Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

«Σα σούπα πια δεν έχεις» ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας!»…

2013_1~1

90% συμμετοχή η απεργία των καθηγητών την πρώτη μέρα!… Σχεδόν καθολική συμμετοχή! Ένα ισχυρότατο ράπισμα στη Σαμαροβενιζελική κυβέρνηση των βάρβαρων μνημονίων, αλλά και στα κατεστημένα Μ.Μ.Ε. που όλες αυτές τις μέρες βάλθηκαν με νύχια και με δόντια να κατασυκοφαντήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να κατατρομάξουν καθηγητές και κοινωνία. Ήρθε όμως το 90% και τους αποστόμωσε!

Σταμάτησαν, μάλιστα, να πιπιλίζουν και την καραμέλα της υποκίνησης της απεργίας από το ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί, πώς το καλό μπορεί ένα κόμμα να επιβάλλει στο 90% των καθηγητών να απεργήσει!!!

Ίσως τις επόμενες μέρες το ποσοστό συμμετοχής να πέσει, αλλά το μήνυμα δόθηκε, και ήταν ισχυρότατο!

Παρόλα αυτά, το σύστημα και τα ΜΜΕ του δεν θα το βάλουν κάτω, δεν θα κάτσουν να παρακολουθούν με σταυρωμένα τα χέρια τον θρίαμβο των καθηγητών. Θα ξαποστάσουν κάνα δυο μέρες και μετά ξανά προς τη δόξα θα τραβήξουν, με συκοφαντίες, με τρομοκρατία, με απειλές. Αυτό ξέρουν να κάνουν, αυτό θα κάνουν ή όπως έλεγαν και οι αρχαίοι υμών πρόγονοι «εκ στόματος κοράκου κρα εξελεύσεται». Το σύστημα και οι παπαγάλοι του θα δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους, γιατί γι΄ αυτούς είναι μάχη επιβίωσης. Μάχη επιβίωσης όμως είναι και για μας, οπότε ας νικήσει ο καλύτερος.

Το ξέρω, σε τούτους τους δύστηνους καιρούς είναι πολύ δύσκολη η απόφαση να κάνεις απεργία, όταν ο κουτσουρεμένος μισθός δεν φτάνει ούτε για τα χρειώδη και οι υποχρεώσεις ατέλειωτες. Δική σου είναι η ζωή κι εσύ αποφασίζεις. Μόνον σκέψου, πως αύριο ίσως κι αυτός ο μισθός αποτελέσει παρελθόν από ένα καπρίτσιο της τρόικας ή απλά επειδή στη θέση σου πρέπει να μπει ένας δικός τους. Ακόμη κι αν ψηφίζεις ΝΔ ή Πασοκ, πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο δικός τους από σένα.

Δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα πια για κανέναν σε αυτό τον καταραμένο τόπο. Ρώτησε και το 1.500.000 ανέργων που πίστευαν πως η κρίση δεν τους αφορά, ως την ώρα που βρέθηκαν στην ουρά του ΟΑΕΔ ή ακόμα χειρότερα άφραγκοι με κλειστό το μαγαζί τους. Όλοι αυτοί, όπως κι εσύ είχανε μια στρωμένη ζωή, αξιοπρέπεια, κάνανε όνειρα, ζούσαν ως άνθρωποι, ώσπου ανακάλυψαν πως δεν είναι παρά στατιστικά νούμερα, σκέτοι, άψυχοι αριθμοί που πετάχτηκαν στο ανοιχτό στόμα του νεοφιλελεύθερου Μινώταυρου, που δεν πρόκειται να χορτάσει αν δεν μας καταβροχθίσει πρώτα όλους.

Ξέρω πως η απόφαση είναι δύσκολη, πρέπει όμως να γνωρίζεις κι εσύ πως τον δάσκαλο, εμείς οι πολλοί που ίσως βρισκόμαστε σε χειρότερη μοίρα από εσένα, πάντα τον θέλαμε μπροστάρη και στην ζωή και στους αγώνες, μην μας απογοητεύσεις σε αυτή την δύσκολη ώρα!… Όλοι μια γροθιά στον ΑΓΩΝΑ!!! Γιατί όπως έγραψε κι ο Μπρεχτ:

-«Σαν άλλη σούπα πια δεν έχεις/ τι άλλο να σε σταματά;
Πρέπει ολάκερο το κράτος/τα πάνω κάτω ανάποδα να φέρεις
μέχρι τη σούπα να ‘χεις./Τότε θα ‘σαι πια του εαυτού σου μουσαφίρης.»

(Μπ. Μπρεχτ)

-Μπ. Μπρεχτ, «Το τραγούδι της απεργίας»

“Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε
Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι
Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή
Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις!
Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Να περιμένεις άλλο πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!
Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη
Την αλληλεγγύη!
Βγες έξω, σύντροφε, αντιμέτωπος με τα όπλα και
Διεκδίκησε το μεροκάματό σου!
Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις
Όπλα αρκετά οι αστυνόμοι τους δεν έχουν!
Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!
Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη
Την αλληλεγγύη!”
(Μπ. Μπρεχτ, Ποιήματα, εκδ. Σ. Ε.)

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “«Σα σούπα πια δεν έχεις» ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας!»…

 1. Κοίτα αγαπητέ Γιάννη,
  αν έχει βάση (μη γελάς) ότι σε αυτόν τον τόπο για όλα τα δεινά ευθύνονται οι απεργίες (το λέει η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ, ο …Τζήμερος, οι δημοσιοκάφροι και οι δορυφόροι τους), όπως και αν ευσταθεί πως οι απεργοί μονίμως υποκινούνται από την Αριστερά (η δεξιά ποτέ δεν υποκίνησε καμία!) τότε προτείνω να βγάλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μπας και δούμε άσπρη μέρα σα χώρα.

  Υποψιάζομαι πως από τη στιγμή που ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός οι απεργίες θα κοπούν με το μαχαίρι, όχι επειδή θα τις απαγορεύσει, αλλά επειδή όλοι θα συμφωνούν με τις πολιτικές του και κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα υποκινεί τους συνδικάλες, κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται κατά κόρον από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ως γνωστόν έχει σαρώσει σε όλες τις συνδικαλιστικές εκλογικές αναμετρήσεις.

  Θέλω να μη γελάσω αλλά δεν γίνεται!

  Πολύς κόσμος είναι βλαμμένος.
  «Δεν δουλεύουν, κοροϊδεύουν», «τα βγάζουν μαύρα από ιδιαίτερα», «κάθονται 3 μήνες το χρόνο» και διάφορες άλλες αηδίες είναι καθημερινά στο στόμα τους. Άνθρωποι (τρόπος του λέγειν) που είναι έτοιμοι να κανιβαλίσουν μόλις μυρίσουν κρέας!

  Έχω παιδί που μόλις ξεκίνησε το Γυμνάσιο. Παντού λέω -και το εννοώ, πως ας χάσει τη χρονιά του αν πρόκειται να βγει κάτι. Γιατί από κάπου πρέπει να ξεκινήσει η επανάσταση.
  Η πτώση της προηγούμενης χούντας από το χώρο της εκπαίδευσης ξεκίνησε!

  • Γεια σου, Πέτρο!… Η συμμετοχή είναι τόσο μεγάλη, που γελάω με την αμηχανία που προξένησε τόσο στην κυβέρνηση όσο στους άθλιους των Μ.Μ.Ε.!… Δε λέω, τα ποσοστά μπορεί να πέσουν, αλλά το μήνυμα-χαστούκι δόθηκε και ήταν ισχυρότατο!…Τώρα έλπίζω σ’ ένα ευρύτερο απεργιακό μέτωπο και κυρίως να μπουν στον αγώνα οι φοιτητές και οι μαθητές!… Για να καταλάβουν αυτοί οι άθλιοι «τι εστί βερίκοκο»!!!
   Θέλω να σε συγχαρώ που σα γονιός έχεις ανοιχτά αυτή την (επαναστατική) θέση… Με συγκινεί, γιατί λίγες φορές στην εκπαιδευτική μου καριέρα άκουσα από γονιούς να εκφράζουν ξεκάθαρα τη συμπαράστασή τους σε απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών!… Συνήθως άκουγα να μας αποκαλούν τεμπέληδες και χαραμοφάηδες!…Να ‘σαι καλά!

 2. Καλημέρα φίλε μου. Σε συναντώ στον Ακυβέρνητο και διαβάζω τις απόψεις σου. Ωστόσο, έχω μπει και στο μπλογκ σου, το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. (Η ποίηση που επιλέγεις είναι απίστευτη) Αν έχω καταλάβει είσαι εκπαιδευτικός, οπότε δηλώνω απλά την συμπαράσταση μου. Στο μεταξύ, αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ αν μπορούσε να ήταν παντού (με τόση συμμετοχή και επιτυχία) θα έπρεπε να είχε σαρώσει στα γκάλοπ! Άρα καταλήγω πως μάλλον τα γκάλοπ είναι υποκινούμενα! (Α! Δεν ξέρω πως να γραφτώ στο μπλογκ σου, γι’ αυτό σε βάζω στη λίστα με τα μπλογκ που διαβάζω, για να’ χω το κεφάλι μου ήσυχο)

  • Καλησπέρα, joan petra, χαίρομαι ιδιαίτερα για το σχόλιό σου!… Διαβάζω τακτικά και τα σχόλιά σου στο μπλογκ του Πέτρου… Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, η ποίηση είναι η «αδυναμία» μου, και ιδιαίτερα την ελληνική την «κατέχω» καλά… Εκπαιδευτικός είμαι, και χρόνια και χρόνια μ’ ένα λογοτεχνικό (κυρίως ποιητικό) βιβλίο είμαι στο χέρι…
   Ναι, είμαι οργανωμένος στην (αντιδογματική, ριζοσπαστική) Αριστερά εδώ και δεκαετίες και σήμερα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία.
   Τα γκάλοπ δεν τα πιστεύω, τα χειρίζονται απροκάλυπτα πλέον σαν ένα επιπλέον εργαλείο για τη «χειραγώγηση» των ψηφοφόρων… Εκτιμώ (και από πληροφορίες που έχω) ότι αυτόν τον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον πέντε μονάδες μπροστά από τη Ν.Δ. Γι αυτό έχουν λυσάξει και δεν αποκλείω η ακροδεξιά του Σαμαρά να προσφύγει σε μεγάλη προβοκάτσια για να αποσταθεροποιηθεί τελείως το πολιτικό σύστημα και κυρίως να εκθέσει το ΣΥΡΙΖΑ!… Μετά και την προχθεσινή δολοφονία μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη πολιτική περίοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλες οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να δείξουν ψυχραιμία και πολιτική υπρυθυνότητα…
   Θα τα λέμε τακτικά από δω και πέρα… Ήδη βάζω κι εγώ το δικό σου μπλογκ στα μπλογκ που διαβάζω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: