Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

“Success story” σε μια καθημαγμένη χώρα και μια κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας!…

skitso-04-12-13-001

Όσα επικά ή λυρικά κι αν ακούσει ο πολίτης για δημοσιονομικό πλεόνασμα και για διανομή του στους πλέον αδύναμους από του χρόνου, ο ίδιος εξακολουθεί να αισθάνεται ότι βρίσκεται στον χώρο του δράματος. Ενός δράματος που η εξέλιξή του βαίνει εδώ και τρία χρόνια από το κακό  στο χειρότερο.

Δεν πρόκειται για φευγαλέα αίσθηση ή για κάποιο τεχνητά διεγερμένο συναίσθημα. Ο συμβατικά αποκαλούμενος απλός ή μέσος πολίτης, υποχρεωτικά και ενστικτωδώς οπαδός της προσωπικής του υλικής μικροοικονονομίας και όχι της ευδαίμονος μακροοικονομίας, έχει πολλούς λόγους να πιστεύει ότι δεν ανήκει στην ήπειρο της ήδη πραγματωμένης ευτυχούς ουτοπίας (“success stories” της κοροϊδίας),  των Σαμαροβενιζέληδων, στην οποία υποτίθεται ότι αρχίσαμε να ζούμε. Στον εύφορο Προϋπολογισμό που υποστήριξαν στη Βουλή κυβερνητικοί βουλευτές, υπουργοί, Βενιζέλος και Σαμαράς, έχει να αντιτάξει τους υπολογισμούς της δικής του καθημερινής δυσφορίας, το ψυχικά εξουθενωτικό «βγαίνω – δεν βγαίνω»: Δυσκολεύεται περισσότερο παρά ποτέ, λόγω της αποδιαρθρωτικής «μεταρρύθμισης» του συστήματος Υγείας, να βρει γιατρό. Βλέπει τα πιτσιρίκια του να γυρίζουν παγωμένα από το άνευ θερμάνσεως σχολείο, αλλά προέχει η ντροπή του που πεθαίνουν συνάνθρωποί του από ένα μαγκάλι. Αδυνατεί, Δεκέμβρη μήνα και με δριμύ το ψύχος, να καλύψει το μερίδιό του για ν’ αγοράσει πετρέλαιο η πολυκατοικία του· και δεν έχει πια να δανειστεί από συγγενείς και φίλους, γιατί και αυτών η πηγή στέρεψε, κι ας πιστεύει το αντίθετο η τρόικα. Τα δικά του δάνεια όμως τρέχουν (καταπάνω του) και το «κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του» απειλείται με πλειστηριασμό, που ο ίδιος τον νιώθει σαν δήμευση.

Οσο πιο απλά γίνεται: Η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού όχι μόνο δεν χαροποιεί τον κόσμο, αλλά αδυνατεί να σβήσει στο μυαλό του έστω την αύξηση των διοδίων που επίκειται. Και να θέλει να πιστέψει στον ευαγγελισμό του πλεονάσματος, δεν το μπορεί. Δεν του το επιτρέπει η τραγική καθημερινή πραγματικότητα που βιώνει.

assets_LARGE_t_420_54282709_type12169

Ό ,τι θα κλείσει το 2013 με ύφεση 4%, για έκτη συνεχή χρονιά, είναι κάτι που το περιμέναμε όλοι λίγο – πολύ. Ό, τι θα κυλήσει και το 2014 με ύφεση, είναι επίσης κάτι που αρκετοί περιμένουμε· αλλά δεν ξέρω αν το αντέχουμε. Διότι πίσω από τους αμείλικτους δείκτες ύφεσης και ανεργίας ψυχομαχά ήδη μια κοινωνία· εκατομμύρια άνεργοι, απλήρωτοι, μισοπληρωμένοι, χρεωμένοι, ενδεείς. Και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι οι οποίοι αντικρίζουν μπροστά τους τείχη και βάραθρα.

Οσοι έχουν αίσθηση της κοινωνίας, ακόμη κι αν δεν υποφέρουν οι ίδιοι, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Ισως ούτε ως το τέλος του 2014, όταν θα τεθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι ή αλλιώς, με «κούρεμα» ή επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση. Η κατάσταση πιθανόν να μην είναι διαχειρίσιμη ακόμη και το καλοκαίρι, εφόσον στις διπλές εκλογές του Μαΐου ανατραπεί ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων.

Η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη όχι μόνο λόγω της διογκούμενης δυσαρμονίας μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης, αλλά και επειδή μήνα με τον μήνα η ανθρωπιστική κρίση πλήττει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, σε βαθμό δυσκόλως αναστρέψιμο και σε έκταση που δεν μπορεί να καλυφθεί από το αιφνιδιασμένο και ξεχαρβαλωμένο κράτος. Ενα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την κυβέρνηση («Κ», 6.12.2013). Αλλά και τα άλλα δύο τρίτα του πληθυσμού, που δεν βρίσκονται σε ένδεια, δυναστεύονται πλέον από τον φόβο και την ανασφάλεια. Το ένα τρίτο απειλείται να περιέλθει σε ένδεια, εφόσον συνεχίσει να εκτίθεται στο τοξικό μείγμα ύφεσης, ανεργίας, υπερφορολόγησης, αρνητικού πληθωρισμού και αποεπένδυσης. Το λίπος έχει καεί ολοσχερώς.

Αρα; Θα απομείνει μια χώρα διαιρεμένη σε ολίγους ευημερούντες και σε πλήθος ζόμπι των ανέργων, των φτωχών και των των mini jobs. Μια παλαιοβαλκανική χώρα φτωχών και πεινώντων που θα ψευτοζούν από τα εμβάσματα των ξενιτεμένων. Αυτό το σενάριο, βγαλμένο από την κατάρρευση των ανατολικοευρωπαϊκών καθεστώτων του ’89, είναι πλέον ισχυρό ενδεχόμενο για τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια ρηγματωμένη κοινωνία απειλείται και με άλλες απώλειες, πλην των υλικών· απειλούνται η συνοχή και η κοινωνική ειρήνη, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η εθνική ακεραιότητα. Οταν οι ίδιοι οι πολίτες βλέπουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη να χάνονται γι’ αυτούς, παύουν να εμπιστεύονται τη δημοκρατία, την ίδια τους τη χώρα. Πώς, λοιπόν, θα σεβαστούν αυτή τη χώρα οι ξένοι, πιστωτές, εταίροι ή δύστροποι γείτονες;

Ο χρόνος κυλάει τρομακτικά γρήγορα για την Ελλάδα. Η Γερμανία κερδίζει χρόνο και επεξεργάζεται τα δικά της σχέδια, στα οποία πιθανότατα η Ελλάδα εκλαμβάνεται ως οικονομικός χώρος, ως χώρος ευκαιριών και γεωοικονομική λεία, πάντως όχι ως κυρίαρχη χώρα, ως έθνος-κράτος με πολίτες ισότιμους Ευρωπαίους. Λογικό: κοιτάνε το συμφέρον τους. Την αποφασιστική πρώτη κίνηση για αναστροφή του σπιράλ θανάτου πρέπει να την κάνουμε εμείς. Όχι πάντως με πολιτικούς πρωταγωνιστές αυτούς που μας έσυραν στην καταστροφή και τώρα παρουσιάζονται ξεδιάντροπα σαν σωτήρες μας!

 

 

 

 

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on ““Success story” σε μια καθημαγμένη χώρα και μια κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας!…

 1. Γιάννη καλησπέρα.
  Θα συμφωνήσω από την πρώτη ως την τελευταία λέξη στο εκτενές και πλήρως εμπεριστατωμένο άρθρο σου. Θα προσθέσω μόνο πως το λαβωμένο ζώο γίνεται πιο επικίνδυνο. Οι επαγγελματίες της πολιτικής (και κατά τα άλλα πλήρως ανεπάγγελτοι) δεν θα αφήσουν καθόλου εύκολα τις καρέκλες και τη μάσα.
  Στη Νουδού επεξεργάζονται ήδη σχέδιο επανόδου του ακαταλληλότερου όλων των εποχών (http://www.topontiki.gr/article/9924/), στην (Θεός να την κάνει) Κεντροαριστερά καλλιεργούν ελιές (με δάκο), η ΔΗΜΑΡ ξεχωρίζει τους «καλούς» από τους «κακούς» όπως οι νοικοκυρές τις φακές, το ΚΚΕ μονίμως στο δικό του κόσμο.
  Να πεις στα παλικάρια του ΣΥΡΙΖΑ να ομονοήσουν γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη την ελπίδα. Να πάψουν να αλληλοκαρφώνονται και να κάνουν διαγωνισμούς εξυπνάδας. Οι «ατάκες» να ανταλλάσσονται μεταξύ τους και προς τα έξω να βγαίνει μια κοινή και αρραγής πολιτική.
  Διότι, κακά τα ψέματα, ας μη κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, μια αριστερή ενωμένη γροθιά μπορεί να τσακίσει τα πιθηκοειδή με τα μαύρα. Ας ενωθούν επιτέλους σε μια γροθιά και ας σταματήσει το ένα χέρι να χτυπάει το άλλο.
  Καλό σου βράδυ. Εύχομαι μια όμορφη και ποιητική Κυριακή.

  • Γεια σου, Πέτρο, καλή εβδομάδα!…
   Είναι σίγουρο ότι το αμαρτωλό «σύστημα» (πολιτικό- οικονομικό- μιντιακό) που μας οδήγησε στην καταστροφή δε θα παραδώσει την εξουσία στην Αριστερά με «κατεβασμένα χέρια»… Θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, θα μηχανευτεί κάθε δόλιο τρόπο, έως και μεγάλη προβοκάτσια, για να αποτρέψει τη δυνατότητα μιας αριστερής κυβέρνησης στη χώρα μας!… Η νέα «κεντροαριστερά» που προμοτάρουν δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ένας «Δούρειος ίππος» για να ξεγελαστούν πολίτες αριστεροί να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.
   Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, που του ΄λαχε η μοίρα να έχει αυτός τον πρώτο λόγο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, οφείλει απέναντι στην ιστορική ευκαιρία να πολιτεύεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με λόγο ξεκάθαρο, με τα μέλη και τα στελέχη του μονιασμένα σα μια γροθιά! Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε το μεγάλο, ιστορικό, στόχο… Θα τα καταφέρουμε; Ελπίζω πως ΝΑΙ!… Και το πρώτο μεγάλο χτύπημα που θα δεχτεί το αμαρτωλό κατεστημένο θα είναι οι ευρωεκλογές, προπομπός για τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές!… Πραγματικά το πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: