Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Ιθαγένεια-ψήφος σε μετανάστες, τι προβλέπει το νομοσχέδιο Ραγκούση- Κριτική από την κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», και… «Απειλή» θεωρεί ο 1 στους 2 Έλληνες την παρουσία μεταναστών στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research…

 

Συμπληρώνω για το θέμα: Ελευθεροτυπία 4-1- 2.010, του Χρήστου Ζέρβα…

 «Φως» από το υπουργείο για την ψήφο μεταναστών…

Διευκρινίσεις, προς τους πολίτες που αγνοούν ή σκόπιμα παραπληροφορούνται το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου περί απόκτησης ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου των μεταναστών, δίνει η κυβέρνηση

Παίρνοντας αφορμή από το μπαράζ των σχεδόν ομοιόμορφων αρνητικών μηνυμάτων, που κατακλύζουν εδώ και ημέρες τον διαδικτυακό τόπο της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου (αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία τους, οργανωμένων παρεμβάσεων ακροδεξιών και εθνικιστικών ομάδων), ξεκαθαρίζει ότι τα σημεία, στα οποία ασκείται η εντονότερη κριτική (πολιτογράφηση, παιδιά β’ γενιάς μεταναστών), δεν αποδίδουν την αλήθεια των ρυθμίσεων που προωθεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με νέα παρέμβασή του στον ιδιότυπο «διαδικτυακό πόλεμο», που ξενοφοβικοί και μισαλλόδοξοι κύκλοι διεξάγουν κατά των κυβερνητικών μέτρων, αποσαφηνίζει τις θέσεις του, επισημαίνοντας ότι:

**Δεν εισάγεται, όπως ψευδώς ισχυρίζονται πολλοί, κανένας «αυτοματισμός», στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση. Αντίθετα, όπως και σήμερα διενεργείται εξατομικευμένη κρίση σχετικά με το αν συντρέχουν στο πρόσωπο του αλλοδαπού όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, που προβλέπονται απ’ τον νόμο

* Η σχετική έρευνα που προηγείται της κρίσης είναι ενδελεχής και μπορεί να κρατήσει έως και δύο χρόνια. Ο αλλοδαπός δε που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλώσει πανηγυρικά την επιθυμία του αυτή και να έχει υποβάλει σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και να έχει καταβάλει το προβλεπόμενο παράβολο (σ.σ. 1.000 ευρώ έναντι 1.500 που ισχύει τώρα).

* Καμία διάταξη για απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση δεν αφορά αλλοδαπούς που στερούνται νόμιμου τίτλου παραμονής, αφού για να μπορεί να ζητήσει κάποιος την πολιτογράφησή του πρέπει να διαμένει νόμιμα στη χώρα για πέντε τουλάχιστον συνεχή χρόνια (σ.σ. έναντι δέκα που ισχύει τώρα).

* Ο όρος ιθαγένεια ισοδυναμεί απολύτως με τον όρο «υπηκοότητα» και με τα δύο δηλώνεται ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει ορισμένο πρόσωπο με ορισμένη κρατική οντότητα.

* Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, με βάση τους οποίους θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές, μπορούν να εγγραφούν αυτή τη στιγμή συνολικά 261.250 αλλοδαποί μετανάστες από οκτώ διαφορετικές κατηγορίες. Η πλειοψηφία (160.000) είναι οι ομογενείς με ειδικό δελτίο ταυτότητας και ακολουθούν οι νόμιμοι αλλοδαποί με άδεια αορίστου ή δεκαετούς διάρκειας (62.000 άτομα).

* Την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν τα παιδιά εκείνα των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς, ένας εκ των οποίων βρίσκεται εδώ νόμιμα ήδη για πέντε χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άλλος γονέας μπορεί να είναι και παράνομος, γιατί την ιθαγένεια την αποκτά το παιδί άμεσα από τη γέννηση μεν αλλά μόνον εφόσον προηγηθεί κοινή δήλωση των δύο γονέων στον δήμο μόνιμης κατοικίας τους, πράγμα που προϋποθέτει να είναι και οι δύο νόμιμοι (σ.σ. ελπίζουμε η διευκρίνιση αυτή να μη σημαίνει υπαναχώρηση από προηγούμενες σκέψεις για τα παιδιά των παράνομων μεταναστών που παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο και μετέχουν της ελληνικής παιδείας).

* Τέλος αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών, που γεννιούνται από γονείς που διαβιούν έναν ελάχιστο αριθμό ετών στη χώρα, καθώς και μέτρα κοινωνικής ένταξης και συμμετοχής των μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία, ήταν δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε διατυπωθεί συνοπτικά και εντύπως και στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Η θέση αυτή απαντά εμμέσως στα επαναλαμβανόμενα, από τον ΛΑΟΣ και τον υπόλοιπο ακροδεξιό χώρο, αιτήματα για διενέργεια δημοψηφίσματος με το αιτιολογικό ότι δήθεν τα κυβερνητικά μέτρα δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και επομένως δεν έχουν εγκριθεί από τον ελληνικό λαό, στις εκλογές της 4η Οκτωβρίου.

Σε όσους, τέλος, θέτουν ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων η κυβέρνηση απαντά επικαλούμενη το άρθρο 4 παράγραφος 3 του Συντάγματος που ορίζει ότι Ελληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος (περί ιθαγένειας), καθώς και το άρθρο 5 παρ. 1 που προστατεύει το δικαίωμα της προσωπικότητας σε κάθε πολίτη, επιτρέποντάς του να μετέχει ενεργά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Παρωδία η συλλογή υπογραφών

Την ίδια ώρα πάντως ο ΛΑΟΣ από τη μία, το λεγόμενο «ελληνικό φόρουμ» από την άλλη και διάφορες άλλες μειοψηφικές ξενοφοβικές ομάδες συνεχίζουν την πολιτική τους εκστρατεία για συλλογή υπογραφών, με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν να επηρεάσουν και τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., αν και επισήμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει απαντήσει αρνητικά στα ακροδεξιά κελεύσματα.

Ομως οι διαδικασίες συλλογής υπογραφών είναι εξ αρχής διάτρητες. Στο υπόδειγμα που κυκλοφορεί ο ΛΑΟΣ, οι πολίτες καλούνται να υπογράψουν μόνο με το όνομα, το επώνυμο και τη διεύθυνση, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αφορά πρώτη κατοικία, άλλο ακίνητο, άσκηση επαγγέλματος και άλλα… Δεν υπάρχει ούτε ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας!

Ο γραμματέας του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας μέσω της ιστοσελίδας του, σε όσους του εξέφρασαν τον φόβο τους (για λόγους πιθανής αντεκδίκησης) να αποκαλύψουν προσωπικά τους δεδομένα, τους προέτρεψε να είναι ελαστικοί με την κατοικία, αφού μπορούν να βάλουν όποια διεύθυνση εκείνοι επιθυμούν.

Από την άλλη, το ελληνικό Φόρουμ, που και αυτό ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών, καταθέτει ένα ολόκληρο ξενοφοβικό και ρατσιστικό σκεπτικό, το οποίο σε πολλά σημεία του είναι εμφανώς ρατσιστικό κατά των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα. *

 

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο…

 Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές αποκτούν περίπου 250.000 νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα ομογενείς και αλλοδαποί (εξαιρουμένου του αξιώματος του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου).

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και να κάνουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

 

Επιπροσθέτως, πρέπει να είναι κάτοχοι:

* Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας, δελτίου μόνιμης διαμονής ως μέλη οικογένειας Ελληνα πολίτη ή πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή να έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων στη χώρα, να είναι γονείς ανήλικων Ελλήνων πολιτών με πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα ή να έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή να έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας (των μελών της οικογένειάς τους συμπεριλαμβανομένων) κ.λπ.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, ρυθμίζεται και το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς, ως ακολούθως:

* Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας.

* Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του, εφόσον υποβάλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου.

 * ΛΑΟΣ: από κόρακος στόμα ΚΡΑ!…

Την πλήρη αντίθεσή του στις κυβερνητικές εξαγγελίες για χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως άλλωστε αναμενόταν, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο ΛΑΟΣ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κ. Αϊβαλιώτης, μίλησε και πάλι για αλλοίωση του εκλογικού σώματος και κάλεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα. Διαφορετικά, αφήσε να εννοηθεί ότι θα το επιδιώξει ο ΛΑΟΣ! Είπε χαρακτηριστικά: «Αλλοίωσαν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αλλοίωσαν το φρόνημα του λαού. Τώρα αλλοιώνουν και το εκλογικό σώμα. Αν πιστεύουν πως τους ψήφισε γι’ αυτό ο ελληνικός λαός, τους προκαλούμε να θέσουν την πρότασή τους σε δημοψήφισμα. Ο ΛΑΟΣ θα απευθυνθεί στον λαό για να σταματήσει το ξεπούλημα της ψήφου του».

Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23/12/’09

 

 

Παρά τα θετικά βήματα κατώτερο του αναμενόμενου το νέο νομοσχέδιο…

 

Το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης περί ιθαγένειας και ψήφου στις δημοτικές εκλογές υλοποιεί τμήματα των αιτημάτων του μεταναστευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος που εδώ και πολλά χρόνια παλεύουμε στους δρόμους. Παρ’ όλα αυτά, εξαιρούνται από τις διατάξεις του σοβαρά τμήματα μεταναστών 1ης και 2ης γενιάς. Συγκεκριμένα αποκλείονται: ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ:

– Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν εδώ αλλά οι γονείς τους δεν τυχαίνει να είναι νόμιμοι για πέντε συναπτά έτη.
– Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που δεν ευτύχησαν να πάνε σχολείο στην Ελλάδα από την 1η δημοτικού ή για πάνω από 6 χρόνια συνολικά.
– Όλα εκείνα τα παιδιά που ενώ θα έχουν το τυπικό δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας, θα αναγκάζονται να ακολουθούν τους γονείς τους που θα απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες σε άγνωστες για τα ίδια τα παιδιά χώρες.
– Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με νομιμοποιητικά έγγραφα που βρίσκονται στην Ελλάδα για 5, 6 ή παραπάνω χρόνια αλλά δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη άδεια 5/ετούς, 10/ετούς διαμονής ή αορίστου χρόνου που προϋποθέτει ο νόμος. Έτσι, ενώ για πρώτη φορά ο νέος κώδικας ιθαγένειας εμπεριέχει επιτέλους το δίκαιο του εδάφους αντί μόνο εκείνου του αίματος, το δικαίωμα αυτό θα περνά από το κόσκινο της άρνησης χορήγησης άδειας παραμονής στους ενήλικες μετανάστες – γονείς. Κι’ ενώ οι μετανάστες με χαρτιά που βρίσκονται στη χώρα για τουλάχιστον 5 χρόνια είναι εκατοντάδες χιλιάδες, τελικά θα ψηφίσουν στις τοπικές κοινωνίες μόνο εκείνες οι δεκάδες χιλιάδες «τυχεροί» που διαθέτουν τους συγκεκριμένους τύπους αδειών παραμονής (5/ετή-10/ετή-αορίστου).
Επιπλέον επισημαίνουμε πως: Όσο δεν θα νομοθετείται μια νέα διευρυμένη διαδικασία νομιμοποίησης των «χωρίς χαρτιά», εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οικογένειες και τα παιδιά τους θα ασφυκτιούν μέσα σ’ ένα πλαίσιο περιθωριοποίησης, ενίσχυσης των παράνομων κυκλωμάτων, απορρύθμισης των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ντόπιων και μεταναστών.

«ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ Η ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΕΔΩ – ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…«ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΠΝΙΓΜΕΝΩΝ, ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ, ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα όποια θετικά βήματα, πιστεύουμε πως αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται κ.κ. Ραγκούση και Χρυσοχοϊδη. Γι’ αυτό, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων και νέων διεκδικώντας από την κυβέρνηση την ουσιαστική άρση της ομηρίας όλων των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη χώρα. Χωρίς προϋποθέσεις αποκλεισμού καμίας γενιάς ή τμήματός της. Ενάντια στη δημιουργία πολλαπλών κατηγοριών μεταναστών με διαφορετικά δικαιώματα. Που τελικά υπονομεύει τα δικαιώματα όλων μας, ντόπιων και μεταναστών ακόμα και των πιο «προνομιούχων».

 (Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»)

 

 

Κάπα Research: Απειλή θεωρεί 1 στους 2 Έλληνες την παρουσία μεταναστών στη χώρα….

 

Διαφωτιστική για τις απόψεις των Ελλήνων και μεταναστών πάνω στο φαινόμενο της μετανάστευσης εμφανίζεται έρευνα της Κάπα Research, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα Ελλήνων και μεταναστών.

Στην ερώτηση, τι αποτελεί η παρουσία των μεταναστών στη χώρα, το 51,6% των Ελλήνων απαντά «απειλή», το 30,6% «ευκαιρία», ενώ ένα 17,8% δεν εκφράζει άποψη. Παράλληλα, το 79,3% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι «πάρα πολλοί», το 18,6% «αρκετοί», αλλά «όχι πάρα πολλοί» και το 1,6% «όχι και τόσο πολλοί».

Εκτιμώντας την επίδραση της παρουσίας μεταναστών στην Ελλάδα, το 57,5 % των Ελλήνων πιστεύουν ότι «οι μετανάστες συμπιέζουν τους μισθούς και αυξάνουν την ανεργία των Ελλήνων», ενώ το 34,3% πιστεύει «ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Πάντως, οι απόψεις Ελλήνων και μεταναστών για την απασχόληση σχεδόν συμπίπτουν στο εξής: Το 74,9% των Ελλήνων και το 63,8% των μεταναστών πιστεύουν ότι «οι μετανάστες κάνουν τις δουλειές που δε θέλουν να κάνουν οι Έλληνες».

Οι ίδιοι οι μετανάστες θεωρούν κατά πλειοψηφία (65,3%) «δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα και μόλις το 1,9% την θεωρεί «κάτι εχθρικό» – το 51,3% απαντά ότι δεν έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά από Έλληνες ενώ το 47% απαντά θετικά. Ένα ποσοστό 64,7% των μεταναστών σκοπεύει να παραμείνει στην Ελλάδα, ένα 23,6% να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, και ένα 4,9% να μεταναστεύσει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αντιδιαμετρικά, τέλος, παρουσιάζονται τα στοιχεία για το αίσθημα ασφάλειας: Το 73,4% των μεταναστών αισθάνονται «ασφαλείς» και το 25,3 νιώθει ότι «κινδυνεύει», ενώ το 65,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι «κινδυνεύει έναντι του 29,6% που αισθάνονται «ασφαλείς»>

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Αύγουστο (2009) από την Κάπα Research σε πανελλαδικό δείγμα 530 μεταναστών και 1280 Ελλήνων, αναλογικά κατανεμημένο σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν χθες (Τετάρτη, 23/12/2009) στο Μέγαρο Υπατία σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: