Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Φράσεις- «τσιτάτα» των: Μπρεχτ, Λούξενμπουργκ, Γκράμσι, Ουάιλντ και Μαγιακόφσκι!

 

“Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει: Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;/ Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα/ Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τα αγκωνάρια;/…Κάθε σελίδα και μια νίκη..Ποιος μαγείρεψε τα νικητήρια συμπόσια;/ Ποιος πλήρωσε τα έξοδα;/ Πόσες και πόσες ιστορίες./ Πόσες και πόσες απορίες”, (Μπ. Μπρεχτ)

 

«Ελπίζω στους σεισμούς που μέλλονται να ‘ρθουν/ Εγώ ο Μπ. Μπρεχτ από τα μαύρα δάση/ ξερασμένος στις πολιτείες της ασφάλτου/ σε πρώιμη εποχή», (Μπ. Μπρεχτ)

«Σύμφωνοι ότι όλα θα αλλάξουν/ ο κόσμος κι η ανθρωπότητα/ και προπαντός η αταξία των ανθρώπινων τάξεων…/Κι όταν θα ΄χετε καλυτερέψει τον κόσμο/ να συνεχίσετε να τον καλυτερεύετε/ αυτόν τον καλύτερο κόσμο/ Συμπληρώστε κι άλλο την συμπληρωμένη αλήθεια/…Κι αν συμπληρώνοντας την αλήθεια/ αλλάξατε την ανθρωπότητα, λοιπόν/ αλλάξτε κι άλλο την αλλαγμένη ανθρωπότητα», (Μπ. Μπρεχτ)

«Να ξεθάβεις την αλήθεια κάτω απ’ τα ερείπια του αυτονόητου/ να δένεις πετυχημένα το μεμονωμένο με το γενικό/ Μέσα στη ροή της εξέλιξης/ να ακινητοποιείς το ξεχωριστό./ Να ποια είναι η τέχνη των ρεαλιστών». (Μπ. Μπρεχτ)

 

 «Έναν κόσμο πρέπει να τον ανατρέψουμε, αλλά κάθε δάκρυ που χύνεται ενώ θα μπορούσε να μη χυθεί είναι μια κατηγορία. Και ο άνθρωπος που, στη βάση του για την εκτέλεση ενός σοβαρού καθήκοντος, πατάει από βάναυση απροσεξία ένα σκουλήκι, διαπράττει ένα έγκλημα», (Ρόζα Λούξεμπουργκ)

 «Ο σοσιαλισμός, από την ίδια του τη φύση, δεν μπορεί να παραχωρηθεί, δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί με διατάγματα. Πνίγοντας την πολιτική ζωή σε όλη τη χώρα, είναι μοιραίο να παραλύει ολοένα περισσότερο η ζωή σε αυτά τα ίδια τα σοβιέτ. Χωρίς γενικές εκλογές, απεριόριστη ελευθερία του Τύπου και των συγκεντρώσεων, ελεύθερη πάλη των ιδεών, η ζωή ξεψυχάει σε όλους τους δημόσιους θεσμούς, γίνεται μια ζωή επιφανειακή, όπου η γραφειοκρατία μένει το μόνο ενεργό στοιχείο». (Ρόζα Λούξεμπουργκ)

 «Η ελευθερία μόνο για τους οπαδούς της κυβέρνησης και μόνο για τα μέλη του κόμματος –όσο πολυάριθμα κι αν είναι αυτά– δεν είναι ελευθερία. Η ελευθερία νοείται πάντοτε ως ελευθερία γι’ αυτόν που σκέφτεται διαφορετικά». (Ρόζα Λούξεμπουργκ)

 «Απόγονοι,
ελέγξετε καλά τα λεξικά σας :
μες απ’ τη Λήθη θ’ αναδυθούν
φάσματα λέξεις σαν αυτές :
«πορνεία», «φυματίωση»,

«αποκλεισμός», όχι άλλες…»

(Μαγιακόφσκι)

 

 

«Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις πάει να πει ότι είσαι παρτιζάνος (αντάρτης, ανυπότακτος)…Όποιος ζει αληθινά δεν μπορεί να είναι παρά μόνο πολίτης και παρτιζάνος…Η αδιαφορία είναι αβουλία, παρασιτισμός, ανανδρία, δεν είναι ζωή. Γι αυτό μισώ τους αδιάφορους» (Α. Γκράμσι)

«Δεν υπήρξα ποτέ ένας δημοσιογράφος που πουλάει την  πένα του σε όποιον του την πληρώνει καλύτερα και αναγκάζεται συνεχώς να γράφει ψέματα. Υπήρξα ένας δημοσιογράφος ελεύθερος και δε θέλησα ποτέ να κρύψω τις πεποιθήσεις μου για να αρέσω στα αφεντικά» (Α. Gramsci)

 «…Η αλήθεια είναι πως ο πολιτισμός χρειάζεται σκλάβους. Είχανε δίκιο εκείνοι οι αρχαίοι Ελληνες. Αν δεν υπάρχουν σκλάβοι να κάνουν τις άσχημες, φοβερές, βαρετές δουλειές, ο στοχασμός και η τέχνη είναι σχεδόν αδύνατα. Η ανθρώπινη σκλαβιά είναι άδικη, επικίνδυνη κι εξευτελιστική. Το μέλλον του κόσμου βασίζεται στη μηχανική σκλαβιά, στη σκλαβιά της μηχανής.» (Όσκαρ Ουάιλντ

 «…Ενας χάρτης του κόσμου που δεν περιέχει την Ουτοπία δεν αξίζει να τον κοιτάξεις καν, γιατί αφήνει έξω τη μόνη χώρα όπου η Ανθρωπότητα πάντα θα προσγειώνεται. Κι όταν προσγειωθεί, κοιτάζει πέρα και, βλέποντας μια καλλίτερη χώρα, ξεκινάει για εκεί. Πρόοδος είναι η υλοποίηση της μιας μετά την άλλη Ουτοπίας» (Όσκαρ Ουάιλντ, Από το δοκίμιο «Η Ψυχή του Ανθρώπου στο Σοσιαλισμό»)

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: