Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Η απόλυτη εξουσία του χρόνου…

time-1

«”Dust of time”,…“Η σκόνη του χρόνου”»… Φεύγουν τα χρόνια, θάρθουν άλλα, και το νερό που ‘βαλες στο κρασί σου δεν μπορείς να το ξαναβγάλεις. «Φώναξε τα παιδιά να μαζέψουν τη στάχτη και να τη σπείρουν. Ό, τι πέρασε σωστά πέρασε…» (Γ. Σεφέρης)

”Αιών (χρόνος) παις εστί παίζων, πεσσεύων, παιδός η βασιληίη”, (Παιδί ο χρόνος που παίζει ζάρια, του παιδιού η βασιλεία), (Ηράκλειτος)… “O τοι χρόνος οξείς οδόντας/ και πάντα ψήχει και τα βιαιότατα”, χρόνος καταβροχθιστής με πανίσχυρα δόντια, ικανά να συντρίψουν και τα σκληρότερα των πραγμάτων επισημαίνει o Σιμωνίδης ο Κείος. Και πληθαίνουν τα «σβηστά κεριά» του Κ. Π. Καβάφη, κι όμως ένας άλλος Αλεξανδρινός ποιητής, ο Παλλαδάς, έστειλε σαφέστατο το σήμα του, μιάμιση χιλιετία πριν τον Καβάφη, για τη “βραχεία ηδονή του βίου” και για την “οξύτητα του χρόνου”: “Μικρή μικρότατη η ηδονή του βίου./ Πενθήστε ότι ταχύτατος ο χρόνος./ Αναπαυόμαστε εμείς, κοιμόμαστε, μοχθούμε ή γλεντάμε./ Και τρέχει, ορμάει ο χρόνος καταπάνω στους ταλαίπωρους θνητούς,/ φέρνοντας την καταστροφή μας”.

Χρόνος πανδαμάτωρ και των “πάντων πρόγονος”, (Πίνδαρος) και “Πάντ’ εν τω δολίχω χρόνω τελείται, (Όλα το τέλος τους έχουν μες στου χρόνου το διάβα), (Βακχυλίδης)”. “Αλλ’ εκδιδάσκει πανθ’ ο γηράσκων χρόνος”, (Όλα μας τα αποκαλύπτει ο χρόνος καθώς κυλάει), (Αισχύλος), και “Χρόνος αμαυροί πάντα”, (ο χρόνος με το πέρασμά του όλα τα ρίχνει στη λησμονιά), (Σοφοκλής)… “Αλλ’ εν χρόνω  γνώσει ταδ’ ασφαλώς, επεί χρόνος δίκαιον άνδρα δείκνυσι μόνος, κακόν δε καν εν ημέρα γνοίης μια”, (Με τον καιρό θα μάθεις αυτά σίγουρα, γιατί ο χρόνος αποδείχνει τον έντιμο άντρα, για τον κακό, αν θέλεις, σε μια μονάχα μέρα τον μαθαίνεις), (Σοφοκλής, Οιδ. Τυρ.)

Τέλος πάντων, «Είναι παιδί ο χρόνος/ ρίχνει για όλους μια ζαριά/ και πάντοτε μας κλέβει/ μαζί μας παίζει και γελά/ και στο σκοπό του μας χορεύει»… Πλούσιες οι ευχές μας στις γιορτινές ημέρες. Δεν είναι όμως και οι ευχές ένας εύσχημος τρόπος για να ξορκίσουμε το χρόνο, να τον πάρουμε με το μέρος μας, να μας δείξει επιείκεια και καλοσύνη ή για να του δείξουμε πώς δεν μας πολυτρομάζει;  Ας τον ξορκίσουμε λοιπόν και φέτος με τις πιο όμορφες ευχές μας για «καλή χρονιά!».

 

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: