα εγκλήματα των Επιτρόπων του Έθνους ποτέ δεν έχουν να μείνουν ατιμώρητα κανένας δεν έχει το δίκαιον να στοχάζεται τον εαυτό του απαραβίαστον περισσότερο από τους άλλους» (Τα δίκαια του ανθρώπου, άρθρο 32)
   -«Οταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρή τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλεόν απαραίτητον από όλα τα χρέη του». (Τα Δίκαια του Ανθρώπου, άρθρο 35)
   -«Το να ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ο κάθε πολίτης όταν τον καταθλίβουν και τον αδικούν, αποτέλεσμα των άνω ρηθέντων δικαίων του…» (Τα Δίκαια του Ανθρώπου, άρθρο 33)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: