Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

«Ξεπουλημένα γουρούνια»!…

gourounia

«Ξεπουλημένα γουρούνια! Δεν ανήκουν στο γουρουνοστάσιο όλοι εκείνοι που για κάποια χρήματα ή για λίγη δόξα, για ένα πορτοφόλι, μια εσάρπα, μια κορδέλα, μετατρέπουν τις πεποιθήσεις τους σε άχυρα κάτω από τα πόδια των μεγάλων; Δεν ανήκουν εκείνοι, οι ακόμα πιο αξιολύπητοι, που για να απολαμβάνουν το προνόμιο της αργομισθίας ή για να φανούν κάπως πιο σημαντικοί, μετατρέπονται δίχως τύψεις σε αυλικούς, βαλέδες και παράσιτα στις παρακάμαρες των υπουργών ή στις τραπεζαρίες των πλούσιων; Δεν ανήκουν οι δημοσιογράφοι που πουλάνε την πένα τους σε όποιον πληρώνει τα περισσότερα, ή οι χρονογράφοι που γλείφουν τις μπότες και παριστάνουν πώς τάχα θέλουν να τις γυαλίσουν, οι νταβατζήδες, οι πονηροί, οι παντογνώστες γραφιάδες, όλα αυτά τα ξεπουλημένα γουρούνια;… Ξεπουλημένα γουρούνια είναι όλα εκείνα τα ανθρωπάκια που κάποτε παρίσταναν τους ενθουσιώδεις ή τους σκληρούς και τους άκαμπτους, που επιδείκνυαν την υποτιθέμενη ανεξαρτησία και εκκεντρικότητά τους, ενώ κάποιο ωραίο πρωί, εντελώς αδειασμένοι, διαλυμένοι, αποκαμωμένοι, τελειωμένοι, έδεσαν σφιχτά ένα κόκκινο μεταξωτό φουλάρι στο λαιμό, πρόσθεσαν στο κεφάλι τους ένα τετράγωνο καπελίνο, όπως τα αδέλφια τους τα γουρούνια των πανηγυριών, και, τελικά, στριφογυρίζοντας και γρυλίζοντας, περπάτησαν αυτόβουλα προς το χοιροστάσιο της χυδαιότητας… Θεωρούν τους εαυτούς τους προστατευόμενους κάποιου υπουργού, ή εθελοντές μιας κάποιας πολύ σπουδαίας υπόθεσης! Δεν είναι όμως εθελοντές, αλλά ξεπουλημένα γουρούνια! Δεν διατρέχουν κανέναν άλλον κίνδυνο πέραν του να σκεπαστούν είτε από μία βροχή φτυσιμάτων, είτε από την ανουσιότητα των λιβανισμάτων!»

(Από το κείμενο του κομμουνάρου Ζυλ Βαλέ με τίτλο «Ξεπουλημένα γουρούνια» και ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 1876)

(παρμένο από το μπλογκ: «Βαθύ κόκκινο»)

……………….

Τέτοια «ξεπουλημένα γουρούνια» αποκαλύφτηκαν πολλά στα τρία χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των βάρβαρων μνημονίων στη χώρα μας…

Και μιας και το ‘φερε η επικαιρότητα, γελοία ανθρωπάκια της «διανόησης» και της τέχνης που μπρος στον κίνδυνο να χάσουν το «μπεζαχτά» του δημοσίου που τόσα χρόνια «άρμεγαν» έριξαν τις μάσκες και αποκάλυψαν το «φαιό» του χαρακτήρα τους, την εθελοδουλεία τους, το φιλοτομαρισμό τους, την οσφυοκαμψία τους και την αντιλαϊκότητά τους.

Ανθρωπάρια που κουνούν το δάχτυλό τους στον πάσχοντα λαό, ονομάζοντάς τον «τζαμπατζή», «διεφθαρμένο» και «ρουσφετολάγνο»… Ποιοι; Αυτοί που τόσα χρόνια συναγελάζονται με την εκάστοτε εξουσία, αυτοί, οι ομοτράπεζοι εξωνημένων πολιτικών, αυτοί που για δεκαετίες αλληλοβραβεύονται και ροκανίζουν κρατικές επιχορηγήσεις!

Ναι, «ξεπουλημένα γουρούνια» στο χώρο της «διανόησης»: η Σώτη Τριανταφύλλου που αρθρογραφεί αφηνιασμένα εναντίον κάθε λαϊκής αντίδρασης και κινητοποίησης, η Λένα Διβάνη που ανακάλυψε τους «τζαμπατζήδες», ο «εθνικός» (τρομάρα του!) σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής (τέτοια η γελοιότητά του που έπλεξε αυτή την ανόητη μαντινάδα για να ευχαριστήσει  τον Δον Αντόνιο Σαμαρά!), ο Διονύσης  Σαββόπουλος που έτρωγε τις προάλλες μαζί με το «βασιλικό» ζεύγος και το Μίνωα Κυριακού… Ναι, ο παλιός Νιόνιος της νεότητάς μας που από τη δεκαετία του ’90 και μετά έπαθε τέτοια μετάλλαξη ώστε να υμνεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με το αζημίωτο, καθώς τσέπωσε αρκετά εκατομμύρια για να γυρνά στα στρατόπεδα και να  τραγουδά στους στρατιώτες, κι ύστερα δεν είχε κανένα πρόβλημα να υμνεί το Σημίτη συνεχίζοντας, βεβαίως, να ροκανίζει δημόσιο χρήμα πότε με εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση και πότε με συναυλίες κάτω από την Ακρόπολη για το «milenium» κι άλλα τέτοια επικερδή!

Ενδεικτικά τα παραπάνω ονόματα λόγω της επικαιρότητας, υπάρχουν κι άλλα πολλά τέτοια «ξεπουλημένα γουρούνια» στο χώρο της «διανόησης» και όχι μόνο στο χώρο των τεχνών, θα τα συναντήσουμε  για παράδειγμα και στον πανεπιστημιακό χώρο: καθηγητάδες της κακιάς ώρας που έφαγαν τον άμπακα όλα αυτά τα χρόνια από ευρωπαϊκά προγράμματα και απ’ το δημόσιο κορβανά (ξε)πουλώντας (αμοιβόμενοι αδρά διά τις υπηρεσίες τους) εκδούλευση και στήριξη στα πολιτικά αφεντικά τους!

«Όλα τα γουρούνια την ίδια μύτη έχουν», καθώς λέει κι ο λαός μας!

Κλείνοντας, οφείλω να ξεχωρίσω απ’ αυτή τη «γουρουνοπαρέα» ανθρώπους της διανόησης και των τεχνών που στάθηκαν για χρόνια με εντιμότητα κι αξιοπρέπεια στην αφάνεια, που αντιστάθηκαν στο γενικό «ξεπούλημα», που στηλίτευσαν μιλώντας ή γράφοντας την άγρια διαπλοκή και διαφθορά.

Ένα όνομα μου ‘ρχεται τώρα στο νου: Νάνος Βαλαωρίτης, όσοι διάβασαν τα κείμενά του σ’ αυτά τα χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας καταλαβαίνουν.

Αυτοί ή έστω λίγοι της ελληνικής διανόησης οφείλουν, έχουν εθνικό χρέος, να γίνουν μπροστάρηδες και εμψυχωτές, να δώσουν κουράγιο και ελπίδα με το λόγο και το έργο τους στον κατατρεγμένο και βασανισμένο λαό μας.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “«Ξεπουλημένα γουρούνια»!…

 1. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Άλλωστε τα είπαμε και αλλού και γνωρίζω/εις τη μεταξύ μας ταύτιση απόψεων.
  Πράγματι, Γιάννη, υπάρχουν και φωτισμένοι άνθρωποι, που τιμούν την τέχνη τους, που δεν κονόμησαν τα χρόνια της αρπαχτής, ούτε τώρα γλύφουν τους κυβερνητικούς ξεφτίλες για καμιά επιδοτησούλα.
  Έχω όμως ένα παράπονο. Πες το αφέλεια, πες το βλακεία, πες το όπως θες. Πολύ θα ήθελα κάποιος από όλους αυτούς να σπάσει τη σιωπή του και να δώσει μια απάντηση στους λακέδες της «διανόησης». Όχι φυσικά με ύβρεις και αφορισμούς, αλλά να τους δώσει να καταλάβουν (τι ζητάω τώρα!) ότι δεν μπορείς να προκαλείς έναν λαό που πονάει. Πως όταν δεν έχεις κάτι καλό να πεις καλύτερα να το βουλώνεις. Πως κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο και πως ένας λογοτέχνης, σκηνοθέτης, δάσκαλος δεν θα κρίνεται μόνο από την επαγγελματική του πορεία αλλά και με τη συνολική του στάση και αντιμετώπιση στα πράγματα.
  Όποιος νομίζει ότι είναι ιερή αγελάδα ας πάει να χωθεί σε στάνη και ας μη μας ενοχλεί με τις …κρυάδες του!
  Καλό σου βράδυ.

 2. Καλό μεσημέρι, Πέτρο!…. Συμφωνούμε… Απλά προσθέτω εδώ τα λόγια ενός (πραγματικού) διανοητή, Γάλλου στοχαστή, του Ραούλ Βάνεγκεμ:
  «Το ελληνικό κράτος δεν υφίσταται πλέον ως ο εγγυητής των δημόσιων υπηρεσιών. Στελεχώνεται από υποταγμένους στις τράπεζες και στις πολυεθνικές ανθρώπους, από ανθρώπους που γνωρίζουν ότι, άμα δεν δηλώσουν υπακοή, θα χάσουν τους θώκους εξουσίας. Γενικά, όλα τα κράτη σήμερα είναι πλέον σκέτοι υπηρέτες των τραπεζών και των πολυεθνικών, και εμείς είμαστε έρμαια των διαχειριστών της χρεοκοπίας, που βιάζονται να στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα γρήγορου κέρδους με την υπερεκμετάλλευση των πολιτών, πολιτών που καλούνται να γεμίσουν, με αντάλλαγμα μια ζωή ολοένα και πιο επισφαλή, τον απύθμενο λάκκο του ελλείμματος, που έσκαψαν οι τραπεζικές αγορές».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: