Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Η αναλγησία των «κατακτητών»: «σάπια μυαλά, σάπιες ψυχές»…

banker-government-people (1)

«Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά» (Mark Twain)

Για το ποιοι μας κυβερνούν σήμερα στην Ελλάδα διαλέγετε και παίρνετε από τη ρήση του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα…

«Φοβάμαι τους ανθρώπους

που με καταλερωμένη τη φωλιά

πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου»,

έγραφε ο Μανόλης Αναγνωστάκης πριν από χρόνια σε ένα ποίημα – σχόλιο για τους μετά τη χούντα αντιστασιακούς. Πιθανόν αυτό το ποίημα να ενέπνευσε τον Θ. Πάγκαλο να διατυπώσει την κατηγορία «όλοι μαζί τα φάγαμε», που έκτοτε, με παραλλαγές και αυξομοιώσεις, παραμένει η ηθική ραχοκοκαλιά του Μνημονίου.

Μια παραλλαγή του «όλοι μαζί τα φάγαμε», το «όλοι ίδιοι είμαστε», αποτελεί σήμερα και το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ από το σύστημα του Μνημονίου και της διαπλοκής. Και φυσικά οι πιο χτυπητές και προκλητικές περιπτώσεις είναι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Ο μεν πρώτος, ως «κωλοτούμπας» -τη μία σκληρός αντιμνημονιακός, την άλλη «ουδείς αναμάρτητος», απών απ’ τη Βουλή, επιχειρεί με γκαιμπελικές μεθόδους να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δε δεύτερος, που βρίσκεται κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από τον Λαυρεντιάδη, την Proton Bank, τη λίστα Λαγκάρντ, μέχρι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τολμάει να κατηγορεί τον Α. Τσίπρα για περίεργες επαφές. Ο Μπενίτο είναι μια από τις περιπτώσεις που το ρητό «στο σπίτι του κρεμασμένου» ταιριάζει απόλυτα.

Η αναλγησία των κατακτητών:

lupo_travestito_da_pecoraΜόνο σε περιπτώσεις ξένης κατοχής παρατηρείται αναλγησία σαν αυτήν που επιδεικνύει η πολιτική ελίτ που οδήγησε την Ελλάδα στο Μνημόνιο και την πολυετή υποδούλωση, με ανυπολόγιστο κόστος σε κάθε τομέα και απρόβλεπτο το τέλος της αιχμαλωσίας μας, τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε συνέπειες που υφιστάμεθα και θα υποστούμε, ώσπου να εξοντωθεί ο λαός, η χώρα, εκτός αν εξεγερθούμε έγκαιρα, ενθυμούμενοι τον Σεφέρη: «Οδηγούμαστε σε τραγωδία, είναι εθνική επιταγή η αποπομπή της χούντας».

«Γι’ αυτό πηδάνε οι άνθρωποι από τα μπαλκόνια. Αυτό που ζούμε είναι Ολοκαύτωμα. Μοιάζει με το στάδιο προτού αρχίσει η τελική εξόντωση. Όταν αρπάζανε τις περιουσίες και μαντρώνανε τον κόσμο σε γκέτο».

Μνημόνιο 3 , όρος: « Σε συμφωνία με τους στόχους της εθνικής πολιτικής, ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά (νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό) και υποδομές που προτάσσει το εθνικό συμφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε συμμόρφωση με την συνθήκη της Ε.Ε. και τους αντίστοιχους δευτερεύοντες νομικούς κανόνες».

Με δυο λόγια και σε μια μόνο παράγραφο οι τοκογλύφοι των αγορών επέβαλλαν στους ντόπιους σαλτιμπάγκους που συγκυβερνούν να έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, χωρίς μάλιστα ούτε την διαδικασία …. της αποκρατικοποίησης, αφού ο Ελληνικός πληθυσμός θα έχει πρόσβαση στα βασικά αυτά αγαθά (νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο, δρόμους κλπ) μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι απόλυτα συμμορφωμένος στις συνθήκες και τους κανόνες που θα επιβάλλουν κάθε φορά.

Τι κι αν έλεγε ο Ρήγας Φερραίος «Όταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρή τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του»

Troika-Esoterikou

Σάπια μυαλά, σάπιες ψυχές:

Πρέπει να φύγουν το συντομότερο, γιατί οδηγούν τη χώρα και τον λαό της από την προϊούσα εξαθλίωση στην ολοσχερή καταστροφή με ολοένα και πιο εντατικούς ρυθμούς. Όλο αυτό το απίθανο και απίστευτα δαιδαλώδες σύστημα εξουσίας όζει από την αποφορά και τη σαπίλα, με κίνδυνο εμφανέστατο πια να εθιστούμε (και ήδη πολλοί έχουν εθιστεί) στη βρόμα και τη δυσωδία. Στη μόλυνση δηλαδή και του δικού μας μυαλού και της δικής μας ψυχής. Και έτσι να θεωρήσουμε απολύτως φυσιολογικά (έως και μοιραία, εδώ που τα λέμε) όλα όσα συμβαίνουν τόσο στην ολική βάση των ταξικών και κοινωνικών σχέσεων όσο και στο ιδεολογικό περίβλημα με το οποίο νομιμοποιούνται και αιτιολογούνται όλες αυτές οι σχέσεις. Και ίσως αυτή η νομιμοποιητική και ψυχικά εθιστική διαδικασία, αυτός ο υβρεολογικός και νομικός οχετός εναντίον της έγερσης, να είναι απείρως πιο επικίνδυνος από την ασυδοσία της άρχουσας τάξης και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Γιατί με τη διαχεόμενη μόλυνση δεν καταστρέφεται μόνο οικονομικά η δημιουργική κανονικότητα προσώπων και συλλογικοτήτων. Κυρίως καταστρέφεται το μεγαλείο της εργασίας και εξαθλιώνεται ο κοινωνικά δομικός της ρόλος σε όλη τη διαδικασία της ανθρώπινης συνύπαρξης και αξιοπρέπειας. Οι ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι που δημιούργησε η σαπίλα τους το αποδεικνύει…

Γι αυτό σου λέω «πολέμα!», όπως το είχε πει κι ο Νίκος Καζαντζάκης: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!».

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Η αναλγησία των «κατακτητών»: «σάπια μυαλά, σάπιες ψυχές»…

 1. Ο Σύριζα βάλλεται από παντού. Από το ΚΚΕ έως τους πιθήκους με τα μαύρα. Είδες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να ενοχλούνται από τη στάση του ΚΚΕ η οποία είναι απείρως πιο αποστασιοποιημένη από τα μνημόνια, την Ε.Ε και το ευρώ; Είδες κανέναν από δαύτους να ασχολείται με τους ΑΝ.ΕΛ; Ή (ακόμη χειρότερα) να ενοχλείται από τις «απειλές» των νεοναζί;

  Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Βαρέθηκα να διαβάζω ανακοινωθέντα από Κεδίκογλου (δεν περίμενα να υπάρξει χειρότερος @@@ από τον Ρουσόπουλο αλλά διαψεύστηκα), τον Μπενίτο, τον Πάγκακο, τον Ψαριανό (αυτός κι αν κάνει για κυβερνητικός παπαγάλος!), τον Παφίλη και το άλλο το μαλακισμένο πρωτοπαλίκαρο της χ.α. Όλοι συγκλίνουν ότι ο Τσίπρας είναι επικίνδυνος. Αυτή η ταύτιση κάτι μας λέει.

  Δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, τα ’χουμε ξαναπεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι συνιστώσες του και οι δεκάδες αντικρουόμενες απόψεις των στελεχών του σχεδόν σε όλα. Αν τα είχαν βρει μεταξύ τους ενδεχομένως το κόμμα να είχε απογειωθεί.

  Αρχικά είχα πιστέψει ότι η τρόικα εσωτερικού που μας κυβερνά είναι όλοι τους πουλημένα καθίκια. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι ούτε και οι ίδιοι ήξεραν τι υπέγραψαν, άρα είναι ΚΑΙ μαλάκες.
  Και να ξέρεις, ο δωσίλογος που είναι ταυτόχρονα και βλάκας είναι επικίνδυνος.
  Για όλα…

  • Καλημέρα, Πέτρο…. Η μεγάλη απειλή για το, ως το μεδούλι διεφθαρμένο, «πολιτικό σύστημα» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό και η «λύσσα» εναντίον του… Δε θα παραδώσουν εύκολα την εξουσία, θα κάνουν το κάθε τι για ν’ αποτρέψουν κάτι τέτοιο… Εγώ φοβάμαι ακόμα και πολύ χοντρή προβοκάτσια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά της Αριστεράς!…Έτυχε να πέσει ο κλήρος στο ΣΥΡΙΖΑ για την ελπίδα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, γι αυτό χρειάζεται την πιο πλατιά λαϊκή υποστήριξη…. Χωρίς το λαό μαζί του ο ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση να γίνει δε θα μακροημερεύσει… Όσο για τις «διαφορετικές φωνές» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες τα πράγματα είναι καλύτερα… Ελπίζω το συνέδριο που θα γίνει κατά τον Ιούνιο να επιλύσει αυτού του είδους τα προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται με ενιαία άποψη και αποφασισμένος να κυβερνήσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: