Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Βουλευτικά «φάλτσα» στην «ορχήστρα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ…

RTEmagicC_logo_piccolo_erwthmatiko

«Η σοσιαλιστική ιδεολογία είναι το εύκολο/ η σοσιαλιστική ψυχολογία είναι το δύσκολο»

 Στο παραπάνω δίστιχο ο ποιητής Νίκος Καρούζος θέτει ένα από τα ουσιαστικότερα προβλήματα που, όπως αποδεικνύει και η ιστορία, η Αριστερά δεν κατάφερε να λύσει ακόμα: είναι εύκολη η σοσιαλιστική θεωρητικολογία, τα τσιτάτα και οι συχνές παραπομπές στους μεγάλους θεωρητικούς του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Το (πολύ) δύσκολο όμως είναι να καταφέρεις να μετουσιώσεις τη θεωρία σε πράξη, να την προσαρμόζεις πρακτικά κι ευέλικτα, θα έλεγα, στις εκάστοτε διαμορφούμενες πολιτικές συνθήκες χωρίς να αποστασιοποιείσαι ή και να παραβιάζεις τις βασικές σου αρχές.

Μια ουσιαστική πλευρά του προβλήματος, μιλώντας με ψυχαναλυτικούς όρους που δεν πρέπει να τους παραβλέπουμε,  έχει, κατά τη γνώμη μου, να κάνει με την αέναη σύγκρουση ανάμεσα στο «Εγώ» και στο «Εμείς».

Όσοι επαγγέλλονται τη συλλογικότητα έναντι της ατομικότητας τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στην πολιτική πράξη, ήτοι προτάσσουν πολιτικά το «Εμείς» έναντι του «Εγώ, οφείλουν να τιθασεύσουν (δε λέω να υποτάξουν) το «Εγώ» και να προτάξουν το «Εμείς», ώστε να το εντάξουν στην κοινή συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη των πολιτικών στόχων. Η Αριστερά δηλαδή έχει χρέος να κάνει πράξη αυτό που είπε, όχι κάνας κομμουνιστής θεωρητικός, αλλά ένας λαϊκός αγωνιστής του ’21, ο στρατηγός Μακρυγιάννης: «Να λέμε ότι είμαστε στο “Εμείς” κι όχι στο “Εγώ”».

Όχι μόνο να το λέμε αλλά και να το πράττουμε, προσθέτω εγώ, όταν αυτό πολύ περισσότερο δεν αφορά απλά μέλη ή μη προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά ηγετικά του στελέχη, όπως οι βουλευτές του, που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με συχνές εμφανίσεις στα Μ.Μ.Ε. Όταν μάλιστα γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο αντίπαλός σου βυσσοδομεί αναίσχυντα εναντίον σου και περιμένει ανά πάσα στιγμή να πιαστεί από μια «στραβή» λέξη ή πρόταση για να κάνει την «τρίχα τριχιά» και να σε εκθέσει στο εκλογικό σώμα, τότε οφείλεις να έχεις τα «μάτια σου δεκατέσσερα» για να μην πατήσεις την πεπονόφλουδα και πέσεις στην παγίδα του.

Ανέκαθεν στη ριζοσπαστική Αριστερά, και εν προκειμένω στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η διαφορετική άποψη «εντός των τειχών» δεν ήταν καταδικαστέα, αντίθετα η ύπαρξη διαφορετικών ιδεών, θέσεων κι απόψεων  θεωρείται πλούτος στο πλαίσιο του δημοκρατικού πλουραλισμού που οφείλει να λειτουργεί ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα.

Όμως, αυτό που από χρόνια η ριζοσπαστική Αριστερά, και τώρα όπως αποδεικνύεται με τα συχνά δημόσια «φαλτσαρίσματα» και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν κατάφερε είναι να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις και να εκθέτει δημόσια, ιδιαίτερα από τα στελέχη πρώτης γραμμής, τις συλλογικές αποφάσεις και τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις.

Προς Θεού δεν μιλώ για την επιβολή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού στην κομματική λειτουργία, αλλά για το αυτονόητο ότι όταν ένα στέλεχος εκπροσωπεί δημόσια το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οφείλει να εκθέτει τις συλλογικές αποφάσεις και να υπερασπίζεται τις προγραμματικές θέσεις κι όχι τις προσωπικές ή τασικές απόψεις.

Σε ό, τι αφορά αυτή τη δυσλειτουργία, ή τα «φαλτσαρίσματα της ορχήστρας», ας πάρουμε για παράδειγμα την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, και περιοριζόμενος στους τελευταίους δυο τρεις μήνες της πολιτικής επικαιρότητας, αναφέρω μερικές «φάλτσες» περιπτώσεις που δημιούργησαν, έστω και από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση ή και δολιοφθορά του αντιπάλου σου, έντονη αίσθηση, αρνητική επί το πλείστον, στο ευρύ εκλογικό σώμα:

«Φάλτσο» 1ο:

-Πριν δυο μήνες περίπου ήταν ο Λαφαζάνης που σε τηλεοπτικό κανάλι ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει…». Βέβαια η συνέχεια του σκεπτικού του Λαφαζάνη ήταν διαφορετική, καθώς επισήμανε μεν τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατέληγε στο ό, τι άμα ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί από το λαό να κυβερνήσει είναι έτοιμος ν’ αναλάβει τη βαριά ευθύνη.

 Όμως, ένα έμπειρο στέλεχος όπως ο Λαφαζάνης έπρεπε να γνωρίζει ότι, σε τέτοιους δύσκολους και έκρυθμους καιρούς που βρίσκεσαι ένα βήμα πριν την κυβερνητική εξουσία, ακόμα κι αν έχεις διαφορετική προσωπική άποψη, δεν εκστομίζεις δημόσια ότι «δεν είσαι έτοιμος»… Απλά δηλώνεις το αυτονόητο: «είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε ή τουλάχιστον περισσότερο έτοιμοι απ’ αυτούς που μας κυβέρνησαν ως τώρα και μας οδήγησαν στην καταστροφή».

«Φάλτσο» 2ο:

-Πριν λίγο καιρό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σ. Γαΐτάνη, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η Π.Γ.Μ. (Σκόπια) έχει δικαίωμα να ονομάζεται «Μακεδονία», παρά τη γνωστή θέση του κόμματος για «ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Κι άιντε μετά να τα συμμαζέψει το Γραφείο τύπου του κόμματος- η κα Γαΐτάνη λέει εξέφρασε προσωπική της άποψη.

Λες κι ο κόσμος είχε μεγάλο καημό να μάθει την προσωπική άποψη της κας Γαΐτάνη ή τέλος πάντων των φίλων της!

«Φάλτσο» 3ο:

-Καμιά εικοσαριά μέρες πριν, κι ενώ το πολιτικό τοπίο καίγονταν με τις ακροδεξιές Δένδιες εκκαθαρίσεις σε «βίλες» κι άλλες καταλήψεις και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στο στόχαστρο της ακροδεξιάς δράκας του Σαμαρά που μας κυβερνά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σ. Διαμαντόπουλος, βγήκε σε ραδιόφωνο και δήλωσε ότι εμπνέεται από τον αναρχισμό. Με γεια σου με χαρά σου, παλικάρι μου, να εμπνέεσαι από τον Μπακούνιν, τον Προυντόν και τον Κοροπότκιν, αλλά τον κόσμο τι τον κόφτει, αν εσύ δηλώνεις αναρχικός… Το κόμμα πάντως με το οποίο εκλέχτηκες και βρίσκεσαι στη Βουλή, τον σέβεται, αλλά δεν ασπάζεται τον αναρχισμό… Για αυτό καλά θα κάνεις στις επόμενες εκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε σε εκφράζει, να κατέβεις στις εκλογές με τους συντρόφους σου αναρχικούς… Όσο όμως είσαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεις να εκφράζεις και να υπερασπίζεσαι τις θέσεις και το πρόγραμμά του.

«Φάλτσο» 4ο:

-Μόλις προχθές το έμπειρο πολιτικό στέλεχος, ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη είπε μεταξύ άλλων και την προσωπική του πρόταση ότι «όσοι εκ των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι να πληρώνουν φόρο που θα πάει για τη μισθοδοσία του κλήρου».

Το ακούς, το διαβάζεις και εξανίστασαι!… Όχι γιατί διαφωνείς επί της ουσίας με την πρότασή του, αλλά γιατί προτρέχει να καταθέσει άγαρμπα την προσωπική του άποψη σ’ ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Δεν του αρκεί η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το διαχωρισμό  Κράτους – Εκκλησίας, αλλά υπεισέρχεται σε επί μέρους ζητήματα του ευαίσθητου αυτού προβλήματος, τα οποία όπως δήλωσε, στο ίδιο συνέδριο, κι ο γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο σ. Δ. Βίτσας, θα εξετασθούν και θα συζητηθούν στην ώρα τους με την ηγεσία της Εκκλησίας.

Έμαθαν την πρόταση του Κουράκη στο «άντρο» της Συγγρού  και εξέδωσαν στο πι και φι τη συκοφαντική τους ανακοίνωση, και με τη συνδρομή των εξωνημένων φιλοκυβερνητικών Μ.Μ.Ε., άρχισαν να τσιρίζουν εν χορώ: «Ακούστε, χριστιανοί, ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει στην εξουσία θα σας φορολογήσει, για να πληρώνετε τους παπάδες»!…

Κι άντε μετά και πάλι το Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα εκδίδοντας σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση:

«Η προσωπική πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσου Κουράκη στο συνέδριο “’Εκκλησία και Αριστερά” δεν είναι καινοφανής» και πως «στο παρελθόν έχει υιοθετηθεί τόσο από τον ΥΠ.ΟΙΚ. κ. Στουρνάρα, όσο και από άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες».

Τι να το κάνεις όμως, το κακό, για άλλη μια φορά, έχει γίνει στο όνομα της κατάθεσης της «προσωπικής πρότασης»!…

Κι ύστερα μου λες γιατί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει στασιμότητα. Αν δεν καλοκουρδίσει την «ορχήστρα» του και συνεχιστούν τα «φάλτσα» μπορεί να πάει και χειρότερα.

Κλείνοντας, οι «καιροί ου μενετοί», και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρέπει να κατανοήσουν καλά ότι εκπροσωπούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι όχι το κόμμα του 5% και ότι απευθύνονται όχι στους φίλους τους ή στη γκρούπα τους αλλά σ’ όλους τους προοδευτικούς κι αριστερούς πολίτες αυτής της χώρας.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται στα πρόθυρα της κυβερνητικής εξουσίας κι αυτό που χρειάζεται αυτή την ώρα ο κοσμάκης που υποφέρει από τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα δεν είναι η «πασαρέλα» των προσωπικών προτάσεων, αλλά η κατάθεση ξεκάθαρων προγραμματικών θέσεων, ενιαία συλλογική προσπάθεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Αν αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ αποτύχει αυτό δε θα είναι καταστροφή μόνο για τον ίδιο αλλά για ολόκληρη την Αριστερά του τόπου μας, και γιατί όχι, και για την ευρωπαϊκή Αριστερά, καθώς αυτή την περίοδο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας με την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταφέρει να γίνει κυβέρνηση, ώστε ν’ ανοίξουν ελπιδοφόρα φτερά και στους άλλους λαούς της Ευρώπης.

Ο ιστορικός αυτός ρόλος έλαχε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και έχει χρέος να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει!… Η ιστορία μας δίνει την ευκαιρία και μεις είμαστε υποχρεωμένοι να την αγκαλιάσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά με υψωμένες τις σημαίες της αισιοδοξίας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Βουλευτικά «φάλτσα» στην «ορχήστρα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ…

 1. Γιάννη καλημέρα.
  Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναρωτιέμαι συνεχώς τί πραγματικά συμβαίνει με τα φάλτσα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
  (Τα έγραψες εσύ και με κάλυψες!)

  Είναι πολλά, από διαφορετικούς, για διαφορετικά θέματα και επαναλαμβανόμενα ανά τακτά διαστήματα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει μια «κεντρική» στρατηγική, σαν αυτή που έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες οι δύο άλλοι: μεταξύ σοβαρού και αστείου λέμε διάφορα, κόβουμε τις αντιδράσεις του κόσμου, βλέπουμε πόσοι τσίμπησαν και αν παραφωνάξουν λέμε πως είναι προσωπικές απόψεις, πως διαστρεβλώθηκαν, πως συρράφτηκαν, πως δεν ειπώθηκαν έτσι ακριβώς, πως εννοούσαν κάτι άλλο.

  Ο Σαμαράς στα μάτια πολλών (!) φαντάζει ως καταλληλότερος. Προσοχή, όχι κατάλληλος αλλά καταλληλότερος. Από ποιόν; Από όλους!!! Ο ευκολόπιστος (και εν πολλοίς ηλίθιος) κόσμος χάφτει τα πάντα. Θα έλεγες πως είναι έτοιμος να τα χάψει και απλά περιμένει την αφορμή για να δικαιολογήσει τη βλακεία του.

  Η δεξιά που είναι μανούλα στη σπέκουλα (και αυτό κάποιοι όφειλαν να το γνωρίζουν) εκμεταλλεύεται ό,τι θεωρεί πως την βολεύει. Εδώ έφτασε να κάνει και συρραφή δηλώσεων σε βίντεο, στις δηλώσεις Λαφαζάνη και Κουράκη θα κώλωνε; Όπως παλαιότερα οι δεξιοί έλεγαν «οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια», σήμερα λένε «οι Συριζαίοι θα σας βάλουν επιπλέον φόρους»! (Το πόσους θα καταργήσουν δεν πρόκειται να το πουν ποτέ).

  Τα δεξιά τομάρια είναι γνωστά, όπως και οι πρακτικές τους. Ας ειδοποιήσει όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν να απλώνουν βούτυρο στο ψωμί τους…

  • Επειδή ξέρω τα πράγματα από τα μέσα, σίγουρα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κεντρική γραμμή για δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεών του, να λειτουργούν δηλαδή σα «λαγοί»… Ο χώρος αυτός χρόνια τώρα ταλανίζεται από την πολυγλωσσία και τα «φάλτσα»… Παλιότερα δε δίναμε και τόση σημασία, γιατί ήμασταν στο 5%, και λέγαμε «ε, δε βαριέσαι»!…
   Τώρα όμως που τα πράγματα σοβάρεψαν οφείλουν όλοι, ιδιαίτερα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, να «βουτούν τη γλώσσα τους πολλές φορές στο μυαλό τους» πριν εκφέρουν την όποια «προσωπική» τους άποψη… Πρέπει να ξέρουν ότι ο κόσμος δε χολοσκά για τις προσωπικές απόψεις του Κουράκη, της Γαΐτάνη, του Διαμαντόπουλου ή όποιου άλλου… Ο κόσμος θέλει κοινή δράση, συλλογικότητα στις αποφάσεις και στις προτάσεις, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και δεν μπορεί να βγαίνει ο καθείς δημόσια και να προτείνει ό, τι του «κατεβάσει η γκλάβα» του.. Ελπίζω ότι στο επερχόμενο συνέδριο να βρεθούν λύσεις που είναι επιγόντως απαραίτητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: