Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Το κυπριακό «ΟΧΙ», γιατί δεν θα χρεοκοπήσει η Κύπρος, κι ένα υστερόγραφο…

577084_569189069766340_788780810_n

Το «ΟΧΙ» της κυπριακής βουλής τείνει να μετατρέψει την Κύπρο από «Κούβα της Μεσογείου», όπως κάποτε λεγόταν σε «Ισλανδία της Μεσογείου». Υπό όρους δε, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για το σύνολο της ευρωζώνης.

Τα έντρομα ελληνικά ΜΜΕ και οι παράγοντες της τρικομματικής κυβέρνησης μας εξηγούν πόσο διαφορετικά και μικρότερα είναι τα μεγέθη της κυπριακής οικονομίας από αυτά της ελληνικής και των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης. Έχουν απόλυτο δίκιο. “Ξεχνούν” όμως επίσης ότι και οι διαπραγματευτικές δυνατότητες στη βάση του συστημικού κινδύνου είναι εξίσου μικρότερες από πλευράς Κύπρου.

Πάντα στη βάση κάθε διαπραγμάτευσης με την όποια χώρα ευρίσκετο ο κίνδυνος του ντόμινο από τη συστημική επίδραση της άτακτης στάσης πληρωμών ενός κράτους- μέλους του ευρώ ή της εξόδου από το ευρώ. Η διαδικασία δε των διαπραγματεύσεων ήταν πανομοιότυπη: η Γερμανία άφηνε την κρίση σε κάθε χώρα να εξελιχθεί μέχρι το μη περαιτέρω αντιμετωπίζοντάς την ως αρχικά μονοδιάστατα εθνικό ζήτημα. Έπειτα, η κάθε χώρα αναγκαζόταν έχοντας γονατίσει- ή επειδή η κυβέρνησή της διατεινόταν ότι η χώρα είχε γονατίσει- να αιτηθεί βοήθεια.

Και έπειτα με προεξάρχουσα τη Γερμανία και τους στενούς συμμάχους της ετίθεντο οι εξοντωτικοί όροι στο πλαίσιο εκβιαστικών διλημμάτων και ηθικιστικών, τιμωρητικών προτροπών. Κανείς μέχρι το όχι της κυπριακής βουλής δε διανοήθηκε να επιστρέψει το μπαλάκι στη Γερμανία ώστε να διαγνώσει την αντίδρασή της.

Είναι βέβαιο ότι η Γερμανία δε θα υποχωρήσει εύκολα. Αφενός γιατί θεωρεί ότι αν κάνει πίσω θα ανοίξει δρόμο για αντίστοιχες συμπεριφορές και από άλλα κράτη- μέλη της ΟΝΕ και αφετέρου επειδή εκτιμά ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο (λάθος τους!). Η Γερμανία θα πιέσει την κυπριακή δημοκρατία, ελπίζοντας να την κάνει εν τέλει να λυγίσει.

cyprus_poster

-Το πρόβλημα της Κύπρου και η Αριστερά…

Σήμερα λοιπόν, χάρη στο «ΟΧΙ» της κυπριακής βουλής διαμορφώνεται ένα «άνοιγμα» στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί στην ευρωζώνη. Η πορεία είναι αμφίβολη από εδώ και πέρα και επικίνδυνη. Εδώ όμως, που ένα νέο «κυπριακό» ζήτημα διαμορφώνεται με πανευρωπαϊκές και διεθνείς επιπτώσεις και ενόσω οι δεξιές, μνημονιακές δυνάμεις της Ελλάδας είναι απολύτως έκθετες, η αριστερά καλείται να αναλάβει τον πρωτοπόρο ρόλο.
Πρώτον, θέτοντας το καθαρό πολιτικό ζήτημα σε εθνικό επίπεδο της συμπαράστασης στην κυπριακή δημοκρατία. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τη λογική του «η Κύπρος βρίσκεται μακριά». Η αριστερά οφείλει να συνδέσει το κοινωνικό με το πατριωτικό ζήτημα όπως και σε άλλες φάσεις της ιστορίας της έκανε με επιτυχία.

Δεύτερον, πρέπει να αποπειραθεί να παίξει ρόλο σε μια ευρύτερη συνεννόηση. Αν μπορεί η Κύπρος, τότε μπορούν και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, με την τελευταία ακόμα πασχίζει να συγκροτήσει κυβέρνηση. Η συνεννόηση αυτή πρέπει να κατατείνει προς την απαίτηση πλήρους αλλαγής πολιτικής προς αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη κατεύθυνση, με κλιμάκωση της σύγκρουσης έως την έξοδο από το ευρώ. Το ευρώ δεν είναι φετίχ ούτε θέσφατο υπέρτερο της δημοκρατίας και της κοινωνικής επιβίωσης. Αυτό πρέπει να ειπωθεί πλέον καθαρά.

Τρίτον, η αριστερά πρέπει να κινητοποιήσει το λαό και να χτίσει την πίεση υπέρ της έμπρακτης αλληλεγγύης στην Κύπρο. Ο κυπριακός λαός δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί μόνος του. Η ισχυρότερη συμπαράσταση που μπορεί να του προσφερθεί είναι να αποδειχτεί το «όχι» του όντως συστημικό. Και αυτό προϋποθέτει 2,3, πολλά «όχι» στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Να η νέα μεγάλη πρόκληση για την αριστερά στη χώρα μας και όχι μόνο.

-Γιατί δεν θα χρεοκοπήσει η Κύπρος…

Στους λεονταρισμούς και τσαμπουκάδες του ανελέητου και κυνικού Σόιμπλε που θέλει να τελειώσει την Κύπρο, υπάρχει ένα μυστικό για το οποίο δεν γίνεται κουβέντα στο Βερολίνο.

Και το μυστικό αυτό είναι ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες κατά 5,9% δισεκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Δηλαδή η Κύπρος (κράτος, ιδιώτες και επιχειρήσεις) έχουν ανοιχτά δάνεια με γερμανικές τράπεζες ύψους 5,9 δισ. και η Γερμανία είναι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ο δεύτερος μεγάλος πιστωτής της Κύπρου μετά τη Ρωσία.

Γι’ αυτό και δεν θα αφήσουν οι Γερμανοί να καταρρεύσει οικονομικά και να πτωχεύσει η Κύπρος. Γιατί αυτόματα χάνουν τα λεφτά τους οι γερμανικές τράπεζες και αυτόματα μπαίνουν στο κόκκινο και στις αρνητικές προβλέψεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Φυσικά αυτό το λεπτό και κρίσιμο σημείο στη σύγκρουση Βρυξελλών-Λευκωσίας το γνωρίζουν όλοι, από Μέρκελ και Σόιμπλε μέχρι Πούτιν, Αναστασιάδη και Σαμαρά, αλλά δεν το αγγίζουν καθόλου γιατί η απλή και μόνο αναφορά του μπορεί να προκαλέσει τεράστια τραπεζική αναταραχή στη Γερμανία και να χαλάσει η «σούπα» που έχουν ετοιμάσει για την Κύπρο, Μέρκελ και λοιποί συγγενείς.

Λύση θα βρεθεί. Και θα είναι πολύ επώδυνη για την Κύπρο. Αλλά η μεγαλόνησος δεν θα βυθιστεί στο χάος της χρεοκοπίας, γιατί όπως λένε πολλοί τελικά είναι καλύτερο να χρωστάς, παρά να σου χρωστάνε.

197204_569213979763849_988001564_n

Υ.Γ: Για να βάζουμε κάποια πράγματα στη θέση τους, μετά την κρίση στην Κύπρο, γιατί μ’ αυτά που διαβάζω το τριχωτό της κεφαλής μου αποχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς:
Ο Πούτιν δεν είναι ο Άγιος Πέτρος (δεν είναι καν άγιος)

Η Ρωσία δεν είναι η ΕΣΣΔ. Το σύστημα της είναι ο καπιταλισμός και μάλιστα εκ των αγριότερων. Όσοι έχουν μείνει στη δεκαετία του ’80 ας κινήσουν σιγά- σιγά. Έχει πολύ δρόμο μέχρι το 2013.

Οι γερμανοί κυβερνώντες δεν είναι ευρωπαϊστές. Είναι ένα διαστροφικό μείγμα νεοφιλελεύθερων εθνικιστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για να πάρουν χαμπάρι οι νότιοι ότι θα είναι η εργασιακή Κίνα των βορείων. Αλλά οι νότιοι από τον νταλγκά τους έχουν πιει πολλά ούζα και δεν το καταλαβαίνουν.

Το μαύρο χρήμα δεν υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Το παραδοσιακότερο πλυντήριο βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης.

Το κύριο βάρος για τις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης είναι το ίδιο το ενιαίο νόμισμα. Το ότι δεν το ομολογούν οι ίδιοι δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει.

Όταν πεις «όχι» στον ισχυρό να περιμένεις με σιγουριά τον εκβιασμό. Κι όταν έρθει ο εκβιασμός πρέπει να είσαι αποφασισμένος. Αν είσαι απλώς αμήχανος το παιχνίδι έχει χαθεί.
*Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Σαμαράς βρίσκεται στη ζωή (το λέω για όσους έχετε ανησυχήσει λόγω της παρατεταμένης σιωπής του)

Single Post Navigation

2 thoughts on “Το κυπριακό «ΟΧΙ», γιατί δεν θα χρεοκοπήσει η Κύπρος, κι ένα υστερόγραφο…

 1. Έχω την εντύπωση πως η φακλάνα του Βερολίνου, ο σκατόψυχος υπουργός της και η άλλη η ανεκδιήγητη του ΔΝΤ που περισσότερο φέρνει σε τσατσά επαρχιακού μπουρδέλου, έχουν πρώτα συνεννοηθεί με τον Πού(σ)τιν. Την εναλλακτική που (θα) είχε η Κύπρος με τη Ρωσία (ακόμη και τα νήπια γνωρίζουν τη διαχρονική φιλία και συνεργασία των δύο χωρών), ήθελαν εξαρχής να την αποκλείσουν. Σε περίπτωση που η Ρωσία διέσωζε την Κύπρο θα ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σφαλιάρα για τα σχέδιά τους και ήθελαν να την αποφύγουν. Κομπλεξικοί όπως είναι θέλουν να περνάει μόνο το δικό τους και χωρίς αντιρρήσεις.

  Από την άλλη ο Μεντβέντεφ απείλησε με διεθνή δικαστήρια (και έχει δίκιο) σε περίπτωση που «κουρευτούν» οι καταθέσεις Ρώσων υπηκόων. Απείλησε επίσης με αποχώρηση των ρωσικών επενδύσεων από το νησί. Γέλασα πάντως με την αποστροφή του λόγου του ότι οι Ρώσοι καταθέτες πρέπει να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους. Πριν από 2 μήνες δεν ήταν που ο Ντεπαρτιέ μετέφερε τα εκατομμύριά του από τη χώρα του στη Ρωσία και μας τον έδειχναν οι κάμερες να τον υποδέχεται και να τον ασπάζεται ο ίδιος ο Πούτιν, επιβραβεύοντας τον για την απόφαση του να επιλέξει χώρα με χαμηλότερη φορολογία;;;

  Αυτό που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως γίνεται να υποστηρίζουν κούρεμα των καταθέσεων αυτοί οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι! Από τότε που μας έβαλαν στην ΕΟΚ και ακόμη χειρότερα στην ΟΝΕ μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου για …ελεύθερη οικονομία. Αυτό είχαν στο μυαλό τους;

  Δεν ξέρω ποια κουφάλα το σκέφτηκε, πάντως του αξίζει Νόμπελ Οικονομίας (και δεν ειρωνεύομαι). Το σχέδιό του είναι πραγματικά ασύλληπτο και πιστεύω ότι δεν έχει ξεδιπλωθεί ακόμα:
  – έβαλαν τις χώρες σε ένα κοινό νόμισμα,
  – αφαίρεσαν (με αυτό τον τρόπο) τη δυνατότητα υποτίμησης και επανεκκίνησης,
  – η ενοποίηση ήταν ΜΟΝΟ νομισματική και ΟΧΙ οικονομική (η κάθε χώρα εφήρμοζε τη δική της οικονομική πολιτική χωρίς να απολογείται και να ελέγχεται),
  – επέτρεψαν τον υπέρμετρο δανεισμό των πιο αδύναμων χωρών,
  – έκλεισαν τους δρόμους του δανεισμού από χώρες εκτός Ε.Ε, εγκλωβίζοντας τις χρεωμένες χώρες και οδηγώντας τες ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ στην «αγκαλιά» της ΕΚΤ και του ΔΝΤ,
  – μάζεψαν όλο το «χαρτί» με τα ληστρικά επιτόκια που μονομερώς επέβαλλαν (αφού φρόντισαν ώστε τα επιτόκια της ελεύθερης αγοράς να είναι ακόμη χειρότερα) και τώρα
  – βάζουν χέρι και στα δισεκατομμύρια των καταθέσεων των πολιτών εκτός Ε.Ε.

  Μαζεύουν από παντού!!!
  Να τα βάλουν στον πάτο τους. Κι αν δεν μπαίνουν να βοηθήσω στο σπρώξιμο!

  ΥΓ: Πάνω απ’ όλα σε ευχαριστώ για την πληροφορία που έγραψες στο τέλος. Ένα δάκρυ που κύλησε ήταν αυθόρμητο…
  Α, μη το ξεχάσω: Ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος και ο Τσίπρας επικίνδυνος.
  Εκτός από τον Κεδίκογλου, το είπε και ο Μπένι. Έτσι θα ‘ναι!

 2. Γεια σου, Πέτρο… Καλό Σαββατοκύριακο!…
  Αφήνω ασχολίαστα τα περί των «γκάνγκστερς» της ευρω-εγκληματικής πολιτικής (άλλωστε συμφωνούμε), για ν’ αναφερθώ στα δικά μας «τσόλια» της συγκυβέρνησης…
  «Είναι σαν να το βλέπω με τα μάτια μου: Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης, ο Στουρνάρας, ομού με το επιχειρηματικό και το μιντιακό τους ασκέρι, προσεύχονται γονατιστοί σε όποιον θεό ή δαίμονα πιστεύει ο καθένας να μη βρεθεί λύση ωφέλιμη για την Κύπρο και τον λαό της. Προσεύχονται να υποκύψουν οι Κύπριοι στις εντολές της τρόικας κι αν δεν υποκύψουν, να χρεωκοπήσουν οι άμυαλοι, για να μάθουνε να κάνουνε μαγκιές. Υπερβολές; Καθόλου. Το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης γνωρίζει καλά ότι αν η Κύπρος κερδίσει έστω και το ελάχιστο χάρη στο όχι των βουλευτών της, οι δικοί μας οι ερίφηδες δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούνε. Τα αλλεπάλληλα ναι που έχουνε ξεστομίσει χειροκροτώντας οι άθλιοι τους εαυτούς τους, θα γίνουν λίθοι αναθέματος και θα πέσουν στις φαιές κεφαλές τους.
  Αν η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει την Κύπρο στις δραματικές στιγμές που περνάει, θα είχε βγει, με προεξάρχοντα τον Σαμαρά, στα κεραμίδια. Θα έδιναν συνεντεύξεις Τύπου, θα καλούσαν την Βουλή να συνεδριάσει εκτάκτως, θα μίλαγαν στα ξένα ΜΜΕ, θα ζητούσαν συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, θα οργάνωναν σε κοινό μέτωπο τις χώρες του Νότου, για να αξιοποιήσουν τον διεθνή σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση της Κύπρου…»
  Αυτοί είναι οι ΑΛΗΤΕΣ της τρικομματικής: «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
  προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!» (Κ. Βάρναλης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: