Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

«Καλή» σχολική χρονιά με κουδούνι SOS για τα σχολεία- Η έλλειψη βιβλίων μας πάει πίσω στο 1946!- Μπερτολτ Μπρεχτ, «Εγκώμιο στη μάθηση»…

 

Με «βουνό» τα προβλήματα, με πρώτο αυτό της έλλειψης των βιβλίων, αρχίζει σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Ας ξεκινήσουμε όμως με μια ευχή από καρδιάς για «καλή σχολική χρονιά», τουλάχιστον με υγεία, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού κατά τα άλλα «άστα να πάνε», όπως θα διαβάσουμε παρακάτω…Κι ας προηγηθεί ο Μπρεχτ.με το εγκώμιό του στη μάθηση …

 

Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Εγκώμιο στη μάθηση»

Μάθαινε και τ’ απλούστερα! Γι’ αυτούς

που ο καιρός τους ήρθε/ ποτέ δεν είναι αργά!

Μάθαινε το αβγδ, δε σε φτάνει, μα συ

να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!

Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Μάθαινα, άνθρωπε στο άσυλο!

Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!

Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα! Μάθαινε εξηντάχρονε!

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Ψάξε για σχολειό άστεγε!

Προμηθέψου γνώση, παγωμένε!

Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: ειν’ το όπλο.

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, σύντροφε!

Μην αφεθείς να πείθεσαι

μάθε να βλέπεις εσύ ο ίδιος!

Ό, τι δεν ξέρεις ο ίδιος/ καθόλου δεν το ξέρεις.

Έλεγξε το λογαριασμό/ εσύ θα τον πληρώσεις.

Ψάξε με τα δάκτυλα κάθε σημάδι

ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ;

Εσύ πρέπει να πάρεις την εξουσία.

(Μπ. Μπρεχτ, Ποιήματα, εκδ. Σ. Ε.)

 

Έναρξη με κουδούνι SOS….

Το κουδούνι που θα χτυπήσει σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2011-2012 για 1.300.000 μαθητές και 180.000 εκπαιδευτικούς, δεν θα σημάνει την έναρξη των μαθημάτων, όπως θα έπρεπε, αλλά την αρχή μιας από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών.

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς των μνημονίων και των περικοπών θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που ξεκίνησε με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να λείπουν από τη θέση τους (5.500 τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση), με τα βιβλία να μη φτάνουν ποτέ στα σχολεία (ούτε το 10% δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα), το νηπιαγωγείο να συνεχίζει να είναι το αποπαίδι της εκπαίδευσης, το ολοήμερο σχολείο να μετατρέπεται σε «παιδοφυλακτήριο», τις σχολικές επιτροπές να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες τους (πληρωμή λογαριασμών, αγορά χαρτιού και κιμωλιών) και τους εκπαιδευτικούς να βιώνουν τεράστιες περικοπές στις ήδη πολύ χαμηλές αποδοχές τους.

Η περιπέτεια των σχολικών βιβλίων είναι η κορυφή του «παγόβουνου». Δάσκαλοι και καθηγητές εντοπίζουν επίσης ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κτίρια και υποδομές, καθώς και σε πιστώσεις λειτουργικών δαπανών. Ολα αυτά συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα της νέας σχολικής χρονιάς.

Η πρωτοφανής έλλειψη βιβλίων, λένε εκπαιδευτικοί αλλά και εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), αποδεικνύει την ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σημαντικό ρόλο, λένε, παίζει και η μνημονιακή πολιτική, θύμα της οποίας είναι και τα βιβλία.

Η Α. Διαμαντοπούλου επέρριψε όλες τις ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Μ. Καρχιμάκης έσπευσε να ζητήσει το «πόθεν έσχες» του αντιπροέδρου του, ενισχύοντας τη θέση της υπουργού Παιδείας. Τους φταίει τώρα ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου! Άλλοθι ψάχνουν, εξιλαστήριο θύμα!

Ομως η αλήθεια είναι ότι μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου χάθηκε το «παιχνίδι» γιατί δεν συνεννοήθηκαν εγκαίρως τα υπουργεία, πριν προστεθεί η καθυστέρηση του δικαστηρίου. Παράλληλα, η Α. Διαμαντοπούλου δεν έθεσε επιτακτικά το θέμα της έγκαιρης εκτύπωσης των βιβλίων, που αποτελεί στοιχειώδη και βασική υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας.

«Η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη» λένε οι υπεύθυνοι του ΟΕΔΒ.

Πολλοί εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η έλλειψη των βιβλίων είναι μία «πρόβα τζενεράλε» για να καταργηθούν οριστικά και να καθιερωθεί το ηλεκτρονικό βιβλίο, κάτι που φαίνεται πλέον να αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και στα πανεπιστήμια.

 Ξαναζούμε μέρες του 1946….

Το φύλλο της εφημερίδας «Εμπρός» στις 17/2/1946. Τότε μόλις είχε βγει η χώρα από τον πόλεμο και τα σχολεία άρχισαν μέσα στο χειμώνα. Υπουργός Παιδείας ήταν ο Γ. Αθανασιάδης-Νόβας. Σ’ αυτόν απευθύνεται η εφημερίδα της εποχής «Εμπρός», η οποία με δημοσίευμά της στις 17 Φεβρουαρίου 1946 περιγράφει την κατάσταση στα σχολεία με τα βιβλία που τότε δεν δίδονταν δωρεάν, αλλά τα προμηθεύονταν τα παιδιά από τα βιβλιοπωλεία:

«Τις τελευταίες ημέρες» αναφέρεται στο δημοσίευμα «παρατηρείται μια ασυνήθης κίνησις εις τα βιβλιοπωλεία που πουλούν σχολικά βιβλία… Γονείς και μαθηταί πάνε και έρχονται με μια σημείωση στο χέρι -είναι ο κατάλογος των εγκεκριμένων βιβλίων- ρωτούν με αγωνιώδη ανυπομονησία αν υπάρχουν τα βιβλία που θέλουν, πληροφορούνται με απογοήτευση ότι η Ιστορία ή τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα του τάδε συγγραφέως δεν… εξετυπώθησαν ακόμη και πληρώνουν εμβρόντητοι 10-15.000 δραχμές, για 2-3 βιβλιαράκια άδετα, τυπωμένα, τα περισσότερα σε χαρτί κακίστης ποιότητος».

Και το δημοσίευμα καταλήγει με την «ευγενική» όπως την χαρακτηρίζει «χειρονομία ομογενούς από την Αμερική που έστειλε στο χωριό του ενδυμασίας, υποδήματα, σάκκες, τετράδια, μολύβια και διάφορα άλλα σχολικά είδη διά να μοιραστούν εις τα των σχολείων της γενέτειράς του»…

(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: