Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Νέα ψέματα από παλιούς ψεύτες

xeri-xeri

Το sequel «Σαμαράς Αντιμνημονιακός νούμερο 2» δύσκολα θα έχει ευχαριστημένους θεατές. Και αυτό γιατί τα ψέματα πια τελείωσαν. Από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε, είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, όπως τον Ιούλιο του 2011 μας διαβεβαίωνε ο κύριος Βενιζέλος ότι πιάσαμε πια τον πάτο του βαρελιού. Το μεγαλύτερο ψέμα όμως που κατέρρευσε, με την πρόσφατη κυβερνητική αντιμνημονιακή μεταμόρφωση, είναι ότι, τάχα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να σκύβουμε συνεχώς το κεφάλι στις απαιτήσεις των δανειστών.

Ως γνωστόν, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε κερδίσει το προσωνύμιο ΤΙΝΑ, από τα αρχικά της αγγλικής φράσης «There Is Νο Alternative», δηλαδή «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Είναι προφανές γιατί. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επειδή καταβαραθρώνουν το επίπεδο ευημερίας των εργαζομένων και διαλύουν τα πάσης φύσεως κοινωνικά δικαιώματα, είναι από τη φύση τους τόσο αποκρουστικές, που δεν μπορεί να επιλεγούν παρά μόνον ως η αναπόφευκτη οδός αποφυγής μιας ανείπωτης καταστροφής, η οποία ουδέποτε βεβαίως περιγράφεται με ακρίβεια.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν μέχρι πρόσφατα και στη χώρα μας οι τρεις σωματοφύλακες των μνημονιακών πολιτικών, Σαμαράς, Στουρνάρας και Βενιζέλος, τρομοκρατώντας για την «κατάρα» και την «κόλαση» που μας περίμενε, αν επιλέγαμε μιαν άλλη πολιτική, αντί για τη συνέχιση της αδιέξοδης υπερχρέωσης της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι καταστροφή αποτελεί η συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης συνταγής και κατάρα η διατήρησή τους στην εξουσία. Το φάρμακο των Μνημονίων ήταν πιο θανατηφόρο από την αρρώστια της ελληνικής οικονομίας.

Το πρώτο Μνημόνιο απλώς βοήθησε τις γερμανικές, γαλλικές και ελβετικές τράπεζες να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο τμήμα των ελληνικών ομολόγων που είχαν στα χέρια τους. Το περίφημο PSI ολοκλήρωσε αυτό το έγκλημα, φορτώνοντας ουσιαστικά όλο το πολυδιαφημισμένο «κούρεμα» του χρέους στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς (και στις ελληνικές τράπεζες, βεβαίως, οι οποίες όμως αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω με τους σκανδαλωδώς ευνοϊκούς όρους της ανακεφαλαιοποίησής τους, χωρίς ούτε ένας τραπεζίτης να χάσει τον έλεγχο της τράπεζάς του).

Ηνέα κυβίστηση του πρωθυπουργού και η όψιμη αντιτροϊκανή στάση του κάνουν απλώς την ανάγκη φιλοτιμία: ακόμη και το ΔΝΤ αναγνωρίζει σήμερα ότι δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς νέο, σημαντικό κούρεμα. Η κυρία Μέρκελ, όμως, και η νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία του ευρωσυστήματος δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Για ποιο λόγο, άλλωστε, όταν ο πρωθυπουργός είχε καταστήσει λυδία λίθο της πολιτικής του να μην τη στενοχωρήσει;

Ακόμη και τώρα, όμως, ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Βενιζέλος δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ισχυρίζονται ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνον διαρθρωτικά. Κρύβουν όμως από τον ελληνικό λαό ότι τούτα, είτε πρόκειται για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων είτε για τις νέες μειώσεις επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, βάζουν τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο του ελληνικού κράτους πρόνοιας. Για να μη μιλήσουμε για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, που καθόλου δεν έχει εγκαταλειφθεί, ή το νέο, ληστρικό προς τα συνήθη υποζύγια, σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.

Το σύστημα διαπλοκής δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί σοβαρά την αναγκαία μείωση του χρέους με όρους που θα συμφέρουν τη χώρα. Το Διεθνές Δίκαιο επιτρέπει, με την επίκληση κατάστασης ανάγκης, κάτι τέτοιο ακόμη και με μονομερή κυριαρχική πράξη του κράτους, εάν οι πιστωτές δεν συναινέσουν σε ένα αμοιβαία ευνοϊκό OSI (Official Sector Involvement). Μπορεί να περιμένει, όμως, κανείς παρόμοια διαπραγματευτική στάση από τους σημερινούς μας κυβερνήτες;

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα είναι, αυτή τη στιγμή, ο αδύναμος κρίκος της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης. Αυτά που απαιτούνται για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τη μετάβαση στη νέου τύπου κοινωνία χωρίς κανένα κοινωνικό δικαίωμα είναι τόσο αιματηρά και αβάσταχτα για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού, ώστε είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στην πράξη. Ηρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε την άλλη πολιτική.

(Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, από την Ελευθεροτυπία)

 

Single Post Navigation

4 thoughts on “Νέα ψέματα από παλιούς ψεύτες

 1. Γιατί δεν τους ρίχνουμε μια κλωτσιά να πάνε στο διάολο κι ακόμα παραπέρα;; Πες μου, γιατί; Το μίσος κατατρώει τα σωθικά μου και δεν εκτονώνεται η αδικία που νιώθω να συντελείται εις βάρος μας… Τελειώνει το οξυγόνο ή εγώ δεν μπορώ να πάρω ανάσα;…

  • Kalhmera, joan petra!…. Κλωτσηδόν πρέπει να φύγουν αναμφισβήτητα… Όσοι μπορούμε ακόμα να σκεφτόμαστε ελεύθερα έτσι νιώθουμε…. Το κακό όμως είναι ότι οι πολλοί μπήκαν, παρά τα χαρατσώματα και τις τόσες άλλες αδικίες, στο καβούκι τους κυρίως από φόβο κι άντε να τους ξεκουνήσεις!… Ας ελπίσουμε ότι αναμένουν την ώρα της ψήφου για να εκδικηθούν!

 2. Αυτοί οι αστείοι που έχουν βάλει φαρδιά-πλατειά τις υπογραφές τους κάτω απ’ το συμβόλαιο «Πωλείται η Ελλάς» το μόνο που κατόρθωσαν είναι να εξασφαλίσουν τα δικά τους τομάρια. Κατάφεραν να πτωχεύσουν τη χώρα και το λαό της χωρίς οι ίδιοι να θιχτούν στο παραμικρό.
  Χειρότερος από τους δύο ο χοντρός. Ο άλλος σου λέει «δεξιούρα είμαι, μια ζωή έμαθα να πηδάω το λαό και το φχαριστιέμαι». Ο χοντρός όμως μας κάνει πλάκα λέγοντας πως αποτελεί την …εγγύηση της σταθερότητας εντός της (μνημονιακής – ξεπουλημένης τους) κυβέρνησης.
  Παριστάνει ότι διορθώνει τα λάθη των δεξιών και της τρόικας, ότι χτυπάει το χέρι στο τραπέζι για να μην παρθούν νέα μέτρα, ότι θέτει βέτο και διαπραγματεύεται. Πως χωρίς την παρουσία του τα πράγματα θα ήσαν ακόμη χειρότερα.
  Και από κάτω έναν λαό μαλάκα που τα χάφτει…!
  Καλή Κυριακή να έχουμε Γιάννη και καλά ξεμπερδέματα μ’ αυτούς που μπλέξαμε.

  • … Γεια σου, Πέτρο!… Μας είπαν ψέματα πολλά, καταβαράθρωσαν τις παραγωγικές δομές και χρεοκόπησαν τη χώρα… Συνεχίζουν να καταληστεύουν το λαό με δυσβάστακτα φορολογικά χαράτσια και οι χοντρόπετσοι έχουν ακόμα το θράσος να μιλάνε… Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η με κάθε τρόπο διατήρηση της εξουσίας για να σώσουν τα τομάρια τους… Και τι δε θα ‘δινα να τους δω, ιδιαίτερα το Μπενίτο Βενιζέλο, στη μπουζού!
   Πάντως, με την σχεδόν σίγουρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές δε θα διστάσουν τόσο οι ίδιοι όσο και το βαθύ κράτος της δεξιάς με χοντρές προβοκάτσιες να αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό σύστημα, να φοβίσουν το λαό, να αποτρέψουν μια επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να σωθούν οι ίδιοι!
   Η καταδικατέα αποτρόπαιη δολοφονία των δυο χρυσαβγιτών, δεν το αποκλείω να εντάσσεται σ’ ένα τέτοιο σχέδιο… Έχω τη γνώμη πως θα δούμε κι άλλα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: