Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

«Μονόδρομος η αναστολή της απεργίας των καθηγητών μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις»….

Sam Beni Kouvel xounta

«Μεγάλωσαν τα γένια μας η ψυχή μας αλλιώτεψε
αγριεμένο το σκυλί γαβγίζει τη φωνή του
βοήθα καλέ μου μη φαγωθούμε μεταξύ μας…» (Κ.Μ.Μύρης)…

Και να που ξέσπασε μια «εμφύλια διαμάχη»… Διαβάζω διάφορα επικριτικά έως και υβριστικά για την πρόταση αναστολής της απεργίας των καθηγητών από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ…

Κι εγώ μ’ όλη μου την καρδιά ήμουν υπέρ της απεργίας των συναδέλφων καθηγητών, όμως η (ψυχρή) λογική μου «κλωτσούσε», καθώς έβλεπα το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνταν οι εξελίξεις και ότι τελικά μια απεργία με (το πολύ ευαίσθητο) επίδικο «απεργία μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις» θα οδηγούσε αναμφισβήτητα το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών σε μια ακραία σύγκρουση μ’ ολόκληρη την κοινωνία… Και σ’ αυτή την περίπτωση δε θα έβγαιναν χαμένοι μόνο οι καθηγητές αλλά θα είχε υποστεί και μια βαριά ήττα ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ας δούμε όμως τα δεδομένα της εξέλιξης της σύγκρουσης κυβέρνησης – καθηγητών με τη δέουσα ψυχραιμία κι ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας:

1. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έκανε το σοβαρό λάθος να κάνει «σημαία» του την απεργία μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, όταν γνώριζε καλά ότι οι αδίστακτοι της τρικομματικής συγκυβέρνησης και τα μιντιακά παπαγαλάκια τους, θα έκαναν ξεσαλώνοντας επαίσχυντο «παιχνίδι» παίζοντας με την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων γονιών και μαθητών!

Με δεδομένη την απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να αναδιπλωθεί, να προτείνει την αναστολή της απεργίας, οπότε και με το κεφάλι ψηλά, λόγω της επιστράτευσης, θα επέστρεφαν στα σχολεία και ταυτόχρονα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το όπλο της απεργίας προκηρύσσοντάς την με τη λήξη των εξετάσεων αρνούμενοι να διορθώσουν και να βαθμολογήσουν τα γραπτά των μαθητών.

Σ’ αυτή την περίπτωση η ΟΛΜΕ θα κατάφερνε και την κυβέρνηση να πιέσει ασφυκτικά, αλλά κυρίως να έχει με το μέρος της το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, καθώς αναγνωρίζεται το δίκαιο των αιτημάτων των εκπαιδευτικών και με τη συμμετοχή στη διεξαγωγή των εξετάσεων θα αφόπλιζε τα κυβερνητικά και μιντιακά καθίκια και θα απόδειχνε στην κοινωνία ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα χάλια της εκπαίδευσης και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

2. Όσοι «καταριούνται» σήμερα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για «ξεπούλημα» και εμμένουν στην πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις οφείλουν να δώσουν κάποιες πειστικές απαντήσεις στο εξής σοβαρό δεδομένο: Ναι μεν οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ είναι απλά οι «ταχυδρόμοι» των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων στις οποίες οι καθηγητές αποφάσισαν νομότυπα (υπήρχε δηλαδή απαρτία, αφού συμμετείχε το 1/3 των μελών) με ποσοστά γύρω στο 90% υπέρ της απεργίας, αλλά η συμμετοχή, μεγαλύτερη βέβαια από άλλες φορές, δεν ήταν αυτό που λέμε «μαζική», αφού κυμάνθηκε περίπου στο 25%. Φέρνω για παράδειγμα τη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στην οποία σε σύνολο 1.800 καθηγητών συμμετείχαν στη λήψη της απόφασης με ποσοστό 92% μόνο 500 καθηγητές, που σημαίνει ότι πάνω από 70%, δηλαδή 1.200 καθηγητές  απείχαν από τις διαδικασίες!

Ε, λοιπόν μ’ ένα τέτοιο ισχνό ποσοστό συμμετοχής στις Γ.Σ.  δεν μπορείς να πας σε μετωπική σύγκρουση με το κυβερνητικό και μιντιακό κατεστημένο και κυρίως με την κοινωνία.

Να λάβουμε όμως σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι και αυτοί που συμμετείχαν στις Γ.Σ. ψήφισαν μαζικά υπέρ της απεργίας γνωρίζοντας ήδη ότι είναι «επιστρατευμένοι» και ως εκ τούτου η απεργία δεν επρόκειτο να γίνει καθώς οι εξετάσεις θα γίνονταν έτσι ή αλλιώς!

Επιδείχνει δηλαδή μια «ανέξοδη επαναστατικότητα» από τους «υπέρ της απεργίας» γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι απεργία δε θα γίνει!

3. Δυστυχώς το απεργιακό μέτωπο δεν κατέστη δυνατόν να διευρυνθεί, καθώς οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΣΕΕ υπονόμευσαν τον αγώνα των καθηγητών.

Και χωρίς την ολόθερμη στήριξη της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΣΕΕ δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μια απεργία με επίδικο τις Πανελλαδικές εξετάσεις που άμεσα ή έμμεσα αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

xounta-500x393

4. Δυστυχώς η Αριστερά και σ΄αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για το συνδικαλιστικό κίνημα εμφανίστηκε και πάλι διασπασμένη, καθώς το ΠΑΜΕ καθηγητών, η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, είχε λάβει ευθύς εξαρχής θέση κατά της απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Επιπροσθέτως ν’ αναφέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (το κόμμα εννοώ) δεν υποστήριξε ξεκάθαρα την πρόταση για απεργία, και δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου, αφού αναλογίστηκε ή μέτρησε το πολιτικό κόστος από την έκθεσή του στην κοινωνία, καθώς στη συντριπτική της πλειοψηφίας αυτή ήταν κατά της απεργίας ή έστω είχε σοβαρότατες επιφυλάξεις.

5.  Ήταν εκ των προτέρων σίγουρο ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ, παρά την αξιοπρεπή στάση του προέδρου της ΟΛΜΕ, ο οποίος και διαγράφτηκε από το κόμμα της Ν.Δ., δε θα άντεχαν στην αφόρητη πίεση από τα κόμματά τους και κάποια στιγμή θα υποχωρούσαν, όπως κι έγινε… Και άντε μετά να πας σε μια τόσο σημαντική απεργία με μόνους υποστηρικτές της τα στελέχη της Αυτόνομης Παρέμβασης (συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) και των Ριζοσπαστικών Παρεμβάσεων (αριστεριστές)… Είναι βέβαιο  ότι «θα φας τα μούτρα σου»!

6. Οι ανίκανοι και γελοίοι της κυβέρνησης που ενδύθηκαν τη στολή του «συνταγματάρχη» και νομίζουν πως κυβερνούν, ας μην επαίρονται και ας μην βαυκαλίζονται ότι πέτυχαν «μεγαλειώδη νίκη» κατά των καθηγητών. Το πολιτικό κόστος για την τρικολόρε συγκυβέρνηση είναι μεγάλο. Ήρθε σε ακραία αντιπαράθεση μ’ όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο και η κοινωνία κατάλαβε την κουτοπονηριά της να ενεργοποιήσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις  για να φέρει αντιμέτωπους τους καθηγητές με την κοινωνία… Η όλη «ιστορία» θα της γυρίσει μπούμερανγκ και την κουτοπονηριά της, τον ακραίο αυταρχισμό που επέδειξε επιβάλλοντας για άλλη μια φορά την επιστράτευση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου που επιχειρείται θα τα πληρώσει ακριβά!

7. Τέλος, δεν ξέρω αν χάθηκε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος σίγουρα δε χάθηκε. Οι συνάδελφοι καθηγητές αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν το χρόνο να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και μονοιασμένοι, με καλή οργάνωση και δυναμικά να κηρύξουν την απεργία με το τέλος των Πανελλαδικών εξετάσεων!… Και τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουν και την ολόθερμη συμπαράσταση ολόκληρης της κοινωνίας!… «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»!

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις στείρες αντιπαραθέσεις, αλληλοϋπονομεύσεις, αντιμαχίες και «εμφύλιες» διαμάχες… Σε τούτες τις δύσκολες ώρες η ενότητα και η ομοθυμία είναι το κρίσιμο ζητούμενο!

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “«Μονόδρομος η αναστολή της απεργίας των καθηγητών μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις»….

 1. Η συνταγή της τρικομματικής των αδίστακτων καθαρμάτων είναι τόσο πολύ γνωστή, όσο το πώς βράζουμε νερό. Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών το γνωρίζει, αλλά (νομίζω) δεν ήθελε να πέσει ‘αμαχητί’. Έγιναν πολύωρες (8ωρες-10ωρες) επαναλαμβανόμενες γενικές συνελεύσεις στην ΟΛΜΕ και θεωρώ πως το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά από τους καθηγητές και το συνδικαλιστικό τους όργανο. Νομίζω πως -όπως πάντα- στο τέλος δεν επικράτησαν οι φωνές των ψυχραιμότερων, αλλά των κομματικοποιημένων που προσεγγίστηκαν από τα κόμματά τους και τους ζητήθηκαν έμπρακτες δηλώσεις νομιμοφροσύνης. Δυστυχώς!

  Το θέμα ‘επιστράτευση’ έχει καταντήσει λάστιχο στα χέρια αυτών των αστείων που είχαμε τη βλακεία να τους στείλουμε να μας εξουσιάζουν. Έγραψες πως “…η ΟΛΜΕ θα κατάφερνε και την κυβέρνηση να πιέσει ασφυκτικά…”. Ετούτοι, αγαπητέ Γιάννη, ούτε εκβιάζονται, ούτε πιέζονται, ούτε καν ιδρώνει το αυτί τους. Γαιδουρομούλαρα ξεσαμάρωτα είναι που έχουν γραμμένους και εμάς και το Σύνταγμα. Μια απλή ανάγνωση στο νόμο περί “πολιτικής κινητοποίησης” και πότε αυτή νοείται θα πείσει κάθε αμφισβητία για τις προθέσεις τους!

  Όσο για το ΚΚΕ έχω γράψει πολλές φορές ότι θα συμμαχήσει και με τον λύκο αν διαπιστώσει ότι αυτό ευκαιριακά το ευνοεί.

  Τέλος, μην είσαι καθόλου μα καθόλου σίγουρος ότι ο κόσμος ‘κατάλαβε’. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως εδώ και 3 χρόνια όποιος ήταν να ξυπνήσει ξύπνησε, οι υπόλοιποι (που είναι απείρως περισσότεροι) δεν θα ξυπνήσουν ποτέ!!! Ποτέ όμως!!! Αυτοί πάντοτε θα βλέπουν το δόλιο σχέδιο των …ψευτοκουλτουριάρηδων αριστεριστών να καταστρέψουν την Ελλάδα. Περίμενε τις εκλογές που ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα με επιβεβαιώσουν.

  Αν έχω μια ελπίδα είναι ότι η γενιά που έρχεται θα είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία άνεργη (όσοι ‘εργάζονται’ θα παίρνουν ψίχουλα) και ίσως λόγω απίστευτης φτώχειας ξυπνήσει και τους στείλει στο διάολο. Νόμιμα, συντεταγμένα και όχι με φασιστικές εκτροπές.

  ΥΓ: Ο γιός μου ξεκινάει αύριο το πρωί τον αγώνα του. Εύχομαι να τα καταφέρει, αλλά, πίστεψέ με, περισσότερο εύχομαι αυτές οι πανελλαδικές να μη γίνονταν. Εύχομαι και αυτή η χούντα να έπεφτε από τον εκπαιδευτικό χώρο, όπως και η προηγούμενη.

 2. Καλημέρα, Πέτρο!… Συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου… Πρέπει να πω ότι η τακτική της ΟΛΜΕ ήταν εντελώς λάθος από την αρχή… Έπεσε στην παγίδα που της έστησαν οι αδίστακτοι «συνταγματάρχες» της τρικομματικής, και πολύ κακώς θέλησαν (οι συνδικαλιστές) να κάνουν «παιχνίδι» με το πολύ ευαίσθητο θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς ήταν σίγουρο ότι θα είχαν αντιμέτωπη την κοινωνία… Και με την κοινωνία απέναντί σου δεν μπορείς να πας «μακριά», είναι σίγουρο ότι θα «φας τα μούτρα σου»!… Εντελώς λάθος τακτική λοιπόν, οι καθηγητές έπαιξαν το χαρτί των Πανελλαδικών κι έχασαν… Άλλη μια (βαριά) ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος, κι έχεις, γαμώτο μου, τους αχρείους της συγκυβέρνησης να επαίρονται ότι κυβερνούν με πυγμή για το «καλό της κοινωνίας»!… Τέλος, απεδείχθη για άλλη μια φορά ότι ο κομματικοποιημένος συνδικαλισμός, ο συνδικαλισμός των εργατοπατέρων πρέπει ν’ αλλάξει εκ βάθρων… «Κάτι σάπιο υπάρχει και σε τούτο το βασίλειο της Δανιμαρκίας»!
  Καλή επιτυχία στο παιδί σου, εύχομαι από καρδιάς να τα πάει πολύ καλά!!!!

 3. Για μια απεργία που δεν έγινε ποτέ

  Τα καραγκιοζιλίκια που έλαβαν χώρα στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ δεν έπρεπε κανονικά να εκπλήσσουν κανέναν. Για τη στάση των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ δεν χρειάζεται να γίνει καν λόγος, ούτε έχει και κάποιο νόημα να τους φορτώνει κανείς την ευθύνη για ότι συνέβη. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και κάθε άλλη απαίτηση από δαύτους είναι μόνο χαμένος χρόνος, εκτός αν ορισμένοι ψάχνουν για επιπλέον άλλοθι. Αυτό που έχει τη σημασία του είναι η στάση της αριστεράς και εννοούμε όλης της αριστεράς και όχι μόνο της ΣΥΝΕΚ(παράταξη του Συριζα), που από κοινού με τα φερέφωνα της κυβέρνησης στην ΟΛΜΕ πρωταγωνίστησε στα τερτίπια που ματαίωσαν την ήδη υπονομευμένη απεργία στη διάρκεια των εξετάσεων ….Συνεχεια: http://wp.me/pryYN-1k7

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: