Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Προβοκάτσια?…

001_NEA_20131102_740382

Εδώ και χρόνια, από τότε που οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι ξένοι εντολείς τους επέβαλαν τα μνημόνια, η πολιτική ζωή διανθίζεται με λογής προβοκάτσιες, συχνά δολοφονικές. Από την υπόθεση Μαρφίν έως τις δολοφονίες των χρυσαυγιτών, το παρακράτος σε διάφορες εκδοχές του προσπαθεί να κατευθύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε κάθε κρίσιμη φάση, κατά την οποία είτε ο λαϊκός ριζοσπαστισμός, είτε τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού εντείνονται, ένα όχι και τόσο απρόβλεπτο γεγονός λαμβάνει χώρα, προκειμένου οι κήνσορες του φόβου και της υποταγής, σαν έτοιμοι από καιρό να το εκμεταλλευτούν.

Η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα λίγες ώρες πριν από την δολοφονική επίθεση κατά των μελών της Χρυσής Αυγής, είναι χαρακτηριστική. Την ώρα που οι δανειστές ζητούσαν νέα μέτρα για να εκταμιεύσουν την δόση, στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές απειλούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα συμπληρωματικά πακέτα λιτότητας. Το Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν σε κρίση στρατηγικής, καθώς η επιχείρηση εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής δεν έχει αποδώσει σε ψήφους: οι μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον αποκτήσει σαφές προβάδισμα που αποκρύπτεται από την κοινή γνώμη με “δημιουργική στατιστική”.

Δεδομένου των παραπάνω το βαθύ κράτος της Δεξιάς, το παρακράτος,  θα κάνει τα πάντα για να μην έρθει η Αριστερά στην κυβερνητική εξουσία. Ακόμα και την πιο χοντρή προβοκάτσια!

Διαβάζοντας διάφορες αναλύσεις σοβαρών αντισυστημικών δημοσιογράφων για τη στυγερή και με επαγγελματικό τρόπο, όπως λένε ειδικοί, δολοφονία των δυο Χρυσαυγιτών άγομαι στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας, τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης και το «μάντρωμά» της και κυρίως  την αποτροπή της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ας διαβάσουμε τι απαντά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κάνοντας ένα λεπτό διαχωρισμό, όχι πειστικό κατά τη γνώμη μου, μεταξύ προβοκατόρικης ενέργειας και προβοκάτσιας:

11843a«Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής σ΄ αυτό που θα σας πω και γνωρίζετε ότι έχω μεγάλη εμπειρία να λέω μάλλον σωστά πράγματα για τέτοια ζητήματα.  Το εάν αυτή η ενέργεια λειτουργεί προβοκατόρικα ή όχι για το πολιτικό σκηνικό νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο.  Δηλαδή  δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουν από πολλές πλευρές ότι λειτουργεί πράγματι αποσταθεροποιητικά, προσπαθεί να βγάλει την πυξίδα από εκεί που έχει μπει μέσα από τις κοινωνικοπολιτικές αντιπαραθέσεις αυτής της περιόδου, να την στρέψει κάπου αλλού. Μ¨ αυτή την έννοια λειτουργεί προβοκατόρικα.

Το αν είναι προβοκάτσια, δηλαδή αν είναι σχεδιασμένο να γίνει κάτι τέτοιο από κάποιες υπηρεσίες, από κάποιους προβοκάτορες του ίδιου χώρου ή οτιδήποτε άλλο, το θεωρώ εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για να το υπαινίσσεται κάποιος, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται τίποτα. Γιατί ξέρετε ότι σε περιόδους κρίσης και έντασης όλα τα λουλούδια ανθίζουν.  Και οι υπηρεσίες παρεμβαίνουν και τα πάντα.  Αλλά ήθελα να κάνω αυτή τη διάκριση Δηλαδή η έννοια της προβοκάτσιας δεν είναι μονοσήμαντη. Αντιλαμβάνεστε. Δηλαδή μπορεί εκ των πραγμάτων να λειτουργεί προβοκατόρικα –και αυτό είναι σίγουρο- σε σχέση με την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, την πρόοδο ας πούμε των ερευνών για την Χρυσή Αυγή, για μια σειρά από ζητήματα.. την ένταση των κοινωνικών αγώνων αυτής της περιόδου. Ως προς αυτό δέχομαι απολύτως, αν αυτό εννοούν, τα πρωτοσέλιδα των ΝΕΩΝ, της ΑΥΓΗΣ .. κ.λπ., που  συμπίπτουν. Μην κάνουμε όμως το λάθος να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι είναι κάποιοι οι οποίοι είναι προβοκάτορες επί τούτοις. Δηλαδή μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και να μην είναι. Γι αυτό δεν χρειάζονται εικοτολογίες, ούτε χρειάζεται και μια εμμονή που υπήρχε από πλευρές της αριστεράς και στο παρελθόν.  Είναι πολύ σύνθετα τα πράγματα για να έχει κανείς μονοσήμαντες απόψεις.»

*Ο Στέλιος Κούλογλου στο tvxs:

«Το παρακράτος φτιάχνει μάρτυρες για την Χ.Α»…

Η προβοκάτσια είναι χοντροκομμένη. Θυμίζει “τα χρόνια του μολυβιού” στην Ιταλία την δεκαετία του 70 και τις δολοφονικές επιθέσεις των μυστικών υπηρεσιών που φορτώνονταν στην αριστερά. Εδώ και 6 εβδομάδες οι νεοναζί είχαν περάσει στην άμυνα, η Βουλή είχε ψηφίσει την άρση της ασυλίας βουλευτών της και οι έρευνες για τις εγκληματικές δραστηριότητες της συνεχίζονταν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτό το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να γίνουν και νέες συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής. Μόνο μερικά φέρετρα μπορούσαν να εμποδίσουν την παραπέρα εξάρθρωση της……. (Η συνέχεια του άρθρου εδώ…)

*Ο Κώστας Βαξεβάνης στο «Κουτί της Πανδώρας»:

«Σέχτα για μια αποτελεσματική προβοκάτσια»…

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δύο νεαροί εκτελούνται από επαγγελματίες σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και φεύγουν. Η πόλωση, η αποσταθεροποίηση και βέβαια η θεωρία των δύο άκρων, που κόντεψε να ξεφτίσει, είναι εδώ. Ποιός το έκανε λοιπόν; Δεν παραβλέπω την σημασία της φυσικής περιέργειας, αλλά δεν έχει καμία σημασία ποιοί είναι. Σημασία έχει αυτό που έκαναν. Και βέβαια αυτό που εγκαινιάζουν…. (ολόκληρο το άρθρο εδώ…)

-Πολύ φοβάμαι ότι ο κύκλος του αίματος που άνοιξε δε θα κλείσει… Θα έχουμε κι άλλο δολοφονικό χτύπημα με τη μορφή της αντεκδίκησης… Ίσως το νέο θύμα να είναι από τον χώρο της Αριστεράς και μάλιστα κάποιο επώνυμο πολιτικό πρόσωπο για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και συντηρητικοποίηση του κόσμου. Μακάρι να βγω ψεύτης!

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Προβοκάτσια?…

 1. Γιάννη καλημέρα.
  Το εάν πρόκειται για προβοκάτσια ίσως να μη το μάθουμε ποτέ. Ουδείς σε αυτή τη φάση μπορεί να μιλά με σιγουριά, παρά μόνο να εικάζει. Οι – υποτίθεται – ειδικοί σε θέματα ασφάλειας κάνουν λόγο για χτύπημα από επαγγελματίες δράστες που πιθανά εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου.
  Κάποιος αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε πως ένα δευτερόλεπτο πριν σκοτώσουν είπαν “φασίστες ήρθαμε”, ενώ ένας άλλος αυτόπτης κατέθεσε πως δεν είπαν κουβέντα. Ούτε αυτό το απλό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα!

  Όπως πάντοτε συμβαίνει στη χώρα των ξερόλων, όλοι (και ιδιαίτερα οι αστείοι της δημοσιογραφίας) γίναμε σοφοί και παριστάνουμε πως κατέχουμε την πλήρη αλήθεια. Η γνώμη μας (φυσικά) δεν δέχεται αμφισβήτησης από τους άλλους, διότι αυτό είναι …επικίνδυνο!

  Ποτέ μου δεν κατάλαβα για ποιο λόγο ταυτίζουν πάντοτε την τρομοκρατία με την Αριστερά! Δηλαδή δεξιά-ακροδεξιά τρομοκρατία δεν (μπορεί να) υφίσταται; Κατά κόρον θα απαντούσα. Η Κλου Κλουξ Κλαν τι είναι; Οι skinheads; Ο Μπρέιβικ;

  Η τρομοκρατία αυτού του είδους (αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου) που σκοτώνει τυφλά και χωρίς αιτία δεν μπορεί –κατά την ταπεινή μου άποψη- να έχει οποιοδήποτε ιδεολογικό υπόβαθρο. Οι νεκροί ούτε εφοπλιστές ήσαν, ούτε ακόλουθοι πρεσβείας, στόχοι που μας είχαν συνηθίσει οι έως τώρα γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις να επιλέγουν.

  Η δική μου απλή λογική ως μη ειδικού λέει ότι ακόμη και ο πλέον μαλάκας “αριστερός” “επαναστάτης” για να στείλει το ΗΛΙΘΙΟ μήνυμα που θέλει να στείλει στην κοινωνία θα επιλέξει να “χτυπήσει” το φασισμό στην καρδιά. Θα επιλέξει να εξοντώσει την ηγεσία ή τους πέριξ αυτής για να στείλει το (εντός εκατομμυρίων εισαγωγικών) ““““μήνυμά”””” του. Θα επιλέξει να βγάλει το τιμόνι, ή τις ρόδες, ή το λεβιέ των ταχυτήτων! Δεν θα ξεκολλήσει το αυτοκόλλητο απ’ το παρμπρίζ!!!

  Η Αριστερά διαχρονικά διέθετε επαναστάτες, αγωνιστές, ανθρώπους που έδιναν τη ζωή τους για τις ιδέες και τα πιστεύω τους. Ίσως τελευταία να απέκτησε και αριβίστες, περαστικούς, σαχλαμαράκηδες (βλ. Τατσόπουλο) και μπουρδολόγους. Σίγουρα όμως δεν διαθέτει δολοφόνους.
  Διότι ο δολοφόνος που δίνει χέρι βοήθειας στη χ.α. να βγει απ’ τα σκατά, δεν γίνεται να είναι αριστερός.
  Δεν γίνεται να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από στυγνός δολοφόνος.

  • Γεια σου, Πέτρο!… Συμφωνώ με την ανάλυσή σου… Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα προσομοιάζει μ’ αυτήν της Ιταλίας στη δεκαετία του ’70… Απεδειγμένα πλέον ότι τότε φασίστες έδρασαν και δολοφόνησαν αρκετούς, με κορυφαίο χτύπημα αυτό στη Μπολώνια με πάρα πολλούς νεκρούς… Επίσης οι ακροαριστερές τρομοκρατικές φράξιες είχαν καταντήσει «σουρωτήρι» καθώς στις τάξεις τους μπαινόβγαιναν διάφοροι μυστικοί πράκτορες, ώστε κατ’ ουσίαν, στο όνομα της επανάστασης, έπαιζαν το παιχνίδι του πολιτικού κατεστημένου (βλέπε πιο χτυπητό παράδειγμα η δολοφονία του Άλντο Μόρο)…
   Διάβασε εδώ: ««Η στρατηγική της έντασης»: τρομοκρατικά χτυπήματα και ενοχοποίηση της Aριστεράς στην Ιταλία του 1970″: https://barikat.gr/content/i-stratigiki-tis-entasis-tromokratika-htypimata-kai-enohopoiisi-tis-aristeras-stin-italia
   Έχω την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα εκτός από τις ακροαριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν και φασιστικές με κύριο στόχο στην αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας… Το επαναλαμβάνω: το βαθύ κράτος της Δεξιάς με τα πλοκάμια του που είναι απλωμένα παντού σε καίριους δημόσιους τομείς (π.χ. στρατός, αστυνομία)θα κάνει τα πάντα για να μην πάρει την κυβερνητική εξουσία η Αριστερά… Το μέγα ζήτημα είναι πώς θα απαντήσει η Αριστερά, η οποία δυστυχώς παραμένει πολυδιασπασμένη… Μπρος στον κίνδυνο πολιτικής εκτροπής που απεργάζονται οι παρακρατικοί η Αριστερά πρέπει να απαντήσει ενωμένη σα μια γροθιά… Και είναι παρήγορο να διαβάσεις κείμενα, όπως για πράδειγμα του καθηγητή Ευτύχη Μπιτσάκη, ο οποίος ανήκει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που υποστηρίζουν με πάθος την ενότητα των αριστερών δυνάμεων!

 2. Η τρομοκρατία είναι μια: αυτή ενάντια στην μάζα. Το ποια «ιδεολογική» πλευρά την υιοθετεί, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ μετά βεβαιότητας (καθότι παρεμβαίνουν οι σκοτεινές…όψεις των εξουσιών/εξουσιαστών) αλλά από εικασίες και μόνο, θα την υποπτευόμαστε κι ως εκεί και μη παρέκει….

  • Καλημέρα, petra!… Κάθε είδους τρομοκρατία είναι αναμφισβήτητα καταδικαστέα… Πρόκειται για κάποιους που είδαν τον εαυτό τους «μικρούς Θεούς» και ότι είναι ταγμένοι για σωτήρες του λαού!… Αυτό συνιστά αρρωστημένη εγωπάθεια και εν τέλει φασισμός… Άσε που συνήθως οι λεγόμενες «επαναστατικές οργανώσεις» είναι διαβρωμένες από μυστικές υπηρεσίες, και έτσι κατ’ ουσία παίζουν το παιχνίδι των κυρίαρχων της εξουσίας…
   Υπάρχουν οι εικασίες και οι υποψίες για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά την αλήθεια τη μαθαίνουμε πολλά χρόνια αργότερα (30-50), όταν ανοίγουν οι φάκελοι των διάφορων τρομοκρατικών υποθέσεων…
   Όπως και να ‘χει η τρομοκρατία, κόκκινη ή μαύρη, ποτέ δεν εξυπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα αλλά τις σκοτεινές δυνάμεις που κρύβονται πίσω της!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: