Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Η δική μας Βαϊμάρη και η δύναμη των βλακών…

cf87cf81cf85cf83ceb7-ceb1cf85ceb3ceb7

Οι Γερμανοί με τις επαχθείς έως βάρβαρες πολιτικές που επιβάλλουν με «καρότο και μαστίγιο» στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει ήδη τις προϋποθέσεις μιας ελληνικής Βαϊμάρης. Η δική τους κράτησε 13 χρόνια, ξεκίνησε με το Σύνταγμα της Βαϊμάρης στις 31 Ιουλίου του 1919, για να τελειώσει ουσιαστικά πάλι την ίδια ημερομηνία το 1932, όταν ο Χίτλερ έπαιρνε το 38% των ψήφων του γερμανικού εκλογικού σώματος, μίας χώρας τόσο βαθειά κατεστραμμένης στην οποία η επικίνδυνη απάτη του εθνικοσοσιαλισμού λάμβανε τα χαρακτηριστικά σαρωτικού λαϊκού κινήματος: οι συνέπιες είναι γνωστές σε όλους…

 Η Ελλάδα ζει από καιρό τη δικής της Βαϊμάρη. Δεν έχει τα βάρη των πολεμικών αποζημιώσεων, δεν έκανε το έγκλημα να προκαλέσει κανένα «Μεγάλο πόλεμο», όμως έχει τα βάρη ενός επαχθούς, πρωτοφανούς στη μεταπολεμική Ευρώπη, προγράμματος «σωτηρίας» γερμανικής έμπνευσης και κοπής, το οποίο την έχει αποσαθρώσει.

 Τα ανθρωποειδή της Χρυσής Αυγής είναι έτοιμο να τα ψηφίσουν ένα 15% ηλιθίων!… Που, δυστυχώς, μπορεί να γίνουν πολλοί περισσότεροι… Πάντα θα υπάρχουν περισσότεροι ηλίθιοι… Ο γερμανικός λαός, με καλύτερη παιδεία από το δικό μας, ανέδειξε ένα Χίτλερ, γιατί όχι και ο δικός μας!…

Το μόνο που κατέχουν οι βλάκες είναι το μίσος για τον «άλλο», τον «διαφορετικό», να υψώνουν απροσπέλαστα τείχη υλικά και συναισθηματικά απέναντι στον ξένο…  Τα τείχη λοιπόν, το νέο απλό αίτημα του καιρού μας το ασπάζονται και το υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι βλάκες. Τείχη από ενισχυμένα από εκπαιδευμένα σκυλιά. Και τα κέντρα κράτησης στρατόπεδα συγκέντρωσης για «κολασμένους». Με αποκλειστικό κριτήριο τα μελαψά πρόσωπα. Σε απόσταση από τις κατοικίες μας. Έτσι ώστε οι ικέτες να μην φτάνουν κάτω από τα μάτια μας. Να μην κινδυνέψουμε ποτέ από τη συμπόνια, να μην ταραχτούμε, να μη μας «μολύνουν».

O θάνατος του πλησίον τού Λουίτζι Τζόγια, ένα βιβλίο επίκαιρο όσο ποτέ, φωτίζει τις εσώτερες πτυχές μιας διεργασίας που μεταμορφώνει τον πλησίον σε μακρινό ον και εξοστρακίζει τον «ξένο». Έναν «ξένο» στου οποίου το δραματικό αίτημα για εγγύτητα, εμείς απαντάμε «καθαρίζοντας» τους δρόμους από το σκάνδαλο της παρουσίας του με «σκούπες» -που κυνικά τις αποκαλούμε Ξένιο Δία- και στερεώνοντας φράκτες από σίδερο και τσιμέντο, αδιαφορώντας για την προειδοποίηση του Εντσενσμπέργκερ: «όσο μια χώρα κατασκευάζει τείχη για να υπερασπιστεί τις αξίες της, τόσο λιγότερες αξίες θα έχει να υπερασπιστεί».

Ας επαγρυπνούμε κι ας αγωνιστούμε να μην έχουμε την ίδια τραγική κατάληξη, να μην εμφανιστεί σαν σωτήρας ένας νέος Χίτλερ στην Ελλάδα!… Μην υποτιμάμε τη δύναμη των βλακών, κάτω από ορισμένες συνθήκες είναι ανίκητη.

Η βλακεία πολεμιέται μόνο με παιδεία, κι αυτή, φευ!, στη χώρα μας είναι δυσεύρετη… Ας δούμε όμως τι έγραφε περί αυτού κι ο Μάνος Χατζηδάκις πριν μερικές δεκαετίες:

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και απάνθρωπο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν οι κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη παρουσία του.

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η παιδεία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει, ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια.»

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Η δική μας Βαϊμάρη και η δύναμη των βλακών…

 1. Όπως τα λες. Πάντα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν περισσότεροι ηλίθιοι. Αναπαράγονται.
  Από έλλειψη παιδείας, άγνοια, πολιτική ένδεια, σκοταδιστές, φονταμενταλιστές, μαλάκες!

  Πιστεύω πως ανέκαθεν υπήρχε ρατσισμός και ξενοφοβία σε πολλούς γύρω μας. Απλά είχαν να ασχοληθούν με άλλα, πιο «σοβαρά» και τότε δεν τους πολυενοχλούσαν οι μπατίρηδες μετανάστες. Τώρα που μπατίρησαν και αυτοί, «κατάλαβαν» ότι τόσο πολύ μπατιριλίκι δεν χωράει σε αυτή τη χώρα και οι μαύροι μπατίρηδες πρέπει να φύγουν.

  Όσο καιρό περνούσαν καλά, έχτιζαν μεζονέτες, κορόιδευαν την εφορία, πέταγαν γαρδένιες σε ξέκωλα της παραλιακής, έκαναν μια ζωή που δεν τους άξιζε, δεν τους πείραζε να βλέπουν και τον μαυράκο να πουλάει τσάντες και να καθαρίζει παρμπρίζ. Τότε «τους ανέβαζε» να βλέπουν τη φτώχια των άλλων! Τώρα φταίνε οι μαύροι γιατί …φοροδιαφεύγουν!

  Κάθε μέρα όλο και κάποιος επώνυμος (μαλάκας) θα βγει μπροστά να μας προξενήσει αναγούλες. Ήταν η Φανή Χαλκιά, ο Πλούταρχος, ο Σφακιανάκης (αυτός φαινόταν εδώ και χρόνια). Τώρα έσκασε μύτη και ο άλλος μεγάλος ογκόλιθος του σύγχρονου πολιτισμού μας, ο Γονίδης!

  Το έχω πει πολλάκις: οι πουτάνες πια δεν θέλουν ούτε καν να κρυφτούν…

  • Καλημέρα Πέτρο!!!!… Δε θέλω να προσθέσω κάτι άλλο παρά μόνο ότι ο Έρασμος όταν, πριν από δυο αιώνες, έγραψε το «Εγκώμιον μωρίας» κάτι τέτοιους ηλίθιους που ενδημούν στην ελληνική επικράτεια είχε στο νου του…

 2. Σχετικά με την Βαϊμάρη που πολλοί βρίσκουν αναλογίες έχω σημαντικές ενστάσεις με κυριότερη τη τεράστια διαφορά λόγω κέντρου/προτεκτοράτου -ανεπτυγμένου βιομηχανικού καπιταλισμού/μεταπρατισμού κλπ

  Ελλάδα ως απόλυτα και πολλαπλώς εξαρτημένη θα ήταν ακριβέστερο να συγκρίνεται με κάποιες περιφερειακές χώρες π.χ.Τουρκία,λατινοαμερικάνικες χώρες…

  • Kalhmera, s/fe Lysippe!…. Συμφωνώ με την επισήμανσή σου ότι δεν πρέπει να ταυτίζουμε τη Βαϊμάρη με τη σύγχρονη Ελλάδα των μνημονίων… Άλλες εποχές, άλλη χώρα, άλλος λαός… Όμως υπάρχουν δυο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν, να μας προβληματίσουν και να παραδειγματιστούμε: η βαθιά οικονομική κρίση και η πλήρης απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Και τα δύο υπήρξαν στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης όπως συμβαίνει και σήμερα στη χώρα μας. Σ’ αυτά τα δυο κρίσιμα ζητήματα μπορούμε να βρούμε τις αναλογίες με τη Βαϊμάρη. Και όπως έχουν επισημαίνει οι θεωρητικοί του μαρξισμού σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανοίγονται δυο δρόμοι: ο ένα της λαϊκής εξέγερσης με αριστερό πρόσημο κι ο άλλος που οδηγεί στο φασισμό… Στη Γερμανία επικράτησε ο φασισμός-ναζισμός του Χίτλερ και στη χώρα μας σήμερα, προσωπικά δεν αποκλείω, να έχουμε μια τέτοια εκτροπή… Γι αυτό «φύλακες γρηγορείτε»!
   Ευχαριστώ για το σχόλιό σου, να ‘σαι καλά και καλούς αγώνες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: