Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Της ΔΗΜ.ΑΡ. το «κάγκελο»!…

6589_1_0

Αχ αυτή η ΔΗΜΑΡ. Δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί πουθενά, να εκφράσει, βρε αδερφέ, μια ξεκάθαρη θέση, να καταλάβουν και οι πολίτες τι στο καλό κόμμα είναι αυτό: είναι αριστερό ή μάλλον αριστερούλικο, είναι κεντρώο, κεντροαριστερό, αριστεροκεντροδεξιό; Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση με σιγουριά.

Και τα πολιτικά της λάθη ως τώρα είναι τόσα πολλά που εύκολα θα μπορούσε να κατηγορηθεί για καιροσκοπισμό. Ας τα δούμε από την αρχή.

Στις διπλές εκλογές του 2012 συγκέντρωσε το 6% ψήφων πολιτών και σε ελάχιστες ημέρες το πρόσφερε στο δίδυμο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Αλλά και οι εταίροι της, παλιές καραβάνες της φαυλότητας, χειραγώγησαν γρήγορα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και τους υπουργούς της σαν να ήταν αθώα παιδάκια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το κόμμα που λέει ότι είναι υπεύθυνο και νοιάζεται για τη δημοκρατία, πέταξε τη βούληση των ψηφοφόρων του στα πολιτικά σκουπίδια του καθεστωτικού δικομματισμού. Θα μπορούσε να πει κανείς πως επιδίωξε, επιπλέον, να έχει αντισταθμιστικά ωφελήματα, όπως εκείνο το ανατριχιαστικό 4 – 2 – 1 στη διανομή των θέσεων στο Δημόσιο. Άραγε αγνόησαν πως αυτό ακριβώς συνιστά το πλιάτσικο που γίνεται στο κράτος επί δεκαετίες από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.;

Τελικά, προσπαθώντας να αντιδράσει (στον εαυτό της άραγε;), η ΔΗΜΑΡ τα έκανε ακόμη πιο σαλάτα. Σε ελάχιστες ημέρες, το κόμμα αυτό διένυσε τον πρώτο χρόνο της κοινοβουλευτικής του ζωής ως κόμμα κυβερνητικό κατάστικτο από την τρομερή στρατηγική του που εκφραζόταν με «Παρών» (ίσως, μάλλον, ενδεχομένως, θα δούμε, μπορεί, πιθανόν), κατορθώνοντας επιπλέον να ενταχθεί στην παλαιά κομματική φαυλότητα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Το ένα χειρότερο από το άλλο. Στη συνέχεια απαιτήθηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να αντιληφθούν ότι όχι μόνο στηρίζουν τα μνημόνια, αλλά μαζί και την κατάλυση της πολιτικής κυριαρχίας της χώρας, την καλπάζουσα ανεργία, την αποπτώχευση, την προστασία της παραοικονομίας των ισχυρών, τον πολιτιστικό εκμαυλισμό του λαού από τα κανάλια κ.ά.

Στο μεταξύ, το κόμμα αυτό γινόταν ένα πεδίο ατελείωτου φραξιονισμού χωρίς αντικείμενο, διέγραφε, ασφαλώς τους σοβαρότερους, από την κοινοβουλευτική του ομάδα και σώρευε τις αποτυχίες των υπουργών που προέρχονταν από τους κόλπους του. Ολα αυτά τα απολύτως ασυνάρτητα έγιναν στο όνομα της υπεύθυνης Αριστεράς. Που μεθερμηνεύεται σε διάσωση της χώρας από την πτώχευση, όντας ήδη πτωχευμένη, και την παραμονή στο ευρώ τη στιγμή που μόνο περιθωριακές ομάδες διεκδικούσαν την έξοδό μας από την ευρωζώνη.

 Φεύγοντας, επιτέλους, από την κυβέρνηση το εν λόγω κόμμα, κατόρθωσε να χειροτερέψει. Συγκρούσεις για τη δεξιότερη προοπτική της ΔΗΜΑΡ βύθιζαν αυτό το κόμμα στην ακαταληψία. Κάποια στελέχη στην άνευ σημασίας κίνηση των «58» μαζί με άλλους, αντί να σταλούν ως δώρο απευθείας στο ΠΑΣΟΚ, όπως εμφανώς και διακαώς επιθυμούν, παρέμειναν διαμορφώνοντας μια εσωκομματική κατάσταση τύπου κουλουβάχατο.

Αυτές τις μέρες φάνηκε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. αλλάζει ρότα. Ο Φώτης Κουβέλης, μετά την αρνητική απάντηση στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για επιστροφή στην κυβέρνηση, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, αφήνοντας ανοικτό το, υποθετικό έστω, σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απάντησε πως βεβαίως δεν το απορρίπτει. Η διαδικασία αυτή, της αλλαγής ρότας, δεν γίνεται χωρίς αντιθέσεις και κλυδωνισμούς. Ήδη ο το τύπου υπεύθυνος του κόμματος, Α. Παπαδόπουλος, με σημερινό του άρθρο στα ΝΕΑ αποκλείει τη συνεργασία μ’ αυτόν το «χειρότερο ΣΥΡΙΖΑ», όπως τον αποκαλεί. Υπάρχει βέβαια και το «αγκάθι» των «58», το οποίο πληγώνει τη ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ δεν πρέπει να αγνοούνται οι φημολογούμενες επαφές κυβερνητικών παραγόντων με ορισμένους, δύο-τρεις, βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., που διάκεινται ευνοϊκά σε μια επανάκαμψή της στην κυβέρνηση Σαμαρά ή τη συμμετοχή της σε νέα κυβέρνηση.

Στην πορεία προς το επερχόμενο συνέδριο αυτού του κόμματος θα δούμε κι άλλες αντιπαραθέσεις και σκληρές πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ δεξιόστροφων και αριστερόστροφων στελεχών του. Δεν αποκλείεται ακόμα και η διάσπαση του κόμματος!

Η ΔΗΜΑΡ σχοινοβατεί, με το βάραθρο της ανυπαρξίας να της χαμογελάει.

 

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Της ΔΗΜ.ΑΡ. το «κάγκελο»!…

 1. Γιάννη, καλή σου μέρα.
  Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Διάσπαση στο άμεσο μέλλον αυτού του μορφώματος, όπου οι διαφωνούντες με τον Πρόεδρο είναι περισσότεροι από τους συμφωνούντες με αυτόν, δεν βλέπω.
  Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί σήμερα για το σύστημα τη διάδοχη κατάσταση του προ 5ετίας ΛΑΟΣ. Όπως ο Καρατζαφέρης λειτούργησε ως ο κυματοθραύστης που θα συγκρατούσε τους δεξιούς ψηφοφόρους σε μια περίοδο όπου ο Καραμανλής τα έκανε σκ…. και το “κεντρώο” ΠΑΣΟΚ ανέβαινε, έτσι και ο Κουβέλης δημιούργησε αυτόν τον περιπλανώμενο θίασο σε μια εποχή όπου το σύστημα είχε διαγνώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ – με τις ακολουθούμενες πολιτικές – θα εκτοξευόταν.
  Αν ο Φώτης έβλεπε πως η (αλλοπρόσαλλη) πολιτική του γινόταν αποδεκτή από το λαό, θα έθετε όρους και προϋποθέσεις για συνεργασίες. Τώρα που κινδυνεύει η είσοδος του κόμματος στη Βουλή ρίχνει δεξιά – αριστερά τα δίχτυα και ότι πιάσει.
  Η ΕΡΤ ήταν η δικαιολογία. Θεωρώ πως την κοπάνησε γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και τα σχέδια αποσταθεροποίησης (είτε από το εσωτερικό είτε από τους τούρκους) που εξυφαίνονται.
  Καιροσκόπος, κότα και λίγος.

 2. Γεια σου, Πέτρο!…
  Μπορεί στο συνέδριό τους να τα μπαλώσουν και να μην αναδειχτεί η διάσπασή τους και «επισήμως», αλλά στη βάση, στους ψηφοφόρους της, έχει επέλθει ήδη η διάσπαση… Πολλοί αριστεροί, πρώην σύντροφοί μας, που τους ψήφισαν τώρα θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν και οι δεξιόστροφοι που θα ψηφίσουν Σαμαρά για να μη βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ… Έτσι η ΔΗΜΑΡ θα ξεπουπουλιαστεί και δεν τη βλέπω να μπαίνει στη Βουλή….
  Αυτόν τον μπάρμπα- Φώτη τον Κουβέλη κάποτε τον πίστεψα (εποχή ΚΚΕεσ.), τον θεωρούσα σοβαρό, υπεύθυνο και με ηγετικές ικανότητες, δεν περίμενα τέτοιο ξεπεσμό, τέτοιο κατάντημα…. Δυστυχώς!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: