Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Η φούσκα της (νέας) κεντροαριστεράς…

- Και τώρα, δεξιά ή αριστερά; - Δεξιά, βέβαια, θα είμαστε η κεντροαριστερά της δεξιάς!

– Και τώρα, δεξιά ή αριστερά;
– Δεξιά, βέβαια, θα είμαστε η κεντροαριστερά της δεξιάς!

Τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες, ειδικά στην Ελλάδα, ο πολιτικός όρος «Κεντροαριστερά»; Και, κυρίως, ποια κοινωνική αντιστοίχηση υπάρχει σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα, όταν σαρώνονται και ισοπεδώνονται οι πάντες και τα πάντα; Θέλουν -λέει- να καλύψουν το μεγάλο πολιτικό κενό, μεταξύ της σαμαρικής Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που κατοχυρώνεται ως η βασική δύναμη ανατροπής και εναλλακτικής λύσης απέναντι στο υπόδουλο κυβερνητικό καρτέλ. Θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της πολιτικής σύγχυσης μιας κοινωνίας που αναζητά λύσεις σε αυτές, τις δύσκολες, ώρες. Θέλουν -το κυριότερο- να σταματήσουν το μεγάλο λαϊκό ρεύμα που δημιουργείται υπέρ της νέας μεγάλης Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο κείμενό τους οι «58» δεν κατάφεραν να καμουφλάρουν αυτή τους την προτεραιότητα.

ΥΠΑΡΧΕΙ πολιτικό κενό; Θεωρητικά υπάρχει. Για να καλυφθεί όμως, πρέπει κάτι διαφορετικό να έχεις να πεις και κάτι να αντιπροσωπεύσεις. Και από τα πρώτα δείγματα γραφής, αυτό που προκύπτει είναι πως όλοι βάζουν το «κέντρο» αλλά δεν υπάρχει τίποτα το «αριστερό», ώστε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό. Όταν μάλιστα αυτό το «κέντρο» είναι εκτεθειμένο στον ελληνικό λαό για την προσήλωσή του στο καταστροφικό Μνημόνιο και στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης των «58» δεν γίνεται καμιά προσπάθεια αυτοκριτικής για τις συνέπειες αυτών των επιλογών, δύσκολα μπορεί να πείσουν ως μεταμελημένοι Λούθηροι ότι αυτό που σχεδιάζουν αποτελεί εναλλακτική λύση.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ποτέ κανείς από όλους αυτούς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ του 4,6% έφτασε στο χωρίς ιστορικό προηγούμενο 27% και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές που δεν θα αργήσουν να γίνουν; Πώς λοιπόν μπορούν να πείσουν τους πολίτες και να διαδραματίσουν πολιτικό ρόλο όταν βασικός τους στόχος είναι να ανακόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Λέει -για παράδειγμα- στο πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times ο γνωστός αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου: «Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στον στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεωκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ, ή και τα δύο. Η τακτική της Ε.Ε. να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια φτάνει στο φυσικό της τέλος». Τι απαντάνε;

ΕΠΕΙΔΗ δεν διαθέτει κανείς τους εναλλακτικό σχέδιο, όταν τους στριμώχνεις, θα σου πουν. «Και το δικό σας σχέδιο ποιο είναι;». Το σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος είναι πρώτα ο ελληνικός λαός και μετά οι τοκογλύφοι δανειστές. Όπως ο κάθε οικογενειάρχης θα έλεγε ότι δεν θα αφήσω τα παιδιά μου να πεθάνουν και θα προσπαθούσε να βρει λύσεις με αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα της επιβίωσης. Και λύσεις υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αδυναμίες του κομματικού μηχανισμού, δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς πάνω από 100 θεματικές επιτροπές για να καταρτίσουν προγράμματα διακυβέρνησης με ανατροπή των κατοχικών όρων του Μνημονίου. Δεν γνωρίζω ακόμα πόσο άρτιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι καμιά άλλη πολιτική δύναμη δεν έχει μπει στον κόπο να αναζητήσει απαντήσεις και να προετοιμάσει με διεθνείς επαφές σχέσεις που να επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των προτάσεών της.

ΘΕΛΕΙ αρετή και τόλμη (γνώσεις και κόπο) η ελευθερία για την προκοπή του λαού μας. Θέλει ενότητα, όραμα, εθνική συστράτευση για να κόψεις τα λουριά με τα οποία έχουν δέσει ως πειραματόζωο την πατρίδα μας οι διαχειριστές εκβιαστές. Κεντροαριστερή λύση στον μονόδρομο του Μνημονίου δεν υπάρχει. Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν μπορεί να πείσει. Αν η φιλοκυβερνητική δεξιά πτέρυγα της ΔΗΜ.ΑΡ. νομίζει ότι μπορεί να τσοντάρει στο «κέντρο» τον ορισμό Αριστερά και να ξεπλύνει Βενιζέλους και Σημίτηδες είναι βαθιά νυχτωμένη. Και ευτυχώς, αυτό γίνεται αντιληπτό από την κοινωνία όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

(Πηγή: εδώ)

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Η φούσκα της (νέας) κεντροαριστεράς…

 1. Γιάννη καλημέρα.
  Σχολιάζω με καθυστέρηση γιατί αυτές τις ημέρες είχα ένα πρόβλημα με το pc μου.
  Η μόνιμη επωδός του σαμαροβενιζέλου και των καναλιών (κυρίως των υπόγειων) που τους πλασάρουν είναι πως παρά τις δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να ξεκολλήσει από το 21-22%. Αντί να καθίσουν να εξηγήσουν γιατί η ΝΔ έχασε τη μισή εκλογική της πελατεία και το Πασόκ του 44% έφτασε στο 5% (!!!) προσπαθούν να μας αναλύσουν πως υπάρχει πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ που …απλά 5πλασίασε τα ποσοστά του μέσα σε λίγους μήνες.
  Τρικυμία εν κρανίω.

  Ασφαλώς και υπάρχει πολύς χώρος μεταξύ δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω αν είναι σε θέση να δώσει κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι τι προγραμματικές δεσμεύσεις θα αναλάβει όποιος θεωρεί πως μπορεί να καλύψει αυτό το κενό. Και όπως αναφέρεται και στο κείμενο, δεν μπορούν το κενό αυτό να το καλύψουν οι ‘συνήθεις ύποπτοι’. Ώρα είναι να μας πουν πως τύποι σαν τον Λοβέρδο, τη Διαμαντοπούλου, την Κατσέλη και τον -σιαμαίο του Σαμαρά- Βενιζέλο μπορούν να αλλάξουν για να αλλάξουν και την Ελλάδα.

  Όταν οι άνθρωποι που έκαναν τόσα εγκλήματα και μας έφτασαν εδώ (και συνεχίζουν, ενωμένοι πια, το έγκλημα) λένε πως ο Τσίπρας είναι ο επικίνδυνος, τότε έχουμε περάσει πια στη ζώνη του λυκόφωτος.
  Κάτσε να δεις που όταν το Μνημόνιο αποτύχει (σώωωωωπα) θα λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που δεν το στήριξε.

 2. Γεια σου, Πέτρο!….
  Όλο αυτό το πολιτικό συνονθύλευμα που παρουσιάζεται ως νέα κεντροαριστερά, απορρίμματα πλέον της πολιτικής, προμοτάρεται με κάθε τρόπο από τα συστημικά ΜΜΕ… Δες και δημοσκόπηση στην Ανατροπή του Πρετεντέρη, όπως και στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ πριν 2 εβδομάδες περίπου… Αλλά με φθαρμένα και σάπια υλικά δε φτιάχνεις το καινούριο… Αυτή η κεντροαριστερά (τους) μόνο σκοπό έχει να αποτρέψει μια κυβέρνηση (ίσως κι αυτοδύναμη) του ΣΥΡΙΖΑ… Ό, τι και να κάνουν όμως δεν έχουν νομίζω καμιά τύχη… Πρόκειται για μια πολιτική φούσκα ή επί το ποιητικότερο για ένα «πουκάμισο αδειανό»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: