Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

«Χωρίς αυτούς»…

SAMARAS-VENIZELOS-STOURNARAS

«…Κύριε, όχι μ’ αυτούς, η φωνή τους / δεν βγαίνει καν από το στόμα τους.

Στέκεται εκεί κολλημένη σε κίτρινα δόντια.

[…]

Κύριε, όχι μ’ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το θέλημά σου.»

(Γ. Σεφέρης, Υστερόγραφο)

-Παρακάτω αναδημοσιεύω το κείμενο του καλού φίλου, δημοσιογράφου και ποιητή, Κώστα Καναβούρη, από την εφημερίδα Η ΑΥΓΗ (4-1-’14):

«Χωρίς αυτούς»…

Να φύγουν! Να μην τους βρει στην κυβερνητική εξουσία η Πρωτοχρονιά του 2015. Να τους ρημάξουμε στην ήττα μέσα στο 2014. Δεν πρόκειται για ευχή. Πρόκειται για αδήριτη ανάγκη. Όσο κι αν έχουμε συνηθίσει στις φράσεις κλισέ, θα πρέπει να το επαναλάβουμε: δεν πάει άλλο. Δεν ζούμε πια από το περίσσευμα της αντοχής και της υπομονής μας. Δεν ζούμε καν από το υστέρημα της αντοχής και της υπομονής μας. Ζούμε από το μαύρο υλικό της απελπισίας και από την πείνα για επιβίωση. Ναι. Ζούμε από την πείνα. Γι’ αυτό δεν πάει άλλο. Γιατί σε λίγο θα αρχίσουμε να πεθαίνουμε από πείνα ελπίδας, από πείνα ηθικής αξίωσης, από πείνα στοιχειώδους πολιτικής προοπτικής, από πείνα οικονομικής δικαιοσύνης και πάνω απ’ όλα από πείνα της αληθινής τροφής. Αυτός ο επισιτιστικός σωφρονισμός, αυτή η τιμωρητική βαρβαρότητα της ισχύος, αυτό το ταξικό μαστίγιο της βίαιης αναδιανομής κάθε μορφής και είδους πλούτου, λίγο απέχει από το να περάσει στο στάδιο ακατάσχετης ανθρωπιστικής κρίσης. Ήδη θρηνούμε χιλιάδες θύματα. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που δεν άντεξαν τη σκοτεινότατη προοπτική της ζωής τους και αυτοκτόνησαν. Ας μην τους ξεχάσουμε γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί αισχρή εκλογίκευση υποταγής. Αυτοί που αυτοκτόνησαν είναι τα θύματα ενός προκεχωρημένου φυλάκιου της ζωής που έχει χάσει τα πάντα. Ακόμα και την απελπισία της. Αυτοί οι άνθρωποι που τόσο τραγικά έθεσαν τέλος στον βίο τους εξακολουθούν να πεθαίνουν ακόμα και μετά τον θάνατό τους. Ας μην τους αφήσουμε να πεθαίνουν για πάντα. Γι’ αυτό πρέπει να φύγουν εκείνοι που προκάλεσαν την εκατόμβη. Αυτά τα πειθήνια ανδράρια και γύναια, στα κελεύσματα της Μέρκελ και των τραπεζιτών. Αυτοί οι ψευτόμαγκες, τα κουτσαβάκια του εγχώριου πολιτικού υποσιτισμού πρέπει να φύγουν. Δεν πάει άλλο. Γιατί δεν παράγουν πολιτική. Δεν πράττουν πολιτικά, αλλά απεργάζονται καταστροφές κόβοντας διά μιας, με δρεπανηφόρες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ζωές ολόκληρες, εργασία ετών, όνειρα, αξιοπρέπεια, περηφάνια, τα πάντα. Δηώνουν τη χώρα, εγκλείοντας τη δημοκρατία στα περίκλειστα δώματα μιας παραθεσμικής λειτουργίας με ακόμα πιο περίκλειστη ατζέντα έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία. Κυβερνούν ως αυθέντες. Είναι θλιπτική μειοψηφία που ακριβώς γι’ αυτό αποχαλινώνεται ολοένα και περισσότερο, επειδή ξέρει ότι αν μείνει χωρίς την αρπαγμένη εξουσία, δεν θα χάσει απλά αλλά θα χαθεί. Θα την καταπιεί η καταισχύνη όταν θα αποκαλυφθεί σε όλο της το φρικώδες μέγεθος η φονική ψυχρότητα με την οποία έδρασαν. Όταν θα φανεί και το ίδιον όφελος που επιδίωξαν (και κατάφεραν) με μανία. Ξέρουν ότι θα χαθούν στις Συμπληγάδες μεταξύ οργής και χλεύης, όταν θα γίνει κοινή συνείδηση η απόλυτη παρανομία με την οποία κυβέρνησαν στρεβλώνοντας κάθε αίσθημα δικαίου, ποδοπατώντας όλες τις λέξεις της κοινής συνεννόησης και αποπατώντας σε όλες τις έννοιες της κοινής λογικής.

Δεν πάει άλλο, λοιπόν. Το 2014 πρέπει να τους ρημάξουμε στην ήττα. Διαφορετικά θα εξακολουθήσουν να μας ρημάζουν όλο και πιο αδίστακτα, όλο και πιο φανερά, ώσπου ο εξευτελισμός μας να γίνει τέλειος. Γιατί αν δεν είναι εξευτελισμός τα όσα λέει αυτή η ομιλούσα αριθμομηχανή, ο Στουρνάρας, τότε τι είναι;

Αν δεν είναι εξευτελισμός για τη χώρα να έχει για πρωθυπουργό έναν ρουσφετατζή πολιτικάντη της μετεμφυλιακής επαρχίας, τότε τι είναι; αν δεν είναι εξευτελισμός να έχουμε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μια αδηφάγο προσωπικότητα που κινείται μεταξύ φαιδρής λογόρροιας και πολιτικής αλητείας, τότε τι είναι; Αν δεν είναι εξευτελισμός η συμπεριφορά των ένστολων συμμοριτών του Δένδια, ο ψυχρός τεμαχισμός του μέλλοντος των παιδιών μας απλώς επειδή ο υπουργός Παιδείας, ο Αρβανιτόπουλος, είναι ένα ανθρωπάκι «τοις κείνων ρήμασι» πειθόμενο, τότε τι είναι; Αν δεν είναι εξευτελισμός η ύπαρξη αυτού του συρφετού από χηνάρια που σηκώνει τα φτεράκια σε κάθε ψηφοφορία καταστροφής (αφού προηγουμένως έχει κακαρίσει συγκρουσιακώς σε μια άοκνη επίδειξη χειράντλησης σπέρματος), τότε τι είναι; Αν δεν είναι εξευτελισμός όλος ο ορυμαγδός των Παρανομιών Νομοθετικού Περιεχομένου, τότε τι είναι;

Ώστε να τελειώνουμε. Δεν πάει άλλο. Όσο η χώρα θα κυβερνάται από τα έγκατα των γραφείων της Ν.Δ., από τον εμμονικό -και πέραν πάσης πολιτικής ηθικής, αισθητικής και λογικής- σουσουδισμό του Βενιζέλου και των συν αυτώ, όσο η χώρα θα κυβερνάται από τα γραφεία των λαθρεμπόρων και των άλλων πωλητών σωτηρίας, τόσο ο εξευτελισμός θα μεγαλώνει ώσπου να εκραγεί στα κεφάλια μας. Κι αν δεν το καταλαβαίνουμε εμείς, το καταλαβαίνουν καλύτερα οι ναζί της Χρυσής Αυγής που διαθέτουν και την τεχνογνωσία.

Συνεπώς, ας ευχηθούμε ένα αίσιο και ευτυχές… 2015. Χωρίς αυτούς.

Advertisements

Single Post Navigation

7 thoughts on “«Χωρίς αυτούς»…

 1. Αν όχι ευτυχισμένο, τουλάχιστον ανακουφιστικό, το 2015…! Η καλύτερη ευχή μακράν!

 2. Φίλε Γιάννη, ήρθα ύστερα από τόσες ώρες να..επανορθώσω την αμέλεια μου: χρόνια σου πολλά και καλά, να χαίρεσαι τη γιορτή σου κι ο,τι επιθυμείς! Σε φιλώ, καλό βράδυ! 🙂

  • Ευχαριστώ πολύ, καλή μου φίλη, joan petra!!!… Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία, αγάπη και καλή δύναμη για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας!… Ας είμαστε αισιόδοξοι!… Την αγάπη μου!!!!

 3. Γιάννη καλησπέρα και Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σου εορτή.

  Πολύ καλό το κείμενο του φίλου σου.
  Θα σου πω ότι έκανα Πρωτοχρονιά στην Αθήνα. Πήγα Μοναστηράκι, εκπτωτικό χωριό και Κηφισιά. Είχα να πάω πολλά χρόνια και αυτό που είδα δεν το περίμενα. Νόμιζα πως η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού. Κάθε άλλο. Το χρήμα έρεε. Θα μου πεις πως ήταν φαινόμενο των ημερών. Δεν νομίζω. Δεν έχει αγγίξει η κρίση ένα σημαντικό κομμάτι του λαού και ειδικά αυτό με το οποίο συναγελάζονται.

  Μην απορούμε λοιπόν που τα καθάρματα δεν παίρνουν χαμπάρι από ανεργία, φτώχεια και αυτοκτονίες. Τα μέρη που συχνάζουν και οι άνθρωποι που συνομιλούν δεν έχουν καταλάβει τίποτα από κρίση. Ίσως μάλιστα πιστεύουν πως αυτά είναι ψέματα κάτι γραφικών της αριστεράς.

  Πήγα και σε Ξενώνα Αστέγων. Επρόκειτο για μια «τρύπα» στον Κεραμικό που πολύ φοβάμαι πως αγνοούν ακόμη και οι κάτοικοι του απέναντι δρόμου.

  Για να διώξουμε τους κλέφτες και τους ψεύτες πρέπει πρώτα απ’ όλα να συνεννοηθούμε τι είναι αυτό που μας οδήγησε στο σημερινό χάλι. Αν ρωτήσεις 10 ανθρώπους μάλλον θα πάρεις 10 διαφορετικές απαντήσεις. Είναι πολλοί αυτοί που ζουν ακόμη από το παλαιοκομματικό – ρουσφετολογικό – μιζαδόρικο κράτος και δεν έχουν καμία διάθεση να βοηθήσουν στην ανατροπή.

  Θέλω να μου γράψεις το e-mail σου. Σου οφείλω μια απάντηση αλλά δεν το γνωρίζω για να σου την στείλω.

  • Γεια σου, Πέτρο!!!… Ευχαριστώ για τις ευχές, καλή χρονιά να έχουμε!!
   Πέτρο, εγώ που πηγαίνω τακτικά στην Αθήνα και τη γνωρίζω καλά έχω άλλη, κακή εντύπωση… Οι βαριές συνέπειες των βάρβαρων μνημονίων «βγάζουν μάτι» στο κέντρο της Αθήνας με τα πολλά μεγάλα καταστήματα κλειστά, την αύξηση της επαιτείας, τους άστεγους που τους βλέπεις παντού… Αν πεις και για τις συνοικίες κι εκεί τα πράγματα «μαύρα χάλια» είναι… Είχα γράψει προ καιρού ένα κείμενο για την Αθήνα με τις εντυπώσεις μου από τις επιπτώσεις της κρίσης και τη χαρακτήριζα (ιδιαίτερα στο κέντρο της) μια «πόλη φάντασμα»!… Σε σχέση με τις επαρχιακές πόλεις τα πράγματα στην Αθήνα είναι πολύ χειρότερα!.. Υπάρχει ένα 20-30% του πληθυσμού που δεν το έχει ακουμπήσει η κρίση και αυτοί είναι που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι η κρίση δεν είναι τόσο βαθιά και εκτεταμένη… Υπάρχουν και οι νέοι που δίνουν μια κάποια ζωντάνια στις πόλεις, αλλά αυτοί βολεύονται με το χαρτζιλίκι των γονιών τους, οι οποίοι στερούνται οι ίδιοι για να έχουν τα παιδιά τους να βγαίνουν για κάποιου είδους διασκέδαση.
   Εδώ που φτάσαμε, συμφωνώ ότι πρέπει να συνεννοηθούμε και να ομονοήσουμε για να διώξουμε τη «χολέρα» που μας κυβέρνησε και μας κυβερνά… Πιστεύω ότι η ανατροπή θα έρθει και η απαρχή των εξελίξεων θα είναι οι επόμενες ευρωεκλογές… Θα είναι τέτοια η «νίλα» που θα πάθουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος που δε θα την αντέξουν…
   Το e-mail μου είναι itzikas@in.gr (περιμένω το κείμενό σου).

 4. Φυσικά και το σχόλιο δεν αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού παρά ένα μικρό του κομμάτι. Λέω όμως πως τα μέρη που κυκλοφορεί το πωλητικό μας προσωπικό δεν έχουν αλλάξει καθόλου, μη σου πω ότι έχουν κερδίσει από την κρίση.
  Γιατί λοιπόν να ανησυχούν οι βου-λεφτάδες μας; Μήπως η Εκάλη και Φιλοθέη αντιμετωπίζουν πρόβλημα; Αν αντιμετώπιζαν να είσαι σίγουρος πως θα είχαν ήδη παρέμβει.
  Το mail στο ‘στειλα.

  • Γεια σου, Πέτρο!… Ίσως δεν κατάλαβα καλά εγώ το προηγούμενο σχόλιό σου… Συμφωνούμε απόλυτα!
   Καλό Σαββατοκύριακο!!!
   *Σου στέλνω το e-mail – απάντησή μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: