Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Αντωνάκης ο ΕΡΤογάν!…

131290-2-skitso--9-thumb-large

Η παραζάλη της εξουσίας, η (ακροδεξιά) αλαζονεία, ο γνωστός κουτσαβακισμός του Σαμαρά, που είδε τον εαυτό του Ερντογάν (εξού και το «ΕΡΤογάν» του τίτλου) και θέλησε να επιβάλλει το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση μ’ ένα, χουντικής κοπής, «αποφασίζουμε και διατάζουμε»!

Βασάνισα το μυαλό μου αρκετά προσπαθώντας να κατανοήσω αν είναι δυνατό τέτοιο μέγεθος ηλιθιότητας. Αναρωτιόμουν: Επικίνδυνα ηλίθιοι, ή επικίνδυνα σκοτεινοί;
Κυβέρνηση που δεν έχει την στοιχειώδη οξυδέρκεια να προβλέψει σε κάποιο βαθμό τις αντιδράσεις που θα γεννηθούν από μία οποιαδήποτε σημαντική της απόφαση, είναι ανάξια λόγου. Εκτός…

Εκτός, αν ο Σαμαράς, θέλει να γίνουν εκλογές , νομίζοντας πως ξαφνικά είναι «κυρίαρχος του παιχνιδιού» , πως την ευθύνη θα την πετάξει στους «εταίρους» και πως η κοινή γνώμη θα πήγαινε μαζί του. Δεν υπολόγισε μια λεπτομέρεια: την αντίδραση των πολιτών (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 65% διαφωνεί με το «σβήσιμο» της ΕΡΤ) και την κατακραυγή από την Ευρώπη.

Χαμένος ο Αντώνης Σαμαράς όπως και οι στενοί του συνεργάτες στην παραζάλη που φέρνει η αλαζονεία της εξουσίας, αποκομμένοι από την πραγματικότητα, χειρίστηκαν το ζήτημα με ανυπόφορη προχειρότητα, ανέδειξαν –για άλλη μια φορά- το χυδαίο και βαθιά βάρβαρο πρόσωπο της εξουσίας όταν αυτή είναι στα χέρια είτε τραμπούκων είτε συνειδητών υπηρετών συμφερόντων.

Είναι κυριολεκτικά απίστευτο πως δεν στάθηκαν ικανοί να φανταστούν-αν όχι τις εντός Ελλάδας αναταράξεις- κυρίως την διεθνή κατακραυγή που σάρωσε τον πλανήτη σε λίγες ώρες. Η περίφημη «αξιοπιστία» της Κυβέρνησης Σαμαρά και η «αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας» αυτοκτόνησαν πανηγυρικά.

Το δυστύχημα, η τραγωδία, είναι πως σε όλες τις περιπτώσεις, το πτώμα δεν αλλάζει:

Η Ελλάδα και οι πολίτες της που πλήττονται ανηλεώς, ποικιλοτρόπως και πανταχόθεν,

χωρίς να υπάρχει ούτε στο ελάχιστο ένα προσχηματικό-έστω- όραμα.

Δεν υπάρχει ούτε ένας λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα, που να μην πιστεύει πως η ΕΡΤ θέλει εκσυγχρονισμό, θέλει αυστηρούς κανόνες αξιοκρατίας, θέλει πολλά.
Και δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που ταυτόχρονα να μην πιστεύει, πως η διαδικασία μετεξέλιξης της ΕΡΤ σε ένα επόμενο στάδιο, θα μπορούσε να γίνει προγραμματισμένα, με την κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, και να μπει σε υλοποίηση σταδιακά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να κατέβουν οι διακόπτες. Και έχοντας την κοινή γνώμη αρωγό.

Οι πρωταγωνιστές της αδιαφάνειας, των σκοτεινών διορισμών, της χρηματοδότησης παραγωγών σε φίλους, οι ένοχοι της μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε υπηρέτρια όλων των αφεντάδων, δεν μπορούν να πείσουν πως τάχα τώρα κόπτονται για την ΕΡΤ. Οι ίδιοι που μέχρι χτες διόριζαν με το «έτσι θέλω».

-Η αντίδραση των πολιτών: Ως εδώ!…

Ασφαλώς, η ανάγκη υπεράσπισης της δημόσιας τηλεόρασης η οποία εξυπηρετεί λειτουργίες και καλύπτει ανάγκες ενημέρωσης και πολιτισμού που δεν μπορούν και δεν θέλουν τα ιδιωτικά κανάλια.

Όμως, ο κυριότερος λόγος για την σύσσωμη αντίδραση των πολιτών είναι η λέξη που κυριαρχεί στο στόμα όλων αυτές τις ημέρες: «πραξικόπημα». Είναι αντίδραση στον πρωτοφανή αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία ξαφνικά ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και μετά από λίγες ώρες το «μαύρο» κάλυπτε τις οθόνες.
Αιφνιδιαστικά, χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς την (περίφημη) διαβούλευση με τους εργαζόμενους, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, σε μια λογική που θυμίζει το αλήστου μνήμης «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» προχώρησε στην παύση λειτουργίας της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ τελείωσε»… όπως μας ανακοινώθηκε. Αιφνιδιασμός, αυθαιρεσία, αλαζονεία, αυταρχισμός της κυβέρνησης: αυτά προκάλεσαν το κύμα διαμαρτυρίας .
Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτόν τον δρόμο και αυτόν τον τρόπο. Οι περισσότερες αναλύσεις επισημαίνουν τις πιέσεις της τρόικας για άμεσες απολύσεις στο δημόσιο. Κάποιες άλλες υπογραμμίζουν την απέχθεια της κυβέρνησης για ο, τιδήποτε δημόσιο: ό, τι δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα πρέπει να κλείσει.
Άλλες είδαν πίσω από αυτή την πρωτοφανή ενέργεια τον εκβιασμό της ΝΔ για εκλογές. Αυτές οι αναλύσεις είναι σωστές, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ όχι μόνο επειδή έπρεπε ή ήθελε αλλά επειδή μπορούσε να το κάνει.
Στον ένα χρόνο που η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία έχει νικήσει σε όλες τις μάχες που έχει δώσει απέναντι σε όσους αντιδρούν στην πολιτική της. Παρά την διόγκωση της ανεργίας, τις απολύσεις, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τον καταποντισμό μισθών και συντάξεων, οι κοινωνικές αντιδράσεις όλους αυτούς τους μήνες ήταν υποτονικές. Η καλλιέργεια του φόβου, η καταστολή και η ενορχηστρωμένη κατασυκοφάντηση των απεργιών από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης απονεύρωσαν τις όποιες αντιδράσεις.

Ο δρόμος του αυταρχισμού και η πολιτική πυγμής με τις διαδοχικές επιστρατεύσεις απεργών, έδειξαν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει την μνημονιακή πολιτική με κάθε τρόπο. Μια κυβέρνηση η οποία εξαντλεί τον βερμπαλισμό περί μεταρρυθμίσεων με την ωμή πολιτική της βίας, της αυθαιρεσίας του αυταρχισμού. Η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ επειδή απλά νιώθει αρκετά ισχυρή να το κάνει απέναντι σε μια κοινωνία που έχει ηττηθεί.

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υπολογίσει είναι ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ θα προκαλούσε τόσες και τέτοιες αντιδράσεις, γιατί η αλαζονεία της εξουσίας συμβαδίζει με την υποτίμηση της κοινωνίας. Όμως όταν μια κοινωνία, όπως η ελληνική, είναι υπό διαρκή, πολύπλευρη πίεση για πολλά χρόνια, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αντιδράσει.

Πότε εξαντλείται η αντοχή της κοινωνίας; Για ποιο ζήτημα η κοινωνία μπορεί να κινητοποιηθεί και να πει «ως εδώ»; Ποιο «απρόβλεπτο» γεγονός μπορεί να μετατρέψει την κοινωνία σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων; Για τις χιλιάδες ανθρώπων που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι σαφές ότι το ζήτημα υπερβαίνει την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης ή τη συμπαράσταση στους απολυμένους. Αφορά την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και του πολιτισμού απέναντι στην επέλαση του συντηρητισμού και της εμπορευματοποίησης. Αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό και την αλαζονεία της κυβέρνησης. Είναι το «ως εδώ».

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Αντωνάκης ο ΕΡΤογάν!…

 1. Θεωρώ λάθος την απεργία των ΜΜΕ. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να μεταδίδουν ειδήσεις κανονικά και στην ώρα τους, με ΜΟΝΑΔΙΚΟ θέμα την ΕΡΤ και τίποτα άλλο. Πολύ φοβάμαι ότι η αποχή βοηθάει το σκοταδισμό που επιβάλλει ο ολίγιστος Σαμαράς και μια παρέα φίλων του.

  Πιστεύω ότι έτσι θα έβγαιναν ορισμένοι βουλευτές από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να εξέφραζαν τη γνώμη τους. Θέλουν ή δεν θέλουν το κλείσιμο της ΕΡΤ; Εδώ και τώρα να πάρουν θέση. Θα συνεχίσουν να στηρίζουν με τη ψήφο τους αυτό το αίσχος (ανεξάρτητα τι θα πράξει το κόμμα τους) ή θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους;

  Τα παιχνιδάκια, τα μπρος-πίσω και τα «ναι μεν αλλά» μας τέλειωσαν!

  Έβλεπα ΕΡΤ και κάποιος από τους παριστάμενους (δεν θυμάμαι το όνομά του) διατύπωσε την εύλογη απορία: και οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδείχθηκαν διεφθαρμένες. Οι λαμογιές του Τσοχατζόπουλου (και όχι μόνο) εκεί έγιναν. Μήπως να καταργήσουμε και το στρατό;
  Εγώ θα προσέθετα ότι και πολλοί παπάδες πιάστηκαν να κλέβουν το παγκάρι. Λοιπόν;
  Για τη Βουλή που βρωμάει και ζέχνει ας μην αναφερθούμε καλύτερα, γιατί θα λέμε για χρόνια.

  Η γνώμη μου είναι πως περίμενε τις (μέσα και έξω) αντιδράσεις. Μπορεί να έχουν διαχύσει πολύ δηλητήριο στην ελληνική κοινωνία, μπορεί να αρλουμπολογούν ασύστολα στα ξένα ΜΜΕ για την …ανάκαμψη που έρχεται και για success story, αλλά σίγουρα περίμεναν τις αντιδράσεις αλληλεγγύης.

  Πολύ φοβάμαι ότι κρύβεται κάτι άλλο. Ο Τρελαντώνης θα μαζευτεί στο θέμα της ΕΡΤ, εξασφαλίζοντας όμως τη συναίνεση των δύο άλλων καραγκιόζηδων σε κάτι άλλο πολύ χειρότερο.

  • Καλημέρα, Πέτρο, καλό Σ/Κ!…. Συμφωνώ κι εγώ ότι είναι λάθος η απόλυτη απεργία της ΕΣΗΕΑ, θα ‘πρεπε να μεριμνήσουν να δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται ενημέρωση τουλάχιστον για τα τεκταινόμενα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ… Έβγαλαν σήμερα ένα απεργιακό φύλλο με πανελλήνια κυκλοφορία,όμως δεν αρκεί…
   Η τρικολόρε συγκυβέρνηση βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού, δεν είναι καθόλου απίθανη η προσφυγή σε εκλογές… Κάτι ακούω για 14 Ιουλίου… Ο Σαμαράς είναι απομονωμένος, πιστεύω πως δεν είχε προβλέψει το μέγεθος των αντιδράσεων, έπεσε ο ίδιος στην παγίδα του…Τα δυο δεκανίκια, Βενιζέλος, Κουβέλης, για να αποφύγουν τον απόλυτο εξευτελισμό τους, δεν είναι καθόλου απίθανο να επιχειρήσουν τώρα ηρωική έξοδο από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά… Θα δούμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: