Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Η ιστορία διδάσκει: «Το δείπνο των αδίστακτων απατεώνων»…

orgies

Το παρακάτω κείμενο από τη Ρωμαϊκή ιστορία, μου φαίνεται αν όχι προφητικό, τουλάχιστον προβλεπτικό… Η ιστορία κύκλους κάνει, και μπορεί να μην επαναλαμβάνεται επακριβώς, αλλά, καθώς μας είπε κι ο Μαρξ σαν φάρσα ή σαν τραγωδία σίγουρα…

Στη θέση της αρχαίας Ρώμης βάλτε τη σημερινή Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε και στη θέση των ρωμαϊκών επαρχιών τις χώρες της Ευρωζώνης που κολυμπούν στα χρέη και θα ‘χετε ολοκληρωμένο το σύγχρονο παζλ: «Το δείπνο των αδίστακτων απατεώνων»:

“Ο στρατηγός Αίλιος Γάλλος, που είχε το παρατσούκλι «ξενέρωτος» δειπνούσε με τον συγκλητικό Ουάρρωνα Στούφφα, τον λεγόμενο Ζιγκζάγκ….

Στην αυτοκρατορική Ρώμη ήταν τέτοια η ποικιλία πολιτικών κομμάτων, ώστε οι πάντες έδιναν ένα ονοματάκι στους διάσημους, να ξέρουν από πρώτο χέρι και αστραπιαία που ανήκουν.
Αφού κατασπάραξαν την σμέρνα, τον φασιανό, πολλά μακαρόνια και πίττες, αφού ήπιαν κρασί, αποστάγματα και αϊράνι, αφού έπραξαν τα νενομισμένα άσεμνα με τις χορεύτριες, τις αυλητρίδες, την ποιήτρια και την χορωδία από την Νουβία, ο Ξενέρωτος ρώτησε:
«Εκλεκτέ, ήρθαν και μ΄ έπιασαν μερικοί αγανακτισμένοι Περγαμηνοί, κατηγορώντας έναν Ατροπάτη, δεν θυμάμαι τον αριθμό του, ότι μαγείρεψε τα οικονομικά στοιχεία του βασιλείου του και τα παρουσίασε ειδυλλιακά. Έτσι, δεχτήκατε την εισαγωγή των σηστερτίων στις οικονομικές τους συναλλαγές μαζί μας και οι Ατροπατηνοί έκτοτε φτύνουν αίμα, αγοράζοντας με σκληρό νόμισμα αυτά που συνήθως αντάλλασσαν μεταξύ τους. Επιπλέον διαμαρτύρονται που έχουν μεγάλες διαφορές ποιότητας διαβίωσης ως προς τους Βονωναίους και τους Μασσαλιώτες.»

«Δεν απορώ» απάντησε ο Ζιγκζάγκ. Οι ρουφιάνοι δεν σου είπαν τα χειρότερα, επειδή πιθανόν τα αγνοούν. Σε λίγα χρόνια οι Ατροπατηνοί θα πουλάνε τα παιδιά τους στους γείτονες για να ζήσουν, θα επιθυμούν διακαώς να δουλεύουν και κατά την ώρα του ύπνου τους, μόνον που κανένας δεν θα τους κάνει την χάρη.»

Ο στρατηγός ξαφνιάστηκε. «Μα η πολιτική της Ρώμης φημίζεται για την ενοποίηση θεσμών, στρατηγικών και ομόνοιας! Από την Γαλικία έως τους Πάρθους και από την Ιβερνία έως τους Πυγμαίους μία η διοίκησις, ένα το νόμισμα, ενιαία η ευτυχία!».
«Είσαι καλός στρατηγός, κι ακόμη καλύτερος χαροκόπος, Αίλιε, γι΄αυτό και δεν θα σου εξακοντίσω τον εύκολο χαρακτηρισμό που μου έρχεται αυτομάτως στα χείλη».

«Και ποιός είναι αυτός ο χαρακτηρισμός;»

«Ότι είσαι ηλίθιος. Αλλά είσαι απλώς καλοπροαίρετος και πιστεύεις στην παγκόσμια ημέρα ποίησης, στην γιορτή του Ανίκητου Ηλίου και άλλα, ανώδυνα συναινετικά. Όντως, η σύγκλητος επιμένει στον κοινό πήχη που πρέπει να υπερβαίνουν όλες οι επαρχίες μας. Η σύγκλητος όμως γνωρίζει ότι εάν όλοι οι Ρωμαίοι ήσαν τωόντι ισότιμοι πολίτες, τότε θα έπρεπε να εκστρατεύσωμεν όλοι κατά Ινδών και Κινέζων, ώστε κάποιοι να πληρώνουν την ποθητή μας ισοτιμία. Επειδή δεν είμαστε για τέτοια, πείσαμε τις επαρχίες ότι αυτές φταίνε που δεν καλύπτουν τις εσωτερικές μας διαφορές. Τους παλιμπαιδίζουμε λοιπόν με μαλώματα επειδή έχουν μεγάλο χρέος, επειδή δεν αγαπούν όσο εμείς τον Πλαύτο, με τέτοια κωμικά. Κι αυτοί, μπαίνουν στο παιχνίδι, και αλληλοκατηγορούνται για πολιτικές απατεωνίες, φροντίζοντας πάντοτε να καρφώνουν τους εσωτερικούς τους αντιπάλους σε εμάς».
«Δηλαδή, εμείς είμαστε οι πολιτικοί απατεώνες;» ρίγησε ο στρατηγός.

«Στη θέση σου δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος. Και θα ήμουν λάτρης των ρητορικών εκφράσεων. Μόλις ξεμεθύσεις και αφού πάρεις έναν υπνάκο, κάλεσε τους Περγαμηνούς και εξήγησέ τους ότι η Σύγκλητος γνωρίζει τα πάντα και θα μεριμνήσει καταλλήλως. Έχουν τέτοια πίστη στο ότι τους θεωρούμε εταίρους, ώστε θα σε ευχαριστήσουν δουλικά για την μεσολάβησή σου. Και φρόντισε ,το κυνήγι που θα σου φέρουν ως δώρο, να το κατασπαράξουμε μαζί.»”

 

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: