Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Το μίσος του φασισμού, ο «γενίτσαρος», κ. Λαζαρίδης, κι ένα «Κατηγορώ»…

15BD9B367A364734B87BB203BF35DE75

“Ο φασισμός είναι μίσος”….

«Ο φασισμός είναι μίσος. Είναι η λατρεία του μίσους. Μίσος για όποιον διαφέρει από σένα στο φρόνημα, στο χρώμα του δέρματος, στη σύσταση του αίματος, στο θρήσκευμα – σε οτιδήποτε. Οποιος δεν ανήκει στη συμμορία σου και δεν μοιράζεται τη μωρία σου είναι εχθρός. Θανάσιμος εχθρός, ακόμα κι αν στα ληξιαρχεία έχει καταγραφεί σαν αδερφός σου. Φασισμός είναι να μισείς προπάντων τους αδύναμους, όσους είσαι σίγουρος ότι θα τους λιώσεις σαν σκουλήκια, θα τους πετάξεις στη χωματερή σαν σκουπίδια. Αυτές είναι, άλλωστε, οι αγαπημένες μεταφορές του φασίστα, που ενεργοποιούν το ένστικτό του: οι άνθρωποι-σκουλήκια, κατσαρίδες ή ποντίκια και οι άνθρωποι-σκουπίδια. Σαν λάτρης, λοιπόν, της υγείας και της δύναμης, μισεί τους ανάπηρους, τους άρρωστους κι όσους ανήκουν σε μειονότητες χωρίς ισχύ, δηλαδή τους κάθε λογής «Εβραίους» ή «Γύφτους», που έχουν άλλο όνομα κατά περίοδο και περιοχή, αλλά στο βάθος είναι ίδιοι: σκουπίδια, το είπαμε.

Ο φασισμός είναι ψέμα. Χοντρό. Κραυγαλέο. Ο φασίστας παριστάνει ότι αγαπάει τους αναξιοπαθούντες, αλλά για να τους βοηθήσει απαιτεί πιστοποιητικό γεννήσεως, εξέταση αίματος και επιπλέον το εκλογικό του βιβλιάριο, για να μπορούν να τον ελέγχουν και να τον εκβιάζουν. Ετσι εξηγούνται οι μιχαλολιάκειοι «Γιατροί με σύνορα» και οι «Δουλειές μόνο για Ελληνες»: ένας χωριστικός λαϊκισμός που μασκαρεύει την εχθρότητα σε φιλαλληλία.

Ο φασίστας παριστάνει τον θρήσκο, ανακατεύοντας την Αθηνά με την Παναγία, αλλά μόνος του θεός είναι ο Αδόλφος και προφήτης αυτού ο Μπενίτο. Παριστάνει ότι λατρεύει την πατρίδα του, αλλά την κόβει και τη ράβει στα μέτρα της στενομυαλιάς και της μικροψυχίας του, της ανοησίας του και της λαγνείας του για το μίσος. Ποια Ελλάδα διασώζεται τάχα μέσα στη χρυσαυγίτικη ελληνοκαπηλία, στο πατριδοεμπόριο των χιτλερόφιλων; Μια Ελλάδα του μίσους κι αυτή, όπως οι κοπτορράφτες της. Μια Ελλάδα που πρέπει τώρα, αφού έτσι κελεύουν με τα «εγέρθητό» τους οι «καθαροί Ελληνες», να μεταστρέψει σε λατρεία το μόνο μίσος που υποχρεούται να αισθάνεται εσαεί: το μίσος για τους δηωτές της, το μίσος για τον φασισμό και τον ναζισμό που την κατέκτησαν για λίγα χρόνια και την καταμάτωσαν. Αλλά λατρεύει κανείς τους σφαγείς του;».

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο φασισμός στην τρομακτικότερη εκδοχή του, του γερμανικού ναζισμού, ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο. Μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, την ανάληψη της εξουσίας με εκλογές και, στη συνέχεια, με διωγμούς εναντίον των ξένων, των στιγματισμένων κοινωνικών ομάδων και των πολιτικών μειοψηφιών. Οι κομμουνιστές, οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και οι Εβραίοι. Και οι Σλάβοι. Και μετά, εκατομμύρια άλλοι, Γερμανοί, Έλληνες, Πολωνοί, Σέρβοι, ο κόσμος ολόκληρος, κατακρεουργήθηκαν από το ναζισμό. Η μνήμη του παθήματος που έγινε μάθημα στην Ευρώπη, φαίνεται ότι εξασθενεί. Νεοναζιστικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις ξεφύτρωσαν παντού, με σημαντικά ερείσματα όχι μόνο μέσα στους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, αλλά και σε καθόλου ευκαταφρόνητες κοινωνικές μειοψηφίες. Και το πιο ανησυχητικό, με αυξημένη ανοχή από τις κοινωνικές πλειοψηφίες.

Στα βήματα της πιο μελανής φάσης της νεότερης ιστορίας της Ευρώπης και της Ελλάδας, το πολιτικό κατεστημένο ενισχύθηκε με μεταγραφές από τη νεοφασιστική άκρα Δεξιά και την ενδοτική Αριστερά. Δεξιοί, φασίστες, κρυπτοφασίστες, διεφθαρμένοι σοσιαλδημοκράτες και ριψάσπιδες της Αριστεράς δημιούργησαν το πιο αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό και αντεθνικό μέτωπο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Και, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, διέλυσαν την οικονομία της χώρας, συρρίκνωσαν την ανεξαρτησία της και αποσαθρώνουν τη δημοκρατία σπρώχνοντας την Ελλάδα στην άβυσσο.
Γι’ αυτό, ο αγώνας είναι πολυμέτωπος και καθολικός. Για την επιβίωση, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.

-Ο «γενίτσαρος», κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης…

Το αισχρό και επικίνδυνο σενάριο του κ. Λαζαρίδη περί των «δύο άκρων» και το χειρότερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός «δημοκρατικού τόξου» (!), πρωτόγονα απλοϊκό για τον δεσπόσαντα κάποτε στην (κομμουνιστική) Β΄ Πανελλαδική. Και μόνο που αναμασάει σαν μείζον επιχείρημά του τη φράση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για «τα γουναράδικα», που τάχα φανερώνει πως η Κουμουνδούρου τροχίζει ήδη κονσερβοκούτια, δείχνει πόσο έξω πέρασε από την Αριστερά. Αλλιώς δεν μπορεί, θα θυμόταν ότι πολύ προ Βελουχιώτη, όταν ακόμα ο λαός συμπύκνωνε τη σοφία του σε παροιμίες, το «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» το έλεγαν τα θύματα. Ποτέ οι «εκδοροσφαγείς», όπως διαστρεβλωτικά διαδίδει ο σοφός σύμβουλος. Ας συμβουλευτεί, παρά τη σοφία του, τον Νικόλαο Πολίτη: «Παροιμίαι», 1910, τόμ. Β΄, σελ. 318-20.

(*Διαβάστε το πώς «ο γατούλης έγινε γεράκι» εδώ…»

Το "Κατηγορώ" του Ζολά σ' εφημερίδα της εποχής.

Το «Κατηγορώ» του Ζολά σ’ εφημερίδα της εποχής.

-Ένα νέο «Κατηγορώ» (εμπνευσμένο από το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά):

Κατηγορώ αυτούς που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, ευτελίζουν την αξιοπρέπεια, αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς και τους θανάτους ως στατιστικές.

Κατηγορώ αυτούς που κτυπούν, τραυματίζουν και εκτελούν γιατί το χρώμα, η θρησκεία, το σώμα του άλλου τους φαντάζουν διαφορετικά.

Κατηγορώ αυτούς που έκαναν το θάνατο από ανέχεια και αρρώστια, την αυτοκτονία του γείτονα, τη δολοφονία του τραγουδιστή ανεκτή καθημερινότητα.

Θανατοπολιτική το όνομα του επιθανάτιου ρόγχου της εξουσίας.

Κατηγορώ  αυτούς που αποστάτησαν από τους δρόμους της νιότης τους και σαν όλους τους αποστάτες στρέφουν το μίσος για τον παλιό τους εαυτό ενάντια σε εκείνους που επιμένουν στις νεανικές τους αξίες.

Κατηγορώ αυτούς που εκτελούν εκδιδόμενες γυναίκες, τους σεξουαλικά διαφορετικούς και τους ποιητές γιατί μισούν πάνω από όλα το κρυφό αντικείμενο του πόθου τους.

Κατηγορώ αυτούς που ανησύχησαν «ελαφρώς» επειδή σκοτώθηκε Έλληνας, ως εάν το αίμα του Πακιστανού του Αιγύπτιου, του Νιγηριανού δεν είναι εξίσου κόκκινο.

Αντιφασισμός, ο φόρος που πληρώνει η εξουσία στην αρετή.

Κατηγορώ αυτούς που παρουσιάζονται θεματοφύλακες του Διαφωτισμού, φιλελεύθεροι, διανοούμενοι, προοδευτικοί, προδίδοντας κάθε καθολική αρχή μόλις έρθει σε αντίθεση με τα συμφέροντά  τους.

Κατηγορώ αυτούς που χτυπούν τον τραγουδιστή, το ζωγράφο, τον ηθοποιό, το χορευτή.

Κατηγορώ αυτούς που σκοτώνουν την τέχνη, το τραγούδι και τα γράμματα γιατί δεν χωρούν στους ισολογισμούς των εταιρειών και στα σκουπίδια των καναλιών.

Πώς να ξεχωρίσεις το τραγούδι από τον τραγουδιστή;

Κατηγορώ τους ακραίους που ονομάζουν τους τραγουδιστές ακραίους.

Κατηγορώ αυτούς που προστατεύουν τους περιθωριακούς εγκληματίες και μετά τους πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Κατηγορώ αυτούς που λένε ότι όσοι καταπατούν κάθε ανθρώπινη αξία είναι το ίδιο μ’ αυτούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να τις υπερασπίζονται.

Δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

Κατηγορώ τους δικαστές που εφαρμόζουν το νόμο χωρίς δικαιοσύνη.

Κατηγορώ τους «αντικειμενικούς» κοινωνιολόγους, τους τεχνοκράτες οικονομολόγους και τους φρόνιμους μεταρρυθμιστές.

Τι είναι η ουδετερότητα, η αντικειμενικότητα, η φρόνηση στα χρόνια της ρήξης;

Κατηγορώ τους κυνικούς και ημιμαθείς παντογνώστες.

 Προσθέστε και εσείς τα δικάσας «Κατηγορώ». Ας φτιάξουμε το κατηγορητήριο στο δικαστήριο της ιστορίας.

 (του Κώστα Δουζίνα, καθηγητή φιλοσοφίας του Δικαίου)

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Το μίσος του φασισμού, ο «γενίτσαρος», κ. Λαζαρίδης, κι ένα «Κατηγορώ»…

 1. Ο φασισμός είναι παραλογισμός. Η «φιλοσοφία» του εδράζεται στην απαξίωση όσων κάθε φορά βολεύει το σύστημα να απαξιώνει. Πρόκειται, παγκόσμια, για την άκρα δεξιά που δεν έμεινε στα αντισημιτικά της φρονήματα και στην «καθαρότητα της φυλής», αλλά «προχώρησε» και σε οτιδήποτε άλλο χαϊδεύει τα αυτιά της απαίδευτης μάζας.
  Δεν ξέρω αλλού, στην Ελλάδα η φασιστική οργάνωση χ.α. έχει απευθείας αναφορές στον κόσμο της νύχτας, στην «προστασία» καταστημάτων, στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, στα συμβόλαια θανάτου.
  Αυτό που ξεκίνησε ο θεότρελος δικτάτορας Χίτλερ «διανθίστηκε» από τον εγχώριο φυρερίσκο και με άλλες μεθόδους που …βγάζουν φράγκα.
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι οπαδοί των μαλακισμένων θεωριών δεν βρίσκονται στους κόλπους του χρυσαυγιτισμού από λάθος. Συνειδητά επέλεξαν να φωλιάσουν το μίσος τους στο φυσικό τους χώρο. Πάντοτε ήσαν ναζιστές και κάλυπταν τον σαπισμένο τους εγκέφαλο κάτω από ομπρέλες άλλων κομμάτων.
  Άλλοι από «ιδεολογία», άλλοι για το χαρτζιλίκι, άλλοι για την χοντρή κονόμα βρέθηκαν στον ίδιο βόθρο. Δεν με ενδιαφέρει (καθόλου όμως) να συνετίσω κανέναν από δαύτους. Το χρέος όλων μας είναι να μην επιτρέψουμε η δολοφονία του Παύλου να μείνει ατιμώρητη. Πέρα από το δολοφόνο πρέπει να τιμωρηθεί μια για πάντα και η φωλιά του φιδιού.

  • Γεια σου, Πέτρο, εκείνο που εξοργίζει περισσότερο είναι ότι μέχρι τη δολοφονία του άτυχου Φύσσα έκαναν τους ανήξερους, ενώ τα γνώριζαν πολύ καλά όλοι…
   Είναι πράγματα που τα ξέρουν όλοι. Οι μετάνοιες του τύπου ‘τώρα καταλάβαμε τι είναι η Χρυσή Αυγή’ είναι υποκριτικές. Σε μια περίοδο κλονισμού των βασικών πυλώνων της αστικής πολιτικής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και κατάρρευσης του ΛΑΟΣ μετά τη συμμετοχή του στη μνημονιακή κυβέρνηση, η Χρυσή Αυγή ήταν χρυσή εφεδρεία για να μην στραφεί η οργή του λαού εναντίον εκείνων που καταδίκαζαν τους εργαζόμενους στη φτώχια και την ανεργία. Ακολούθησε μια εκτεταμένη επιχείρηση νομιμοποίησης των εθνικιστικών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών ιδεών κι εξοικείωσης με τη δράση των φασιστικών ομάδων. Τότε λίγο-πολύ άρχισαν να διοχετεύονται μέσω των ΜΜΕ ιστορίες σαν κι αυτές με τις γριούλες και τα ΑΤΜ. Κι ασφαλώς αυτό δεν το έκανε μόνη της η Χρυσή Αυγή. Έβαλαν το χέρι τους και όσοι τους στήριξαν για χρόνια, ΜΜΕ, γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα και κύκλοι του «βαθέος κράτους». Γι’ αυτό πιθανότατα τα «τάγματα εφόδου» ένιωθαν ότι είχαν αρκετά ισχυρές πλάτες για να δολοφονήσουν τον Παύλο Φύσσα μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.
   Και τώρα προσπαθούν να μαζέψουν την αγέλη των λύκων που αμόλησαν!

 2. Οκ! Είναι πολυφορεμένο το σχόλιο μου, αλλά, έλα που μου ταιριάζει σε πολλές περιπτώσεις: το παιχνίδι ήταν στημένο κι από πριν ξεπουλημένο!
  Κατηγορώ όλους εμάς που δεν παίρνουμε χαμπάρι με τί-πο-τα!
  Καλό βράδυ φίλε Γιάννη!

  • Ciao, joan petra!… Δε λέω, όλοι μας έχουμε τις ευθύνες μας για τη δημιουργία του νεοναζιστικού τέρατος… Όμως, προσοχή (!) μην καταλήξουμε στο ισοπεδωτικό της παγκάλειας ρήσης «όλοι μαζί (εδώ για την περίσταση) φταίμε»!… Πέρα απ’ τα «τομάρια» που ψηφίζουν Χ.Α.,το (κυβερνόν) πολιτικό και μιντιακό σύστημα τα δυο τρία τελευταία χρόνια, ενώ οι νεοναζιστές «αλώνιζαν», έκανε πως δεν έβλεπε και κουκούλωνε τις εγκληματικές πράξεις τους… Για το εγκληματικό «κουκούλωμα» τά είπε έξω απ’ τα δόντια με χτεσινή του ανακοίνωση κι ο φωτισμένος μητροπολίτης Σιατίστης:
   «…Έπρεπε να φθάσουμε στο αίμα για να καταθέσει ο Υπουργός όσα κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου; Αυτά δεν ήταν γνωστά; Δεν ήταν δεδομένα; Καθ’ εαυτά δεν συνιστούσαν αδικήματα; Είχαν αντιμετωπισθεί σαν αδικήματα; Αυτά δεν έδειχναν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση; Τις ορδές των βαρβάρων δεν τις έβλεπαν; Τις εικόνες των σύγχρονων ΕΣ-ΕΣ που γυρνούσαν στους δρόμους για να τρομάξουν τους Έλληνες δεν τις είχαν δει; Αυτές οι εμφανίσεις οι ομαδικές και ο τρόπος τους, δεν πιστοποιούσαν ότι πρόκειται για παραστρατιωτική οργάνωση;
   Η διαφαινομένη αποφασιστικότητα του Υπουργού και της Πολιτείας θα έχει συνέχεια και συνέπεια η είναι ένα πυροτέχνημα λόγω του εκτάκτου των γεγονότων; Βλέπετε δεν μας έχει πείσει η πολιτική ηγεσία ότι μπορούμε να της έχουμε εμπιστοσύνη. Πόσες φορές ακούσαμε από υπεύθυνα, υποτίθεται, πολιτικά χείλη ότι «το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο», αλλά αυτό δεν ακούμπησε ούτε το δέρμα;…»
   Δεν τρέφω καμιά αυταπάτη ότι ο Σαμαράς και ο Δένδιας θα «βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο», τη χρειάζονται τη Χ.Α. απλώς τη θέλουν πιο «σοβαρή» για να μπορέσουν τη «δεδομένη στιγμή» να συνεργαστούν κυβερνητικά!
   Καλό απόγευμα,joan petra, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: